Αρχική Βίντεο Κακοκαιρία Daniel-Εικόνες αποκάλυψης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα-Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών-Φόβοι για...

Κακοκαιρία Daniel-Εικόνες αποκάλυψης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα-Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών-Φόβοι για τους αγνοούμενους -Βίντεο

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, άνθρωποι σε απελπισία, έξι νεκροί και άλλοι τόσοι αγνοούμενοι. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός μέχρι τώρα από το σαρωτικό πέρασμα που η κακοκαιρία Daniel αφήνει πίσω της, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή και του Στρατού.

0
πλημμυρες 1024x576 καρδιτσα
Διαφήμιση

«Πνίγηκε» η Καρδίτσα – Δραματικές ώρες για τους κατοίκους, συγκλονιστικές διασώσεις με Super Puma

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Βλοχό και στον Παλαμά, έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες σπιτιών. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 60 άτομα, ωστόσο οι εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι. Κλειστοί οι δρόμοι από φερτά υλικά, με την πρόσβαση να γίνεται μόνο με βάρκες και τις τελευταίες ώρες στη μάχη έχουν πέσει τα εναέρια μέσα.

Απεγκλωβισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσα και Τρίκαλα) κάνουν από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά συνδράμουν 10 ελικόπτερα.

Συγκλονιστικές διασώσεις στην Αγία Τριάδα

Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και Στρατός επιχειρούν στα πλημμυρισμένα και αποκομμένα χωριά. Το μεσημέρι ξεκινούν οι επιχειρήσεις διάσωσης με εναέρια μέσα, καθώς πλέον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Κόβει την ανάσα η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του από το πλήρωμα  ελικοπτέρου του Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Τους παίρνουν από τη στέγη, καθώς το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό.

Στο χωριό Αγία Τριάδα διασώστης κατεβαίνει με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, δένει  γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό και την τραβά ασφαλή πλέον μέσα στο σουπερ πούμα. «Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια» είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Στο χωριό Παλαμάς μηχανήματα του στρατού απεγκλωβίζουν κατοίκους μεταφέροντάς τους στις δαγκάνες.

Με λέμβους άνδρες του στρατού απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους και από το χωριό Βλοχό. Ανυπολόγιστες είναι και εκεί οι ζημιές. Σπίτια πλημμύρισαν καλλιέργειες και αποθήκες καταστράφηκαν. «Καταστροφή μεγάλη πολύ νερό… Τα πήρε όλα το νερό, έχω καταστραφεί» περιγράφει κάτοικος της περιοχής.

Στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει σκεπάσει τα πάντα, οι καμπάνες ηχούν και ο ουρανός φωτίζεται από τους κεραυνούς.

[363370] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Το drone αποκαλύπτει την καταστροφή, ο θεσσαλικός κάμπος έχει βυθιστεί στα νερά. Όλη τη νύχτα άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας μεταβαίνουν δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου zodiac και μία 8μελής ομάδα των Ειδικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Σάρωσε την Λάρισα η κακοκαιρία – Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Αρκετά δύσκολη η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς πλημμυρισμένη είναι η περιοχή της Φαρκαδόνας και εκκενώθηκε το Κεραμίδι. Οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας. Το ανάχωμα που συγκρατούσε το νερό έξω από το χωριό έφτασε στα όριά του, η στάθμη των χειμάρρων έφτασε τα 5 μέτρα.

Κλειστή είναι η εθνική οδός Λάρισας  – Τρικάλων«Ούτε στον Ιανό δεν υπήρχαν τέτοιες ποσότητες νερού», περιέγραψαν οι κάτοικοι στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βαγγέλη Μητρούσια.

Ολόκληρη η πόλη μέσα στα νερά, όλος ο κάμπος στην περιοχή έχει χαθεί κάτω από τα λασπόνερα. Πολίτες μπαίνουν για πολλοστή φορά στη λευκή βάρκα, για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Φαρκαδόνας και να μπορέσουν να τους σώσουν.

Στο χωριό Κάστρο Λάρισας, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα η ομάδα drone, πήγαν φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

πν=ηνειος

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Η στάθμη του Πηνειού είναι στα 6 μέτρα και ανεβαίνει για αυτό και ζητήθηκε προληπτική εκκένωση στην Αγία Μαρίνα Λάρισας, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάνια Γκούσιαρη.

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δρόμοι της Θεσσαλικής πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν σχεδόν καλυφθεί από τα νερά. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες κατοίκων για να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις από τα σημάδια που αφήνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel. Τσουβάλια με άμμο τοποθετούνται και στις όχθες του πλημμυρισμένου χειμάρρου για να ανακοπεί η φορά του νερού προς τα σπίτια. Φορτηγά ξεφορτώνουν χαλίκια για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

τρικαλα πλημμυρα

Δραματικές στιγμές και στα Τρίκαλα από την κακοκαιρία Daniel

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα. Η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών.  Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Συγκλονιστική είναι η εικόνα με την ελληνική σημαία να «γλυτώνει» από τα λασπόνερα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο από την κακοκαιρία Daniel που δέχτηκε για περίπου τρία 24ωρα ακατάπαυστη βροχή: 700 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, 500 στα Φάρσαλα και 300 στη Χάλκη Λάρισας. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέττα Ζιακοπούλου, ο κάμπος είναι τόσο κορεσμένος που δεν μπορεί πια να απορροφήσει ούτε σταγόνα ενώ οι εικόνες που βλέπουμε θυμίζουν περιοχές που πλήττονται από τυφώνες.

 

Διαφήμιση