Αρχική Special Topics - 2 EDP: Στην κορυφή των παγκόσμιων δεικτών βιωσιμότητας του Dow Jones ως κορυφαία...

EDP: Στην κορυφή των παγκόσμιων δεικτών βιωσιμότητας του Dow Jones ως κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο

Ως η πιο βιώσιμη εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη S&P Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) WorldΗ αναγνωρίστηκε η EDP, στην οποία ανήκει η EDPR.

0
Floating pannels 0.png
Διαφήμιση

 

Με βαθμολογία 88/100, η EDP προσπέρασε όλες τις άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στον κλάδο. Μεταξύ συνολικά 3.500 επιλέξιμων εταιρειών, η EDP αξιολογήθηκε μαζί με άλλες οκτώ εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και αναδείχθηκε ως η καλύτερη. Η EDP έχει συμπεριληφθεί στον παγκόσμιο δείκτη Dow Jones Sustainability World Index, ο οποίος περιλαμβάνει 321 εταιρείες από διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων 15 εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η αναγνώριση σε αυτόν τον παγκόσμιο δείκτη ενισχύει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης S&P Global ESG Score που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν το αναμενόμενο λόγω της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της EDP στις καλές πρακτικές ESG. Εκτός αυτού, οι επιδόσεις της EDP της έχουν επίσης εξασφαλίσει μια θέση στον DJSI Europe. Στον εν λόγω δείκτη, η εταιρεία είναι η πιο βιώσιμη μεταξύ έξι εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ομάδα εννέα εταιρειών κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, η EDP συγκαταλέγεται μεταξύ 150 εταιρειών που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό δείκτη.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση 26 κριτηρίων που χάρισαν στην EDP την ηγετική θέση στον παγκόσμιο δείκτη DJSI, η εταιρεία έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία (“Best in Class”) σε τέσσερα από αυτά: στρατηγική για το κλίμα, διαχείριση της καινοτομίας, ευκαιρίες της αγοράς και επιχειρηματική ηθική.

ανθρακικο αποτυπωμα

Στόχος EDP: Καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040

Στον δείκτη στρατηγικής για το κλίμα, η EDP διακρίθηκε για το σχέδιο μηδενικού καθαρού κέρδους που υποστηρίζεται από Στον δείκτη στρατηγικής για το κλίμα, η EDP διακρίθηκε για το σχέδιο μηδενικού καθαρού κέρδους που υποστηρίζεται από συνεπή υποβολή εκθέσεων σε ευθυγράμμιση με τα βασικά στοιχεία των συνιστώμενων χρηματοοικονομικών γνωστοποιήσεων που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD). Επιπλέον, στις αρχές του 2023, η EDP αύξησε τη φιλοδοξία της για απαλλαγή από τον άνθρακα και ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να είναι καθαρή μηδενική μέχρι το 2040. Μια φιλόδοξη στρατηγική που περιλαμβάνεται στο σχέδιο μετάβασης της εταιρείας στο κλίμα που παρουσιάστηκε στην τελευταία ετήσια συνέλευση των μετόχων και το οποίο έλαβε έγκριση 99%.

Επιπλέον, ο όμιλος EDP έχει επιδείξει καλά αποτελέσματα στον τομέα της επιχειρηματικής δεοντολογίας χάρη στη στρατηγική που ξεκίνησε με την προσχώρηση στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, τη δημοσίευση του Κώδικα Δεοντολογίας, την ύπαρξη ενός συστήματος διαχείρισης των διαδικασιών δεοντολογίας και τη διαφανή αναφορά των παραβάσεων.

Όσον αφορά τη διαχείριση της καινοτομίας, η EDP Renewables συνέδεσε το πρώτο υβριδικό έργο (αιολική και ηλιακή ενέργεια) στην Ιβηρική Χερσόνησο με το δίκτυο το 2023 (ένα καινοτόμο μοντέλο υβριδισμού που η EDP είχε ήδη εφαρμόσει στην Alqueva το 2022, συνδυάζοντας ένα πλωτό ηλιακό πάρκο, υδροηλεκτρική ενέργεια και αποθήκευση), γεγονός που συνεπάγεται μια πρόσθετη συμβολή στην απαλλαγή από τον άνθρακα και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η EDP έχει, επίσης, αποδείξει με συνέπεια την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στην αγορά. Προβλέποντας το νέο ενεργειακό πρότυπο, στο οποίο η παραγωγή, η διανομή και η κατανάλωση θα αποκεντρώνονται όλο και περισσότερο, η EDP προσφέρει μια σειρά ενεργειακών λύσεων προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες των διαφόρων τμημάτων πελατών. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της έχουν ανταγωνιστικές τιμές και συμβάλλουν στον εξηλεκτρισμό και στη βελτίωση της αποδοτικότητας της κατανάλωσης ενέργειας. Στον τομέα της ηλιακής ΓΔ, η EDP είναι ηγέτης στην Ευρώπη, βοηθώντας τους πελάτες της να απαλλαγούν από τον άνθρακα – από το 2019 έχει αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 25 φορές. Η βιώσιμη κινητικότητα έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της EDP.

Αριστεία επιδόσεων για 16 συναπτά έτη

Η EDP είναι σταθερό μέλος του παγκόσμιου δείκτη αειφορίας Dow Jones Sustainability World Index από το 2008, γεγονός που την καθιστά την πορτογαλική εταιρεία με το μεγαλύτερο σερί συμμετοχών σε αυτόν τον διάσημο κατάλογο. Επί 14 χρόνια, η εταιρεία είναι επίσης μέλος του ευρωπαϊκού δείκτη Dow Jones. Τα τελευταία 16 χρόνια, η EDP κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των δύο πρώτων εταιρειών του τομέα της, απομακρυνόμενη σημαντικά από την πρώτη βαθμολογία των 75 μονάδων.

Μια εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευσή της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση μιας κουλτούρας βιωσιμότητας. Ως ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση, η EDP παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδεις πρακτικές για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημιουργίας αξίας.

Ο DJSI αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα της βιωσιμότητας και δημιουργήθηκε το 1999 ως ο πρώτος δείκτης αναφοράς μη χρηματοοικονομικών επιδόσεων για εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 13.000 εταιρείες από 62 τομείς καλούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, αλλά μόνο περίπου 3.500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι επιλέξιμες για ένταξη στον DJSI.

Εκτός από τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες, ο δείκτης αυτός αξιολογεί κριτήρια όπως η διαφάνεια, η εταιρική διακυβέρνηση, η διαχείριση κινδύνων, οι σχέσεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, η κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, μεταξύ άλλων πτυχών ESG. Οι πρακτικές βιωσιμότητας μετρώνται με την προσέγγιση Corporate Sustainability Assessment (CSA) που βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο με περισσότερες από 140 ερωτήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση