Αρχική Ειδήσεις ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία τύπου «Π»-Πού και πότε θα χτυπήσει

ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία τύπου «Π»-Πού και πότε θα χτυπήσει

Μετά την καλοκαιρία του Οκτωβρίου ο Νοέμβριος μπαίνει, προετοιμάζοντάς μας για ένα χειμωνιάτικο σκηνικό· Η κακοκαιρία τύπου «Π» θέτει τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη επιφυλακή για την εκδήλωση έντονων φαινομένων, ενώ όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αύριο, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου από την ΕΜΥ.
0
Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί ισχυρότερες καταιγίδες
Διαφήμιση
Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου «Π» το Σαββατοκύριακο

Ο καιρός στην Ελλάδα θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά πιο φθινοπωρινός. Μια πρώτη καιρική μεταβολή αρχίζει από σήμερα με λίγες βροχές στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, μετά την καλοκαιρινή διάθεση του Οκτωβρίου βρίσκεται προ των πυλών επιδείνωση του καιρού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα. Όχι ότι θα πέσει η θερμοκρασία δραματικά με ισχυρές καταιγίδες, αλλά θα έρθει σε πιο… φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ θα πέσει και αρκετό νερό. Η πιο δύσκολη ημέρα προβλέπεται να είναι το Σάββατο, όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες σε όλη τη χώρα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια απότομη αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία τύπου «Π», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου “Π” – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσιάζει  εικόνα που αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.

Η αναλυτική πρόγνωση 

Την Πέμπτη (2/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική βορειοδυτική  Ελλάδα, τη βόρεια βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις βραδινές – νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στη βορειοδυτική Ελλάδα και το Σάββατο (4/11) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα εκδηλωθούν αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι νότιων διευθύνσεων με ένταση ως τα 8 μποφόρ.

Βροχές και καταιγίδες αύριο - Ισχυρά φαινόμενα κατά τόπους
Κικίλιας: Σε επιφυλακή ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας 
Αναφερόμενος στη νέα κακοκαιρία, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή Live News, δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ θα βγει αύριο στις 13:00.

«Έχω ζητήσει να γίνει μια σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων. Θα εκτιμήσουμε τι θα γίνει και πού θα φτάσουν αυτά τα φαινόμενα. Έχουμε πλημμύρες σε Μιλάνο και Ντουμπάι. Είναι προφανές πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Η Πολιτική Προστασία έχει ευθύνη και από αυτό το νομοσχέδιο την παίρνει, γιατί μπορεί να βλέπει πού γίνονται και εάν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Η δομή των αρμοδιοτήτων θα είναι απλοποιημένη στο νέο νομοσχέδιο ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν κακοτεχνίες, μπαζωμένα ρέματα και τώρα θα έρθουμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα».

Σχετικά με τον Κηφισό, ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως δεν είχε αρμοδιότητα να πάει αλλά πήρε έγκριση από τον πρωθυπουργό. «Δεν είχα αρμοδιότητα να πάω, αλλά είχα αρμοδιότητα να προστατεύσω τον κόσμο και την κοινωνία και το έκανα μετά από έγκριση της κυβέρνησης. Με τη δυνατότητα να κηρύξω την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους με το ”κατεπείγον”, μπήκαν εργολάβοι και καθαρίζουν ρέματα. Μπορεί τα μεγάλα έργα να ξεκινούν πιο δύσκολα αλλά αυτά είναι ένα πρώτο βήμα. Μπορώ να εγγυηθώ πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προστατέψουμε τους πολίτες».

Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως «η Πολιτική Προστασία είναι ένα σύνολο προσπαθειών για να διασωθεί ο κόσμος» και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα παλέψουμε για αυτό χωρίς να μείνουμε άπραγοι.  Άρα εάν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και δεν θέλει να κάνει τη δουλειά του, τότε θα έχει τα προβλεπόμενα. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην σταματήσω σε τίποτα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως θα τα δίνουμε όλα για να προστατέψουμε τους πολίτες».

Διαφήμιση