Αρχική Βίντεο Στην Εύβοια η κακοκαιρία Elias – Επί ποδός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία-Βίντεο

Στην Εύβοια η κακοκαιρία Elias – Επί ποδός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία-Βίντεο

Στο έλεος της κακοκαιρίας Elias βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, με τις Aρχές να παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς σήμερα είναι η πιο δύσκολη ημέρα. Πιο σοβαρά πλήττονται η Εύβοια, η Φθιώτιδα και η Κορινθία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σε πολλά σημεία έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων, ενώ σπίτiα έχουν πλημμυρίσει.

0
ΒΟΛΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ELIAS
Συνεργεία καθαρίζουν τα φρεάτια στον κόμβο Δημαρχείου στον Βόλο, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Elias, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Διαφήμιση

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες και στις Ροβιές, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί. Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα του δρόμου από το Προκόπι προς το Μαντούδι, το οποίο έχει κλείσει καθώς έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε χείμαρρο.

Για την Εύβοια το κέντρο επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις, εκ των οποίων 20 για αντλήσεις υδάτων, 10 για κοπές δέντρων και σε πέντε περιπτώσεις έχει χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να μεταφέρει άτομα σε ασφαλή σημεία στην Ιστιαία. Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα …συμπτώματα που η κακοκαιρία Elias δημιούργησε.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias. Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου, ενώ παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Σαρώνει την Εύβοια η κακοκαιρία Elias – Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Αγωνία σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στη γέφυρα Αλαμάνας λίγο πιο έξω από τη Λαμία πλημμύρισε καθώς υπερχείλισε παραπόταμος του Σπερχειού με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει. Οι δρόμοι θύμιζαν ποτάμια και το νερό έπεφτε με πολύ ένταση από τις 5.30 τα ξημερώματα δημιουργώντας προβλήματα στο κέντρο της πόλης αλλά και περιμετρικά. Οι κάτοικοι για να προστατέψουν τις περιουσίες τους έστησαν πρόχειρα αναχώματα.

Αρκετά προβλήματα εντοπίζονται και στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας αλλά και στο ύψος του ΚΕΥΠ όπου αρκετά νερά έχουν συσσωρευτεί με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνη η διέλευση.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής λαχτάρησαν καθώς ο τεράστιος όγκος νερού που κατέβηκε από τη Γκιώνα κατέληξε στην περιοχή της Κίρρας. Το ποτάμι φουσκώνει επικίνδυνα και είναι αυτό που μαζεύει τα νερά από επτά ποταμούς που διασχίζουν όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα έως την Ιτέα.

Στα Φάρσαλα φερτά υλικά απομακρύνονται από τον ποταμό Ενιπέα υπό τον φόβο υπερχείλισης. Μηχανήματα που μισθώθηκαν έχουν φτάσει από χθες στη γέφυρα στο Ευύδριο προκειμένου να καθαρίσουν τον ποταμό από φερτά υλικά.

Πολλά προβλήματα και στα ορεινά χωριά του Ξυλοκάστρου. 100 οικογένειες ζουν από την παραγωγή μήλου στην περιοχή και δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την κακοκαιρία. Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού Σύθα φουσκώνει επικίνδυνα εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους στο Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σαρώνει την Εύβοια η κακοκαιρία Elias – Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο:

Διακοπή κυκλοφορίας:

Νομός Εύβοιας

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων.
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.
  • Επαρχιακή οδός Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.
  • Επαρχιακή οδός Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών .
  • 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.
  • Επαρχιακή οδός Σταυρού – Ψαχνών του Δήμου Διρφύων – Μεσαπίων (ύψος Ιερού Ναού Αγίας Άννης), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.
  • 119 χ/θ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού, (θέση Πλατανιάς, μεταξύ Ν. Σινασσού – Ασμηνίου), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.

Νομός Ευρυτανίας

  • Επαρχιακή οδός Φιδακίων – Αγαλιανού, μέσω Αγίας Βλαχέρνας, στην τοποθεσία «Ιρλανδικές Διαβάσεις», λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.

Νομός Φθιώτιδας

  • Ανατολικός παράδρομος αυτ/μου Π.Α.Θ.Ε., από το ύψος της 203 χ/θ (Α/Κ Μπράλου) έως το ύψος της 209 χ/θ (Α/Κ Ανθήλης), λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.
  • Επαρχιακή οδός Λουτρά Υπάτης – Λαδικού – Συκά – Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας:

Νομός Εύβοιας

  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι και στο ρεύμα πορείας προς Καστέλλα.
Διαφήμιση