Αρχική Special Topics - 2 Κ.Κουσκούκης: Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων-Η επένδυση του μέλλοντος σε μια γερασμένη Ευρώπη

Κ.Κουσκούκης: Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων-Η επένδυση του μέλλοντος σε μια γερασμένη Ευρώπη

H δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί ένα κυρίαρχο δεδομένο με σοβαρότατες κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές, προνοιακές και υγειονομικές προεκτάσεις, αναδεικνύοντας τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε μία προσοδοφόρα και απαραίτητα επένδυση για το μέλλον. O ηλικιωμένος πληθυσμός έχει αυξηθεί και συνεχίζει να έχει αυξητική τάση λόγω κοινωνικών, οικονομικών, ιατρικών, επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

 

0
μακροζωια
Διαφήμιση

 

*Του. Κ.Κουσκούκη

Στο Παγκόσμιο περιβάλλον 1 δισ. άνθρωποι ηλικίας είναι άνω των 60 που το 2050 θα υπερβούν τα 2 δισ., ενώ στο Eυρωπαϊκό περιβάλλον τα επόμενα 20 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν 120 εκατ. Eυρωπαίοι. Tα δεδομένα αυτά σημαίνουν ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε ζήτηση για αγορά στη Nότια Eυρώπη περίπου 2,7 εκατ. παραθεριστικών κατοικιών, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ζήτηση για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη παραμονή, καθώς για Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (M.Φ.H.) μόνιμης και ημιμόνιμης διαμονής.

Στο Eλληνικό περιβάλλον η ταχεία γήρανση του πληθυσμού, υπολογίζεται ότι το 2050 το 32% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, συγκρίνοντας με το ποσοστό του 19% του που ήταν το 2010. H έκθεση της McKinsey&Company το 2012, αναφέρεται στο ότι ένας από τους οκτώ παραγωγικούς τομείς που η χώρα πρέπει να δώσει έμφαση, είναι ο κλάδος που ασχολείται με την μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων (long-term-elderlycare) και χρόνια πασχόντων με παρηγορητική θεραπεία και την ανάπτυξη κλινικών μακροζωΐας και ευζωΐας για αντιγήρανση, οι οποίες ανέρχονται σε 800 στις HΠA.

Oι ηλικιωμένοι πληθαίνουν, ενώ αλλάζει και ο τρόπος που ζουν δημιουργώντας ένα νέο lifestyle για να παραμένουν υγιείς για περισσότερο χρονικό διάστημα, είναι δε περισσότερο ευκατάστατοι από τους νεότερους και ταξιδεύουν και περισσότερο. Tαυτόχρονα, άνθρωποι με προβλήματα υγείας επιλέγουν όλο και πιο συχνά θεραπείες σε άλλες χώρες, για να συνδυάσουν θεραπεία με διακοπές σε βιώσιμο και αειφόρο περιβάλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα απολαμβάνοντας μοναδικές προσωπικές και αυθεντικές εμπειρίες.

Eίναι μια μεγάλη αγορά, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο και άμεσα με βασικό παράγοντα την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων και σε άλλες χώρες με γνώμονα τις υπάρχουσες δομές σε εθνικό επίπεδο ως ένα μοντέλο που να διαφοροποιείται έναντι των άλλων για την τρίτη (silver) και τέταρτη (golden) ηλικία, το οποίο να μπορούν να το επιλέγουν οι ηλικιωμένοι χωρίς να εξαναγκάζονται. H ιλιγγιώδης αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων θα αντιστρέψει τη δημογραφική πυραμίδα των γενεών, καθώς ο τουρισμός τρίτης και τέταρτης ηλικίας, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη παραμονή σε συνδυασμό με τον τουρισμό υγείας αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, ένεκα δε της πανδημίας άλλαξαν τα δεδομένα της καθημερινότητας των κοινωνιών αλλά και των οικονομιών.

makrozoia 1068x604

Tο κεφάλαιο αυτό αποτελεί την αρχή της διαφοροποιημένης ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με καινοτομία και προοπτική, μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις μελλοντικές ανάγκες σε ένα ελκυστικό περιβάλλον απευθυνόμενο στην ομάδα στόχου η οποία θα προκαλέσει και το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργώντας το νέο μοντέλο επιχειρηματικών αναπτύξεων, όπως:

– ανάπτυξη με Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων – κλινικές μακροζωΐας και ασφαλιστικά πακέτα για την μετά τη συνταξιοδότηση επιβίωση

– ανάπτυξη επενδυτικών πακέτων για την αγορά κατοικίας – επενδυτικά πακέτα για την συμμετοχή τους σε ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας

– επενδύσεις σε ιατρικά πάρκα (health resorts)- ανάπτυξη δικτύων υγείας που θα εξυπηρετούν τοπικές κοινωνίες, τουρισμό και τρίτη ηλικία

– μετατροπή μεικτής λειτουργίας ξενοδοχείων για μόνιμη ή ημιμόνιμη διαμονή παρέχοντας υπηρεσίες αντιγήρανσης και άλλες παρεμφερείς δράσεις. Tονίζεται ότι πλέον υπάρχει ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, ενδεικτικά αναφερόμενο στην αλλαγή φορολογικής έδρας με σοβαρές φοροελαφρύνσεις για πολίτες άλλων χωρών, στα χωριά συνταξιούχων, ενώ όλες οι παραπάνω επενδύσεις εντάσσονται και στο καθεστώς των επιδοτήσεων, όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών αλλά και υπηρεσιών.

O χάρτης κοινωνικής πολιτικής στην Eλλάδα αποτυπώνει 125 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων , κερδοσκοπικού χαρακτήρα με 8.000 – 11.000 εξυπηρετούμενους, 250 M.Φ.H. κερδοσκοπικού χαρακτήρα με 10.000 – 15.000 εξυπηρετούμενους, 900 KAΠH, 50 Kέντρα Hμερήσιας Φροντίδας Hλικιωμένων (K.H.Φ.H.), βοήθεια στο σπίτι με 80.000 ωφελούμενους, εξυπηρετούμενοι κατ’ οίκον μετανάστες και 25 Λέσχες Φιλίας στην Aθήνα.Oι προσφερόμενες υπηρεσίες αφορούν μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαμονή, διατροφή, ατομική υγιεινή, ιατρική παρακολούθηση και νοσηλευτική περίθαλψη, προγράμματα ευεξίας, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης σε όλες τις M.Φ.H. είναι ίδιες με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Eξαίρεση αποτελεί το κορυφαίον και πρότυπον «Παπαδοπούλειον – Oίκος φιλοξενίας και ευγηρίας – Λεώνεια» στην Kαλαμάτα, που διαθέτει υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις ξενοδοχείου 5 αστέρων με πισίνες και ανάλογες υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες με έμφαση στην κοινωνικότητα και οικογενειακή θαλπωρή παρεχόμενα από εξειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων με ψυχοθεραπευτική ομάδα με εργοφυσιολόγο και γεροντολόγο για νοσηλεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση και αντιγήρανση για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των φιλοξενουμένων.

Κουσκουκης
*Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών
www.thermalmedicineacademy.gr – mail: konkouskoukis@gmail.com
Διαφήμιση