Αρχική Ειδήσεις Ελπίδα για θεραπεία κατά του καρκίνου-Τι λέει ο Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας

Ελπίδα για θεραπεία κατά του καρκίνου-Τι λέει ο Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας

Με επιφυλακτικότητα αλλά και ψυχραιμία βλέπουν την νέα θεραπεία κατά του καρκίνου οι Έλληνες επιστήμονες, τηρώντας στάση αναμονής γύρω από τα ευεργετικά ή όχι αποτελέσματα στους νοσούντες.

0
Υγεία
Διαφήμιση

Ελπίδα αλλά και προβληματισμός σχετικά με την νέα επαναστατική πειραματική θεραπεία κατά όλων των τύπων καρκίνου και συμπαγών όγκων επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

«Φάνηκε στις κυτταρικές καλλιέργειες να αποδίδει και επίσης σε πειραματόζωα. Τώρα δοκιμάζεται σε ανθρώπους σε πρώτη φάση, όπου ελέγχεται η δόση και ποιους καρκίνους μπορεί ακριβώς να αντιμετωπίσει. Είναι νωρίς γιατί οι μηχανισμοί στα ζώα δεν είναι ίδιοι με αυτούς του ανθρώπου.

Πώς δρα η θεραπεία με το φάρμακο κατά όλων των τύπων καρκίνου

Στοχεύει μία πρωτεΐνη -το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζομένων κυττάρων (PCNA)- που υπάρχει στους περισσότερους τύπους καρκίνου.

«Η διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων που γίνεται συνεχώς σε δισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας κάθε ώρα είναι μια πιστή διαδικασία σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία που τα αποτελούν», τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής και εξηγεί τον μηχανισμό της ογκογένεσης:

Μέχρι τώρα σε πολλά είδη καρκίνων έχουμε βρει πολλές ουσίες που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό, καθώς επίσης και χημικά μονοπάτια που συμβάλλουν με την αλληλουχία, που το ένα επιδρά στο άλλο μόριο και συμβάλλουν στο να αυξάνεται το καρκινικό κύτταρο. Αυτά τα έχουμε βρει και τα μπλοκάρουμε με στοχευμένες θεραπείες. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αυτό που λέμε “εξατομικευμένη ιατρική”».
τεχνολογια υγεια

Υπερβολικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα;

Το εάν το φάρμακο είναι ή δεν είναι τελικά αποτελεσματικό, μπορεί να φανεί μόνο εάν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και όχι πριν περάσουν δύο με τρία χρόνια.

«Δύο με τρία χρόνια θα χρειαστεί να φανεί εάν έχει αποτελέσματα. Παλιά θα ήταν πολύ περισσότερα χρόνια, αλλά πλέον οι Οργανισμοί Ελέγχου Φαρμάκων, όπως ο FDA αλλά και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ο EMA, αν δουν ότι ένα φάρμακο δουλεύει καλά δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η σειρά των ασθενών που δοκιμάζουν, διακόπτουν τη μελέτη και δίνουν πρόωρη έγκριση.

«Πολλά φάρμακα αρχικά είναι αποτελεσματικά, αλλά ισχυρές παρενέργειες»

Ο κ. Φιλόπουλος υπογραμμίζει πως δεν είναι σπάνιο, ελπιδοφόρα φάρμακα που δοκιμάζονται σε πειραματικές μελέτες, να αποδειχθούν τελικά «άνθρακες».

«Πολλά φάρμακα βλέπουμε αρχικά να είναι αποτελεσματικά, αλλά αν ταυτόχρονα συμβάλλουν και σε άλλες διαδικασίες και έχουν ισχυρές παρενέργειες στον άνθρωπο, μπορεί να μην κυκλοφορήσουν αυτές οι θεραπείες.

Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα στάδια των ερευνών για να είμαστε ασφαλείς. Εάν το φάρμακο αυτό δηλαδή αποδειχθεί μεν αποτελεσματικό, αλλά έχει ισχυρές παρενέργειες δεν θα πάρει τελικά έγκριση», εξηγεί ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και καταλήγει:

«Συχνά βγαίνουν παρόμοιες ανακοινώσεις που είναι και θριαμβευτικές και δίνονται πρόωρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη δημοσιότητα κι αυτό πολλές φορές γίνεται για να επενδύσουν οι επενδυτές ώστε να υπάρχουν χρήματα να ολοκληρωθεί η έρευνα. Μακάρι, όμως, να μην ισχύει αυτό και να είναι πράγματι η θεραπεία που περιμένουμε. Ας είμαστε αισιόδοξοι».

Διαφήμιση