Αρχική Special Topics Χταπόδι: Η νοημοσύνη του μπορεί να δώσει απαντήσεις για το σύμπαν!-Βίντεο

Χταπόδι: Η νοημοσύνη του μπορεί να δώσει απαντήσεις για το σύμπαν!-Βίντεο

Ένα από τα πιο ευφυή ασπόνδυλα, το χταπόδι κρύβει μία προηγμένη νοημοσύνη, μέσα από τη λειτουργία της οποίας τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το σύμπαν και την εξέλιξη.  Μέσα από τις έρευνες για το χταπόδι μπορούν να μας βοηθήσουν να δοκιμάσουμε τα όρια του για το πώς θα μπορούσε να επιβιώσει η ζωή αλλού στο σύμπαν.

0
χταπόδι
Διαφήμιση

 

Πέρα όμως από τα ερωτήματα και ενδεχομένως τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει η έρευνα για το χταπόδι για την εξωγήινη ζωή τίθενται ζητήματα και για το σύμπαν. Αν υποτίθεται ότι το σύμπαν είναι χωρίς νοημοσύνη ή σχεδιασμό, πώς προκύπτουν -όχι μόνο ένα- αλλά τουλάχιστον δύο αρκετά διαφορετικά συστήματα για την ενεργοποίησή του; Ποιες είναι οι πιθανότητες;

Το χταπόδι, από το οποίο θεωρείται ότι χωρίζουν την ανθρωπότητα περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, πιστεύεται ότι είναι το πιο ευφυές ασπόνδυλο, γεγονός που αποτελεί και έναυσμα για ένα κίνημα- που θέλει την κατανάλωση του χταποδιού από τους ανθρώπους να θεωρείται μία βάρβαρη και πρωτόγονη συνήθεια. Επίσης αμφισβητεί πολλές κοινές πεποιθήσεις σχετικά με τη νοημοσύνη των ζώων, επειδή είναι ένα βραχύβιο μοναχικό ον. Και, τέλος, όσο προχωράνε οι επιστημονικές έρευνες τόσο έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία για τον μηχανισμό του νευρικού του συστήματος, και, άρα, για τη νοημοσύνη του που καθιστούν το χταπόδι ένα εντελώς διαφορετικό όν από τα τυπικά μοντέλα των θηλαστικών ή των πτηνών.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το σύστημα μνήμης του χταποδιού είναι επίσης διαφορετικό από αυτό που θα περιμέναμε. «Σε αντίθεση με τα τυπικά μοντέλα, το δίκτυο του κάθετου λοβού λειτουργεί με διαμόρφωση feed-forward, σαν μονόδρομος, με πληροφορίες μόνο από τους νευρώνες εισόδου στους νευρώνες εξόδου που ελέγχουν τη συμπεριφορά του χταποδιού».

Η αξιοσημείωτη νοημοσύνη του χταποδιού το καθιστά μοναδικό αντικείμενο για τους θαλάσσιους βιολόγους και τους νευροεπιστήμονες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκεφαλική δύναμη του χταποδιού του επιτρέπει να ξεβιδώνει ένα βάζο ή να πλοηγείται σε έναν λαβύρινθο. Αλλά, όπως πολλά παιδιά, το χταπόδι αναπτύσσει επίσης μια τάση να ξεπερνά τα όρια της τυπικής συμπεριφοράς. Όπως αναφέρει η Kenna Hughes-Castleberry στο Ars Technica, αρκετά ενυδρεία έχουν βρει χταπόδια που απομνημονεύουν προγράμματα φύλαξης για να τρυπώνουν σε κοντινές δεξαμενές για να κλέψουν ψάρια -εν τω μεταξύ, θαλάσσιοι βιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι τα άγρια χταπόδια χτυπάνε ψάρια… χωρίς προφανή λόγο.

Ο Dominic Sivitilli, επιστήμονας συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και συν-συγγραφέας της πρώτης προαναφερθείσας εργασίας, ενδιαφέρεται για την έρευνα των χταποδιών επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να δοκιμάσουμε τα όρια του πώς θα μπορούσε να επιβιώσει η ζωή αλλού στο σύμπαν. Αλλά η εξωγήινη ζωή δεν είναι σχεδόν το μόνο ερώτημα που θέτει το χταπόδι. Αλλά, αν υποτίθεται ότι το σύμπαν είναι χωρίς νοημοσύνη ή σχεδιασμό, πώς προκύπτουν -όχι μόνο ένα- αλλά τουλάχιστον δύο αρκετά διαφορετικά συστήματα για την ενεργοποίησή του; Ποιες είναι οι πιθανότητες;

Όπως αποδεικνύεται, οι μέδουσες μπορούν να μάθουν και χωρίς εγκέφαλο. Και επί του παρόντος, μαίνεται μια διαμάχη σχετικά με τη νοημοσύνη των φυτών.

Αν είναι “φυσικό” για πολύ διαφορετικές μορφές ζωής να αναπτύσσουν εντελώς διαφορετικά συστήματα νοημοσύνης, τότε μάλλον υπάρχει κάτι που διέπει το σύμπαν μας και οδηγεί κάποιες μορφές ζωής προς τη νοημοσύνη. Δεν μπορεί να είναι απλώς η δαρβινική φυσική επιλογή για επιβίωση, διότι τεράστιος αριθμός άλλων μορφών ζωής μπορεί να επιβιώσει αρκετά καλά με πολύ περιορισμένη νοημοσύνη.

Είναι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα επιχειρήματα για την εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης. Μας πληροφορούν ότι η ανθρώπινη συνείδηση εξελίχθηκε απλώς για να μπορέσουν τα ανθρωποειδή να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά. Αλλά οι αγέλες των λύκων, οι αγέλες των λιονταριών και τα κοπάδια των όρκων δεν χρειάστηκαν ποτέ κάτι παρόμοιο με τον ανθρώπινο τύπο συνείδησης για να κυνηγήσουν αποτελεσματικά. Μια θεωρία της οποίας στόχος είναι να δείξει ότι δεν υπάρχει πραγματικά νοημοσύνη ή συνείδηση στο σύμπαν δεν είναι πολύ καλή στο να εξηγήσει πώς προκύπτει η ύπαρξη αυτών των δύο.

Έχουμε μόλις αρχίσει να μελετάμε σοβαρά το θέμα των διαφορετικών συστημάτων για την ενεργοποίηση της νοημοσύνης. Και είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις στην πορεία.

Πηγή: Mind Matters

Διαφήμιση