Αρχική Special Topics Σκαντζόχοιρος: Ο φίλος του αγρότη μπαίνει σε χειμερία νάρκη

Σκαντζόχοιρος: Ο φίλος του αγρότη μπαίνει σε χειμερία νάρκη

Φτάνει ο καιρός που ο σκαντζόχοιρος, αυτό το υπέροχο αλλά παρεξηγημένο -λόγω των αγκαθιών του -ζωάκι μπαίνει σε χειμερία νάρκη. Ο Νοέμβριος, είναι συνήθως η περίοδος χειμερίας νάρκης του σκαντζόχοιρου, γι αυτό αν βρείτε “νεκρό” σκαντζόχοιρο, μην τον θάψετε, μην τον πετάξετε στα σκουπίδια,  μπορεί να είναι απλά σε χειμερία νάρκη.

0
σκατζοχοιρος
Διαφήμιση

Ο σκαντζόχοιρος πέφτει σε χειμερία νάρκη από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, συνήθως σκάβει για ασφάλεια αλλά καθώς έχει λιγότερους χώρους πρασίνου, θάμνους ή δάση μπορεί να τον βρούμε οπουδήποτε. Κάποιος μπορεί να έρθει στο σπίτι σας αναζητώντας ασφάλεια και ζεστασιά για να πέσει σε χειμερία νάρκη, κάποιοι εξαντλούνται τόσο από την αναζήτηση που αποκοιμούνται στα πιο παράξενα μέρη όπως στην άκρη του δρόμου.

Αν είναι σε μέρος που κινδυνεύει τοποθετήστε τον σε ένα χαρτόκουτο σε στεγνό, ασφαλές και ήσυχο μέρος. Όταν ο σκαντζόχοιρος πέφτει σε χειμερία νάρκη ο καρδιακός ρυθμός του και η συνολική λειτουργία του σώματός του επιβραδύνεται ως ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι σκαντζόχοιροι είναι είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και από το Κόκκινο Βιβλίο (ως ενδημικό υποείδος του ελληνικού χώρου), είναι εντελώς ακίνδυνοι και είναι πολύ σημαντικοί στο οικοσύστημά μας.

skantzoxoiros.jpg

Σκαντζόχοιρος: Ο καλύτερος φίλος του αγρότη

Το πανέμορφο και περίεργο ζωάκι θεωρείται ο καλύτερος φίλος του αγρότη ή του ανθρώπου της υπαίθρου, αφού αποτελεί φυσικός εχθρός για έντομα, παράσιτα και κυρίως για δηλητηριώδη φίδια τα οποία βρίσκονται εύκολα στην εξοχή!

Σύμφωνα με τη wikipedia, ο σκαντζόχοιρος είναι θηλαστικό, ζει 4-7 χρόνια και γεννάει 3-6 μωρά το καλοκαίρι μετά από κύηση 40-58 ημερών. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 6 εκ. και δεν έχουν αγκάθια αλλά τριχούλες, οι οποίες σκληραίνουν και γίνονται αγκάθια καθώς το ζωάκι μεγαλώνει. Αυτά τα αγκάθια είναι που το βοηθάνε να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς του, που είναι οι κουκουβάγιες, οι νυφίτσες, οι αλεπούδες, τα φίδια, οι σκύλοι και οι λύκοι.

● Συνήθως οι σκαντζόχοιροι πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αλλά όχι όλοι και όχι πάντα. Αν ο χειμώνας είναι γλυκός και υπάρχει άφθονη τροφή, το αποφεύγουν. Είναι ζώα παμφάγα, με προτίμηση σε σαλιγκάρια, έντομα, βατράχια, αυγά, φίδια, κουφάρια, χόρτα, ρίζες, μανιτάρια, μούρα, πεπόνια, καρπούζια. Οι αγρότες τα λατρεύουν διότι σκοτώνουν και τρώνε οχιές και κυρίως τα παράσιτα: ένας μόνο σκαντζόχοιρος μπορεί να κρατήσει καθαρό από παράσιτα έναν κήπο μεσαίου μεγέθους, τρώγοντας 200 γραμμάρια έντομα κάθε βράδυ, καθώς είναι νυκτόβιο ζώο.

● Τα τροχαία και τα εντομοκτόνα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των σκαντζόχοιρων που ζουν σε κατοικημένες περιοχές. Για κάποιους λαούς αποτελεί σπουδαίο μεζέ, ενώ κατά τον Μεσαίωνα τους θεωρούσαν κάτι σαν γκουρμέ-λιχουδιά – υπάρχουν πολλές συνταγές για σκαντζόχοιρο από εκείνη την εποχή.

● Και να τώρα πώς περιγράφει τη μάχη του σκαντζόχοιρου με την οχιά, που συνήθως τελειώνει με τη νίκη του πρώτου, ο συγγραφέας Θεόδωρος Μακρόπουλος, στο διήγημά του «Ενα ευεργετικό ζώο», που περιεχόταν στο Αναγνωστικό της Δ’ Δημοτικού του 1976:

«Αλλοτε νομίζαμε ότι ο σκαντζόχοιρος πλησιάζει την οχιά, της δαγκώνει την ουρά κι αμέσως γίνεται σφαίρα. Αυτό δεν είναι σωστό. Την οχιά την πλησιάζει άφοβα και προβάλλει το ρύγχος του, σαν να θέλει να τη μυριστεί. Εκείνη τότε ορμά και τον δαγκάνει στο ρύγχος. Αυτός γλείφει το δαγκωμένο μέρος και πάλι κινά προς τα μπρος. Δεύτερο δάγκαμα η οχιά. Βρίσκει όμως κι αυτός την ευκαιρία κι αρπάζει το φίδι από κάπου. Εκείνο χτυπιέται πάνω στ’ αγκάθια του και ψοφά. Αν το ζώο πεινά, τρώει ένα μέρος του φιδιού. Αν όχι, το μεταφέρει στη φωλιά του…».

Και καταλήγει: «Σ’ όλη τη μεσημβρινή και νότια Ελλάδα ο σκαντζόχοιρος είναι το μοναδικό ζώο που κυνηγά αποτελεσματικά τα φαρμακερά φίδια. Στη βόρεια Ελλάδα είναι και οι πελαργοί».

 

Διαφήμιση