Αρχική Ειδήσεις Ελαιόλαδο και ψωμί-Δύο βασικά αγαθά σε τιμές χρυσού-Έλεγχοι από το ΥΠΑΝ

Ελαιόλαδο και ψωμί-Δύο βασικά αγαθά σε τιμές χρυσού-Έλεγχοι από το ΥΠΑΝ

Το ψωμί …ψωμάκι δεν βγήκε τυχαία ως έκφραση απ΄τον θυμόσοφο λαό μας που τώρα επιβεβαιώνεται και επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα, καθώς βασικά αγαθά, όπως είναι ο άρτος, αλλά και το ελαιόλαδο τείνουν να εξελιχθούν σε αγαθά πολυτελείας!

0
ελαιολαδο
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Η τροφή του λαού θεωρείτο κάποτε το ψωμί και το ελαιόλαδο, στην παραγωγή του οποίου η χώρα μας υπερέχει ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, ωστόσο, οι κλιματολογικές συνθήκες, έχουν φέρει αλλαγές στις ισορροπίες και στα δεδομένα σε παγκόσμια πλέον κλίμακα, ανεβάζοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές του προϊόντος.

Απόδειξη αποτελεί η τιμή στο ελαιόλαδο που τείνει να διαμορφώνεται πριν καλά -καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας εσοδείας στα 8, 5 ευρώ το κιλό, με τους παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, με το ελαιόλαδο να πωλείται αφενός σε τιμές “χρυσού”, το οποίο τα νοικοκυριά θα δυσκολευτούν φέτος να προμηθευτούν και αφετέρου τους παραγωγούς να φοβούνται για “πλιάτσικο” στις περιουσίες τους.

ελιά βουβών

Έλεγχοι από το ΥΠΑΝ για τις τιμές στο ελαιόλαδο

Υπό το πρίσμα αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε εντατικούς και συνεχείς ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και η τιμή στο ελαιόλαδο να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτή για τα βαλάντια των καταναλωτών, δεδομένων των συνθηκών.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας οι εταιρίες τυποποίησης ελαιολάδου ελέγχονται για το μικτό περιθώριο κέρδους, κάνοντας λόγο για ” παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης του τιμής του ελαιολάδου”. Βέβαια, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι πολύ δύσκολο να οριστεί πλαφόν: «αν ορίζαμε την τιμή του λαδιού στον ελαιοπαραγωγό π.χ. στα 4 ευρώ τότε θα ερχόταν οι Ισπανοί και θα αγόραζαν μαζικά με αποτέλεσμα να σημειωνόταν έλλειψη στην αγορά».

Ακόμη, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε: «Αν διαπιστώσουμε ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν περισσότερο κέρδος το 2023 από το 2021 θα επιβληθούν πολύ αυστηρά πρόστιμα».

Ο υπουργός υπενθύμισε τη χρησιμότητα του ekatanalotis.gr μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων.

 

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
–Παράλληλα, ζητήθηκε να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές και συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.
ελιά δέντρο

Με σεκιούριτι και αντικλεπτικά η φύλαξη του “πράσινου χρυσού”

Τα νέα δεδομένα στην αγορά ελαιολάδου έχουν εγείρει ζητήματα που λίγα χρόνια πρίν στο άκουσμα τους θα μπορούσε κάποιος να γελάσει. Ωστόσο, στο σήμερα η τιμή “χρυσός” για το ελαιόλαδο αναγκάζει τους παραγωγούς να σκέφτονται σοβαρά πως να προστατεύσουν την παραγωγή τους από τους επίδοξους κλέφτες!

Με την τιμή του ελαιολάδου περυσινής εσοδείας να έχει φτάσει τα 8 -8,5 ευρώ και τις εκτιμήσεις της αγοράς για περαιτέρω άνοδο των τιμών με την έναρξη τις επόμενες ημέρες της νέας ελαιοκομικής περιόδου, οι φόβοι που εκφράζονται από τους παραγωγούς είναι εύλογοι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους, και όχι από κάποιον επιτήδειο. Έτσι, μεταξύ των προτάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Πρωτογεράκης, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών. Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου. Επίσης, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, θα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι “φορτωμένες”.

Όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν ως βάση την ιδιαίτερη φετινή συγκυρία που έχει οδηγήσει σε ένα ράλι αύξησης της τιμής του ελαιολάδου. Η μειωμένη εγχώρια και διεθνής παραγωγή ήδη από πέρυσι οδήγησε σταδιακά στην αύξηση της τιμής που καταρρίπτει διαρκώς το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί στο ξεκίνημα της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου ότι η τιμή του ελαιολάδου θα ξεπερνούσε τα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, ούτε ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει με τιμές γύρω στα 9 ευρώ, όπως εκτιμούν πολλοί.

Και με αυτές τις τιμές, το δέλεαρ είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένας τόνος ελαιόλαδο μπορεί να του αποφέρει 9 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται να ξεκινήσει πιο όψιμα, όπως σημείωσε ο κ. Πρωτογεράκης. Επισήμως τα ελαιουργεία θα ανοίξουν την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, κάποια θα λειτουργήσουν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, ενώ η αγορά περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο πρώτο λάδι που θα παραχθεί.

Στο μεταξύ, εδώ και μια εβδομάδα, πρόσθεσε ο ίδιος, οι αγοραπωλησίες του παλιού ελαιολάδου έχουν “παγώσει” εν αναμονή της νέας σοδειάς. Ωστόσο, και το εναπομείναν ελαιόλαδο της περυσινής χρονιάς, που εκτιμάται – όπως είπε – στο 15% της συνολικής τοπικής παραγωγής, είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθεί, δεδομένου ότι οι αναμενόμενες φετινές ποσότητες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες και ο ίδιος εκτίμησε ότι σε επίπεδο Κρήτης θα κυμανθούν στους 60.000 τόνους, δηλαδή κάτω από το ήμισυ της περυσινής σοδιάς.

Διαφήμιση