Αρχική Βίντεο Έβρος:Το δάσος Δαδιάς όταν ήταν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο (Video)

Έβρος:Το δάσος Δαδιάς όταν ήταν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο (Video)

0
Δαδιά Χάρτης Meteo
Διαφήμιση

 

Ένα επίκαιρο και διδακτικό video από την Ελληνική Εκπαιδευτική Τηλεόραση που δείχνει πώς ήταν- αναλοίωτο και ανέγγιχτο από τον άνθρωπο- μέχρι χθες το δάσος  Δαδιάς . Το video απεικονίζει πώς ήταν αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός της Ελληνικής φύσης και της Ευρώπης που  δυστυχώς “έσβησε από τον χάρτη” στις 21 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαιγε για 17 ολόκληρες ημέρες  935.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Έβρο!

 

Το δάσος  Δαδιάς φιλοξενούσε 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών εκ των οποίων τα 19 ζούσαν μόνιμα στο δάσος ενώ τα υπόλοιπα περνούσαν και στάθμευαν, καθώς έβρισακν τροφή και νερό   μέχρι να συνεχιζουν καθι πάλι το ταξίδι τους .

Από αυτά τα 4  είδη αρπακτικών ήταν πτωματοφάγα με το μεγαλύτερο και πλέον εντυπωσιακό είδος τον Μαυρόγυπα. Πριν την ιστροική κατασροφή του Αυγουστου 2023, τα 7 ζευγάρια μαυρόγυπα έγιναν 20-22 ζευγάρια χάριν της συμπληρωματικής τροφοδοσίας από τον άνθρωπο.

Η φυσική ισορροπία βλάστησης και ζωικού βασίλείου για την οποία περηφανεύονταν μέχρι πρότινος, έχει πλέον ανατραπεί καθοριστικά.

Υπάρχει ελπίδα αναγέννησης του δάσους; Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το δάσος Δαδιάς μπορεί να αναγεννηθεί όχι όμως χωρίς φύλαξη. Είναι πολύ πρόωρο όμως να εκτιμήσουν τι θα γίνει με τον πληθυσμό των αρπακτικών που τώρα θα αναζητούν άλλο τόπο φιλοξενίας.

Αγγελική Γυπάκη

Διαφήμιση