Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία Daniel:Μεγαλώνει ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων-«Θάλασσα» οι κάμποι σε Θεσσαλία-Στις πληγείσες...

Κακοκαιρία Daniel:Μεγαλώνει ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων-«Θάλασσα» οι κάμποι σε Θεσσαλία-Στις πληγείσες περιοχές ο Κ.Μητσοτάκης το Σ/Κ

Για τρίτη συνεχή ημέρα η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά τη χώρα μας, με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλία.

0
[363370] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο μέχρι τώρα απολογισμός από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις, καθώς πριν λίγο εντοπίστηκε η σωρός ενός κτηνοτρόφου στο Πετρωτό Δομοκού, ενώ ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και πλέον και ο κάμπος της Καρδίτσας. Ο Βόλος παραμένει για τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων Θεσσαλίας. Πολλά τα προβλήματα και στη Φθιώτιδα.

Στη δίνη της κακοκαιρίας Daniel που δοκιμάζει τη Θεσσαλία βρέθηκαν τα χωριά των Φαρσάλων και του Δομοκού. Τα ποτάμια της περιοχής υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Κλειστός είναι ο δρόμος από τον Δομοκό μέχρι Μοναστήρι Τρικάλων, αλλά και οι δύο δρόμοι που οδηγούν στα Φάρσαλα.

Έκκληση για βοήθεια κάνουν οι κάτοικοι που βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά καθώς σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό.

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Ολοκληρωτική καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και στα χωριά Βλοχό και Μεταμόρφωση. Δραματική έκκληση απευθύνουν οι κοινοτάρχες, για δεκάδες ανθρώπους που περιμένουν βοήθεια και να απεγκλωβιστούν.

Στο χωριό Αγία Τριάδα της Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει φτάσει τα τρία μέτρα, κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν συγχωριανούς τους.

Δέκα σπίτια στο Μορφοβούνι στη λίμνη Πλαστήρα κατέρρευσαν, ενώ άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο χωριό Κυψέλη είναι εγκλωβισμένοι περίπου 200 άνθρωποι.

[363370] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.
Ο δήμος Τρικκαίων, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι τα εναέρια μέσα είναι έτοιμα να πετάξουν μόλις δοθεί άδεια και τόνισε ότι οι επεμβάσεις προτεραιοποιούνται.

Στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η Σκιάθος που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζει να μετράει τις πληγές που έφερε η κακοκαιρία “Ντάνιελ”, με τις σκηνές από το νησί των Σποράδων να είναι καθηλωτικές: Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σοβαρές ζημιές σε υποδομές, απεγκλωβισμοί κατοίκων και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση συνθέτουν την εικόνα της επόμενης μέρας.

Σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είπε ότι  οι επιχειρήσεις με λέμβους γίνονται με μεγάλη προσοχή εξηγώντας ότι όπου χρησιμοποιούνται μηχανές τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση. Προσέθεσε δε ότι «η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναερίων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές.

“Αντιμετωπίζουμε το πιο δύσκολο συμβάν στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται μία απόλυτη προτεραιοποίηση και ιεράρχηση όλων των συμβάντων ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που διατρέχει ο κάθε συμπολίτης μας”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. 

daniel plimmyra

Β. Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας – Ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις των εναέριων μέσων

Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο δύσκολο πεδίο βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς έχει πλημμυρίσει ο Ληθαίος ποταμός και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Είναι αποκλεισμένα τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά καθώς τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος.

Π. Μαρινάκης: Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός – Απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών

Απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την κακοκαιρία « Daniel» στη Θεσσαλία. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε: «Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη μέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι εστιασμένο στο βορειοανατολικό τμήμα της Καρδίτσας, με όλους τους νομούς της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, μαζί με τη συνδρομή του Στρατού είναι στο πεδίο, δρώντας σύμφωνα με τα σχέδια “Ξενοκράτης” και “Δάρδανοςς 2”. Παράλληλα έντονα φαινόμενα μικρής ή μεγαλύτερης έντασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη. Προσωπικό και μέσα έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

»Από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί πέντε μηνύματα του 112 εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων για απομάκρυνση των πολιτών από υπόγειους και ισόγειος χώρους λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων. Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της πρώτης, δεύτερης, τέταρτης, πέμπτης, έκτης και όγδοης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.

»Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για όλες αυτές τις 2,5 ημέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν. Η Πυροσβεστική έχει από την Τρίτη δεχθεί περίπου 5.000 κλήσεις. Προτεραιότητα η επέμβαση σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. 750 συμπολίτες μας έχουν απεγκλωβιστεί στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των απεγκλωβισμένων σε όλη την επικράτεια είναι 820Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα και να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, τα οποία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα δύο μέτρα, ώστε να υπάρχει ευκολότερη δυνατότητα επέμβασης των σωμάτων ασφαλείας».

Για το θέμα της ηλεκτροδότησης ο κ. Μαρινάκης είπε ότι: «αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας είχε μετακινήσει εξοπλισμό και προσωπικό στις περιοχές που αναμένονταν να πληγούν από την κακοκαιρία. Παρά τα εκτεταμένα ζητήματα στον νομό Μαγνησίας, το 86% πήρε ρεύμα εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου. Στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και τη Λαμία έχουν αποκατασταθεί σε ένα τμήμα τους οι ζημιές. Οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν πάντοτε ανάλογα με τις εκδηλώσεις της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές.»

Οι δυνάμεις για την αποκατάσταση του δικτύου σε Σκιάθο και Νότιο Πήλιο ενισχύονται με υλικά και προσωπικό να είναι καθοδόν. Στο Νότιο Πήλιο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο σύνολο του οδικού δικτύου και παραμένουν εκτός τάσης ορεινοί και παραλιακοί οικισμοί με 1.800 καταναλωτέςΣτο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένουν εκτός τάσης περίπου 16 υποσταθμοί, που αντιστοιχούν περίπου σε 2.000 καταναλωτές. Γίνονται ενέργειες για να ηλεκτροδοτηθούν έως το μεσημέρι 6 υποσταθμοί, ενώ εκτιμάται ότι το σύνολο των υποσταθμών θα ηλεκτροδοτηθεί εντός της ημέρας είτε από το δίκτυο είτε με ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη.

Στην Καρδίτσα είμαστε σε διαδικασία αποστολής δύο έως τριών αντλητικών από τον Βόλο για συνδρομή. Στα Τρίκαλα παραμένει εκτός τμήμα του δικτύου λόγω εισροής υδάτων σε υποσταθμό και βρίσκονται καθ’οδόν δύο μεγάλα αντλητικά από Λαμία και θα ενημερωθεί και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για επιπλέον εντατικοποίηση της συνδρομής από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην Αττική σημειώθηκαν ελάχιστα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών. Σίγουρα η συνολική αποτίμηση θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία».

Ακόμα ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό που συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ακόμα και σήμερα αδύνατον να πιστέψουμε ότι έγινε και πρόσθεσε ότι όσοι ευθύνονται πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

plymmyra 1024x501

Λ. Αυγενάκης: Άμεσα οι καταγραφές ζημιών στον πρωτογενή τομέα – Το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας και του ΕΛΓΑ έδωσε εντολή για κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Εκτιμάται ότι -ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων- θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των ζημιών έως τις 14 Σεπτεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του συστήματος υποδοχής δηλώσεων.

Στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί το ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή προκαταβολών το συντομότερο δυνατόν. Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων στο επόμενο πενθήμερο.

 

 

Διαφήμιση