Αρχική Special Topics Καντερές- Καλλιάνος χτυπούν καμπανάκι για επικίνδυνη κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους 11 μποφόρ

Καντερές- Καλλιάνος χτυπούν καμπανάκι για επικίνδυνη κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους 11 μποφόρ

Για επικίνδυνη κακοκαιρία που πλήξει την Ελλάδα μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι Νίκος Καντερές και Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιώντας για πρωταφείς προβλέψεις σε σχέση με τους ισχυρούς ανέμους που θα επικρατήσουν. Ήδη στην Κρήτη ανεμοστρόβιλος προκάλεσε καταστροφές.

 

0
Katastrof;ew Kr;hth anemostr;obilow
Διαφήμιση

 

Όταν ο εμπειρότερος μετεωρολόγος της χώρας προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με πρωτοφανείς ισχυρούς ανέμους, όπως συμβαίνει με τον Νίκο Καντερέ που μίλησε για “ιδιαίτερα επικίνδυνη κακοκαιρία” που θα διαρκέσει 18 ώρες, εύλογα προκαλείται ανησυχία. Αντίστοιχο καμπανάκι κινδύνου για ισχυρότατους ανέμους ήχησε και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. 

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανεμοστρόβιλος Κρήτη
Πηγή:zarpanews.gr

Ήδη το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα προκάλεσε προβλήματα με κοπές δέντρων στην Αττική , ενω στα Χανιά της Κρήτης ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα προκαλώντας καταστροφές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες.

Πιο αναλυτικά ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές  αναφερόμενος στον Oliver τόνισε: «Η επερχόμενη κακοκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη, καθοδηγούμενες από τον αεροχείμαρρο, θα σαρώνουν έως το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου ολόκληρη τη χώρα με βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι  το φαινόμενο με τους ισχυρούς ανέμους  που αρχικά θα είναι νότιοι, αλλά μετά θα γυρίσουν σε βοριάδες, οι ριπές των οποίων θα αγγίζουν τα 9, 10 και 11 μποφόρ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καντερές, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται η μέγιστη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές! Παράλληλα, όπως είπε  αναμένεται «βουτιά» της θερμοκρασίας από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. «Η κακοκαιρία θα διαρκέσει για ένα 18ωρο προτού κατευθυνθεί για Κριμαία και Οδησσό όπου και εκεί αναμένεται να δώσει ισχυρά φαινόμενα», ανέφερε  ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

 

Ανεμοστρόβιλος στην Παλαιοχώρα Χανίων 

Δυνατός ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την Παλαιοχώρα στα Χανιά της Κρήτης προκάλεσε καταστροφές σε θερμοκήπια και μεταλλικές κατασκευές σε έκταση τουλάχιστον 50 στρεμμάτων! Σύμφωνα με το δημοσίευμα του zarpanews.gr, ο αντιδήμαρχος Κανδάνου Σελίνου κ. Μανώλης Κουκουλάς ανέφερε ότι η ένταση του φαινομένου που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες ήταν πρωτοφανής ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν είναι πολύ μεγάλες.

Άνεμοι Κρήτη ανεμοστρόβιλος

Παραγωγοί της περιοχής έχουν πάθει μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια ιδιοκτησίας τους. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε τις ώρες που δεν είχαν πάει εργαζόμενοι στα θερμοκήπια.

Οι περιοχές που θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η καιρική αστάθεια που αποτελεί την πρώτη πρόβα χειμώνα για φέτος θα χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και την Αθήνα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα σε: α) Μακεδονία, β) Θράκη και γ) βόρειο Αιγαίο.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου έχει ως εξής: Έχω αρκετό καιρό να δω ένα βαρομετρικό χαμηλό που να περνάει πάνω από τη χώρα μας και να είναι τόσο βαθύ, να έχει δηλαδή τόσο χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που θα αγγίξει ακόμα και τα 980 mbar.

Προφανώς και έχει ξανασυμβεί, όμως ομολογώ ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων.

Δηλαδή, για το χρονικό διάστημα από το απόγευμα / βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί / μεσημέρι της Κυριακής :

ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα ότι θα χιονίσει έστω και πρόσκαιρα στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι θα απασχοληθούν μόνο τα ηπειρωτικά από χιονοπτώσεις. Θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε ορεινά τμήματα των βορείων Επτανήσων αλλά και σε ορεινά τμήματα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (σε κάποιες περιπτώσεις και στα ημιορεινά εκεί)

ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι στα Βόρεια (Μακεδονία – Θράκη) θα χιονίσει μόνο πάνω από τα 500-700 μέτρα ενδεικτικά. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, τοπικά (δηλαδή σε ορισμένες περιοχές) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή ακόμα και πάνω από τα 250-300 μέτρα υψόμετρο. Μπορεί να μην είναι παντού πυκνές, αλλά θα απασχολήσουν έστω και πρόσκαιρα και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου σε σχέση με τα 500-700 μέτρα.

ΥΓ_1 : Επειδή θα έχει προηγηθεί βροχή πριν την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, δεν θα είναι εξαιρετικά εύκολη η χιονόστρωση. Αυτό θα συμβεί μόνο σε περιοχές που επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και είναι κατά περιόδους πυκνές. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι χιονοπτώσεις στα περισσότερα τμήματα δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλης διάρκειας.

ΥΓ_2 : Οι άνεμοι θα είναι σφοδρότατοι ειδικά το Σάββατο και μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Θα φτάνουν οι μέσες εντάσεις τους τα 8-9 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις των ανέμων δεν θα απασχολούν μόνο νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, θα απασχολούν και τα ηπειρωτικά τμήματα.

ΥΓ_3 : Η “ισχύς” του βαρομετρικού χαμηλού που θα περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα είναι τέτοια (990 mbar έως 980 mbar στα Βόρεια και καταλήγει με πίεση 966-970 mbar μέσα στη Μαύρη Θάλασσα), που οι εντάσεις των ανέμων πιθανότατα θα δημιουργήσουν προβλήματα.

ΥΓ_4 : Πέρα από τις ανοιχτές θάλασσες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον Θερμαϊκό κόλπο (και στον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης), στον Κορινθιακό κόλπο, στον Πατραϊκό κόλπο αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι εκεί ενδέχεται να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα

Πηγή: zarpanews.gr.

Διαφήμιση