Αρχική Ειδήσεις Θεσσαλονίκη: Μετρό και Ηλεκτρικά λεωφορεία το 2024-Flyover το 2028

Θεσσαλονίκη: Μετρό και Ηλεκτρικά λεωφορεία το 2024-Flyover το 2028

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024 οι Θεσσαλονικείς θα δουν επιτέλους το πολύπαθο έργο-ανέκδοτο «Μετρό Θεσσαλονίκης» να μπαίνει στις ράγες και να πραγματοποιεί δρομολόγια. Την ίδια περίοδο θα δρομολογηθούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην πόλη ενώ άμεσα αυξάνονται οριακά τα δρομολόγια  των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη μετά την επανάκαμψη στον ΟΑΣΘ 20 οδηγών που ήταν αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

0
ΠΡΩΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30

Της Αγγελικής Γυπάκη

Τον επόμενο μήνα (Οκτώβριος 2023) ξεκινάει το μεγάλο έργο (Flyover)  στην περιφερειακή Θεσσαλονίκης με ότι αυτό αναμένεται να επιφέρει στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Ωστόσο ήδη έχει γίνει σχεδιασμός για την άμεση αντιμετώπισή τους με δραστικές παρεμβάσεις σε καθημερινή βάση που έχει αναλάβει να συντονίζει το διευρυμένο  όργανο εποπτείας που τελεί υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τη Βόρεια Ελλάδα Στάθη Κωνσταντινίδη.

Σταικούρας Αλεξοπούλου Ταχιάος Μεταφορών Υποδομών 2023 06 27

Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ο εκσυγχρονισμός των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, είναι το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας  του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δρομολογεί σειρά έργων και θεσμικών παρεμβάσεων για την επίτευξή τους εντός σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων.

Μητροπολιτικοί φορείς για το κυκλοφοριακό 

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τους προσεχείς μήνες να θεσμοθετηθεί σύντομα η σύσταση Μητροπολιτικών Φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα συντονίζει όλα τα ΜΜΕ και τις κρατικές υπηρεσίες που συμμετέχουν ή/και ρυθμίζουν το μεταφορικό έργο στις δύο μεγαλουπόλεις. «Έτσι θα γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη και ποιος οφείλει να σπεύσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικα ανώτερος κυβερνητικός παράγων.

Με σχεδιασμό,σύστημα και διαρκή παρακολούθηση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο εκσυγχρονισμός των οδικών σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών  έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα βαριά μηχανήματα για την φιλόδοξη κατασκευή του Flyover  στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνουν δράση τον Οκτώβριο με το τοπικό συντονιστικό όργανο υπό τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης να έχει εξασφαλίσει πρωτίστως την πρόσβαση  στα νοσοκομεία  424, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου.

treno eurokinissi
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Τα εργα στον Σιδηρόδρομο

Ομάδα εργασίας για τα εκκρεμή ζητήματα του Σιδηροδρομικού Δικτύο δημιουργείται άμεσα με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Συμφωνα με πηγές πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων της τηλεδιοίκησης και του ETCS τηρούνται απαρέγκλιτα, ενώ ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των συστημάτων σηματοδότησης των σταθμών Τιθορέας και Δαύλειας. Σημειώνεται, ότι η διασύνδεση αυτή είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν, ωστόσο από τις κλοπές των καλωδίων και τους βανδαλισμούς, είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2010! Πλέον, με τις εργασίες της  σύμβασης 717 θα παρέχεται η δυνατότητα, με σηματοδότηση, να κυκλοφορούν τα τρένα μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων, όπως συμβαίνει ήδη στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου που λειτουργεί η σηματοδότηση. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός οτι  έχει αποκασταθεί η επικοινωνία μεταξύ Hellenic Train και ΟΣΕ, κάτι που όμως προκάλεσε – όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- εγκληματική ολιγωρία στην εκτέλεση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου. Οι εκατέρωθεν αιτιάσεις/διεκδικήσεις τελούν υπό διαρκή παρακολούθηση από το αρμόδιο υπουργείο  αλλά  ετέθησαν και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς την Ιταλίδα ομόλογο του Τζώρτζια Μελόνι κατα την πρόσφατη επίσκεψη της στην Αθήνα. 

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα έργα για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου κινούνται σε πέντε άξονες:

  •  Στρατηγικός Σχεδιασμός, Ανάπτυξη Διακυβέρνησης και Μεταρρυθμίσεις
  • Εγγύηση Ασφάλειας και Ποιότητας Υπηρεσιών
  • Αναπτυξιακές Επενδύσεις στο Σιδηροδρομικό Δίκτυο, το      Τροχαίο Υλικό και τις Εγκαταστάσεις, Ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Τεχνογνωσία
  • Ταχεία ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών

airport anna gru unsplash

Αεροπορικές Μεταφορές 

Στον σχεδιασμό 4ετιας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, προτεραιότητα αποτελεί επισης η ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και  της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των αεροδρομίων και την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών, κατά τα πρότυπα των διεθνών αρμόδιων οργανισμών ( EASA ICAO) , οι οποίοι φέρονται να έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί τους τελευταίους μήνες.Ταυτοχρονα δρομολογείται η ενδυναμη του ανθρωπινου δυναμικου και στους δύο φορεις με κυρίαρχο ζήτημα την συσταση(!) οργανογράμματος στν ΥΠΑ.

Τελος, στους άλλους τομείς ευθύνης του σχετικά νέου υπερ-υπουργείου:

  • Υλοποιούνται πάνω από 20 μεγάλα  αρδευτικά έργα ενώ αναλαμβάνει άμεσα επιπλέον 63 έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την ορθή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.
  • Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχουν οι Κτιριακές Υποδομές, καθώς στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο ρόλος τους στην υλοποίηση κτιρίων στους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και της παιδείας.
Γέφυρα Σέρρες
Η γέφυρα που κόπηκε στα δύο στις Σέρρες 
  • Η στελέχωση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών, και η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών αναμένεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα, ενώ ανάλογη πλατφόρμα μητρώου αναμένεται να ανοιχθει και για τις  σήραγγες και τα φράγματα γαι την χαρτογράφηση τους και την ικανή διαχείριση με πρώτιστη μέριμνα  στην καλύτερη συντήρηση τους.

 

 

 

 

Διαφήμιση