Αρχική Special Topics Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Αυξάνονται δειλά οι δότες στην Ελλάδα

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Αυξάνονται δειλά οι δότες στην Ελλάδα

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων η σημερινή ημέρα και τα μηνύματα γύρω από την προθυμία των Ελλήνων να γίνουν δωρητές οργάνων αν και δειλά αφήνουν μία χαραμάδα ελπίδας!

0
Panellinia Hmera Doreas Organon
Διαφήμιση
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, η χώρα μας παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια, ενώ δυστυχώς το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ, ενώ περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, το 2016 είχαμε στην Ελλάδα, συνολικά, 51 δότες, το 2017 είχαμε 67 δότες οργάνων, το έτος 2018 45 δότες και το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

Κάτι αλλάζει στην κουλτούρα των Ελλήνων γύρω από τη δωρεά οργάνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο ESOT Congress 2023, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά στους σχετικούς δείκτες για τις μεταμοσχεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο με αρωγούς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, υλοποιείται μια ολιστική παρέμβαση για την προώθηση και την καλλιέργεια της μεταμοσχευτικής παιδείας και κουλτούρας στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις για την εκ βάθρων αλλαγή του τοπίου των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ένα σημαντικό κομμάτι σε αυτό το πεδίο αποτελεί η ενημέρωση και η εκπαίδευση πολιτών από διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, μέχρι και παιδιών, ώστε να προετοιμαστεί και να ενημερωθεί σωστά ο αυριανός πολίτης γύρω από ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Μάλιστα, την τελευταία τριετία καταγράφεται μία σταθερή και αυξητική τάση της δωρεάς οργάνων ανά έτος.

Ποια “αγκάθια” παραμένουν

Η μεγάλη έλλειψη δωρητών οργάνων στην χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:
  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/324

 

Διαφήμιση