Αρχική Special Topics Δρ.Α.Μοσχοβάκη: Αναπνευστικές λοιμώξεις και δηλητηρίαση από αλκοόλ-Οι πιο κοινές “απειλές” πίσω από το...

Δρ.Α.Μοσχοβάκη: Αναπνευστικές λοιμώξεις και δηλητηρίαση από αλκοόλ-Οι πιο κοινές “απειλές” πίσω από το ρεβεγιόν

Η αλλαγή του χρόνου και το λεγόμενο ρεβεγιόν είναι η στιγμή που περιμένουμε να γιορτάσουμε μέσα σε κλίμα καλής διάθεσης και χαράς το νέο έτος που έρχεται · Είναι όμως και η ίδια στιγμή που συγχρωτιζόμαστε με πολύ κόσμο, θέτοντας τον εαυτό μας σε “ευάλωτη” θέση για να κολλήσουμε με ευκολία ιώσεις, γρίπη, λοιμώξεις, ενώ το αίσθημα της ευφορίας που η συνθήκη επιβάλει μας προτρέπει στην κατανάλωση μπόλικου αλκοόλ, με ανυπολόγιστες-καμιά φορά- συνέπειες!

0
ρεβεγιον πρωτοχρονια
Διαφήμιση

*Της: Δρ.Αν.Μοσχοβάκη

  

Υπό τις συνθήκες αυτές, αναπνευστικές λοιμώξεις αλλά και δηλητηρίαση από αλκοόλ “καραδοκούν”, αποτελώντας τις πιο κοινές απειλές στην διάρκεια του ρεβεγιόν.

Η λέξη réveillon προέρχεται από τη λέξη réveil, διότι η εορταστική συνεστίαση είναι πολύωρη και οι καλεσμένοι μένουν ξύπνιοι ως το πρωί. Ωστόσο ο συνωστισμός αποτελεί ιδανικό έδαφος για την διασπορά ποικίλων αναπνευστικών λοιμώξεων ενώ οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν είναι σπάνιες κατά το εορταστικό ρεβεγιόν.

Α. ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που απασχολούν τους πολίτες αυτή την περίοδο και μεταδίδονται με την αναπνοή και μολυσμένα αντικείμενα είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορονοιό, ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο πυρετός αποτελεί ένδειξη φλεγμονής. Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγοντα, ποικίλοι μηχανισμοί άμυνας όπως είναι η κινητοποίηση κροσσών στη μύτη που απομακρύνουν τα λοιμογόνα, η έκκριση τοξικών ουσιών από επιφανειακά κύτταρα, η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας,  προσπαθούν να καθηλώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό σε επιφανειακά στρώματα.

Όταν η πρώτη γραμμή άμυνας καταστεί ανεπαρκής, ο παθογόνος μικροοργανισμός διεισδύει σε βαθύτερα στρώματα, οπότε τα πυρετογόνα και οι παράγοντες φλεγμονής που σχηματίζονται έχουν ως αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο και την εμφάνιση πυρετού.

Ο πυρετός λόγω του  ρεβεγιόν, συχνά  έχει ως αίτια λοιμώδεις παράγοντες (π.χ. γρίπη κορονοιός) που μεταφέρονται μέσω της αναπνοής και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να επιτεθούν στο σώμα λόγω του συνωστισμού που συχνά είναι ο κανόνας στις εορταστικές συνεστιάσεις. Στις περιπτώσεις όπου ο οργανισμός αμύνεται αποτελεσματικά, η λοίμωξη αναμένεται να κάνει ένα κύκλο 3-7 ημέρες. Εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιλοκές πρέπει να ευρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη την διάρκεια της εμπύρετης λοίμωξης.

Η εφαρμογή μέτρων υγιεινής κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων πρέπει να γίνεται σχολαστικά κατά την διάρκεια του ρεβεγιόν.  Συγκεκριμένα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος, πρέπει να υπάρχει ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και σωστή συντήρηση κλιματιστικών, πρέπει  τα μάτια η μύτη και το στόμα που αποτελούν πύλες εισόδου να μην έρχονται σε επαφή με ακάθαρτα χέρια. Οι υψηλής ποιότητας καθαριστές αέρα συντελούν στη μείωση του φορτίου του ιού.

Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό. Τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό, να χρησιμοποιείται σαπούνι τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα (χωρίς να παραμελούνται οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, η περιοχή κάτω από τα νύχια και οι καρποί). Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά μαντηλάκια εμποτισμένα σε οινόπνευμα.

Εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καλό είναι να κάνετε ρεβεγιόν σε στενό οικογενειακό κύκλο, οι παρευρισκόμενοι να μην εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης και ιδανικά να είναι αρνητικοί σε rapid test.

αλκοόλ
Εικόνα: UNSPLASH/Kelsey Chance

Β. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

Η δηλητηρίαση από αλκοολούχα ποτά μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λήψη αλκοόλ, αυτή καθαυτή ή σε λήψη τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά τη νόθευση των ποτών. Η μεθανόλη είναι συχνό πρόσθετο που μπορεί να προκαλέσει    νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία, ηπατική βλάβη, διαταραχές όρασης όπως θαμπή όραση,  αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, βλάβες νεύρων και εγκεφάλου. Κατά το ρεβεγιόν αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και προτιμήστε να καταναλώσετε σφραγισμένα ποτά και όχι ποτά χύμα.

Γ. ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Το πιο σύνηθες αίτιο εορταστικής διάρροιας είναι η γαστρεντερίτιδα κυρίως λόγω τοπικής  προσβολής του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus). Η διάρροια ενδέχεται να συνοδεύεται αν και όχι πάντοτε από έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί το πιο κοινό ιατρικό απρόοπτο, που συνδέεται με τις εορταστικές συνεστιάσεις και τα εορταστικά ταξίδια και επιπρόσθετα δεν κάνει διακρίσεις φύλου ή ηλικίας.

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των επεισοδίων γαστρεντερίτιδας κατά την περίοδο που διανύουμε, ακόμη και στην περίπτωση των οικογενειακών γευμάτων και παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα δεν ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, είναι η συνήθεια των εορταστικών μπουφέ  και η παραμονή των εδεσμάτων επί μακρόν σε αυτά πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν δεν έχουν ληφθεί σωστά μέτρα υγιεινής κατά την επεξεργασία των τροφίμων: Ο μάγειρας δεν έχει πλύνει σωστά τα χέρια του, έχει χρησιμοποιήσει σκεύη προετοιμασίας των ωμών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια τα έχει επαναχρησιμοποιήσει για τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωρίς να τα έχει πλύνει καλά, δεν έχει πλύνει και μαγειρέψει σωστά το φαγητό κ.λπ. Πριν το σερβίρισμα φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας, αποφύγετε να περνάτε από το μπουφέ πολλές φορές και ιδανικά σερβιριστείτε πρώτος.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Διαφήμιση