Αρχική Ειδήσεις Στην Εύβοια η κακοκαιρία”Elias”: Μήνυμα 112 στο Μαντούδι-Με κεραυνούς “ξύπνησε” η Αθήνα-Βίντεο

Στην Εύβοια η κακοκαιρία”Elias”: Μήνυμα 112 στο Μαντούδι-Με κεραυνούς “ξύπνησε” η Αθήνα-Βίντεο

0
Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί ισχυρότερες καταιγίδες
Διαφήμιση

Ισχυρές βροχοπτώσεις, συνεχόμενοι κεραυνοί και βροντές πλήττουν αυτή την ώρα τις περιοχές της Εύβοιας και ήδη παρατηρούνται προβλήματα. Δρόμοι ολόκληροι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ από νωρίς το πρωί υπάρχουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις από την περιοχή της Εύβοιας. Οι περισσότερες αφορούν αντλήσεις υδάτων αλλά και κοπές δέντρων. Είναι σε αυξημένη ετοιμότητα τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και οι αρμόδιοι φορείς για να παρέχουν βοήθεια.

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. “Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών” τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Με καταιγίδα και αρκετούς κεραυνούς από την κακοκαιρία «ξύπνησε» η Αττική, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα.

Ήδη από τις 2.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου είχαν λάβει νωρίτερα απόψε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για βροχοπτώσεις ισχυρής έντασης και για τοπικές καταιγίδες και γινόταν σύσταση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται στη Λιοσίων. Μποτιλιάρισμα υπάρχει όμως και στους γύρω δρόμους της Αθήνας, καθώς τα οχήματα κινούνται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες λόγω της βροχόπτωσης. Παράλληλα, κλείνει προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία σε όλη την Αττική σήμερα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. Ωστόσο, κλειστά, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα μείνουν σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω ΛιοσίωνΖεφυρίου και Φυλής.

Τα δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου (Προαστιακός) πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο- Μεταμόρφωση, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC50 (Αθήνα- Θεσσαλονίκη). Η Hellenic Train ενημέρωνει επίσης για διακοπή ηλεκτροδότησης μεταξύ Αυλώνα – Οινόη, εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων. Αναμένεται έλεγχος της γραμμής από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 καταργείται.

Βρέχει, επίσης, στην ορεινή Κορινθία αλλά και στα ανατολικά της Αχαΐας. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Η κακοκαιρία «Elias» χτυπά την Εύβοια: Μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Kλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα σε Λαμία, Μακρακώμη, Δομοκό και Στυλίδα, καθώς επίσης και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Επίσης, όλες οι δημόσιες και δημοτικές, σχολικές δομές του δήμου Άργους – Μυκηνών, θα μείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους, αφού η κακοκαιρία, αναμένεται να εκδηλωθεί και στην Αργολίδα.

Στο Ξυλόκαστρο η νύχτα ήταν δύσκολη με αρκετή βροχή, αλλά και κεραυνούς έφερε η κακοκαιρία Elias. Αρκετά κυβικά νερού κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Δυτικής Κορινθίας και έχει κατέληξαν στη θάλασσα, όπως επίσης και πολλά φερτά υλικά. Στη Νεμέα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς ΨάριΑσπρόκαμπο και Σκοτεινή λόγω προβλημάτων στους δρόμους. Εκτός από το παραλιακό μέτωπο του Ξυλοκάστρου, μικροπροβλήματα καταγράφηκαν σε Λέχαιο, το Άσσο και το Περιγιάλι. Φαίνεται να είναι μία καλύτερη μέρα η σημερινή, καθώς έχει υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.

Ομαλά κύλησε το βράδυ στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές σήμερα το πρωί, δεν υπήρξε δραστηριότητα από την κακοκαιρία Elias. Οι πληγέντες θα συνεχίσουν και σήμερα τις προσπάθειες επιστροφής στην καθημερινότητα, ενώ συνεχίζονται από την πολιτεία και οι παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας στις κατεστραμμένες υποδομές, από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Η κακοκαιρία «Elias» χτυπά την Εύβοια: Μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία Elias έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας. Η μέχρι τώρα πορεία του νέου φαινομένου δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζουν να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο μέχρι και σήμερα δεν έχει μεγάλη ένταση και δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τα κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κι οι ενέργειες που γίνονται αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων από το πλημμυρικό φαινόμενο της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ σε Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα από την κακοκαιρία Elias έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Η κακοκαιρία «Elias» χτυπά την Εύβοια: Μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία κι έπειτα από επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η νέα κακοκαιρία Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Κακοκαιρία Elias:Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Elias». Χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε στη Λαμία και συμμετείχε σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. O κ. Κικίλιας επέστησε την προσοχή στους πολίτες και ζήτησε να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, ενώ τόνισε ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό.

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαφήμιση