Αρχική Special Topics Διαταραχή στον ύπνο φέρνει το κύμα καύσωνα!

Διαταραχή στον ύπνο φέρνει το κύμα καύσωνα!

0
ύπνος
Εικόνα: unsplash/Kinga Cichewicz
Διαφήμιση

Διαταραχή και κακή ποιότητα στον ύπνο δημιουργεί το κύμα καύσωνα για εκατομμύρια κόσμο σε Ευρώπη, που τις τελευταίες δεκαετίες οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κατά πολύ από τον μέσο όρο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια επιβεβαιώνουν το σενάριο στη διαταραχή στον ύπνο αλλά και στην κακή ποιότητα αυτού, διαπιστώνοντας ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες πάνω από 25°C επηρεάζουν αυτή τη λειτουργεία και περιορίζουν σε λιγότερο από επτά ώρες τον ύπνο σε ποσοστό  3,5%.

Καθώς στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί πάνω από δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η έρευνα επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες θερμαίνονται πιο γρήγορα από τις θερμοκρασίες της ημέρας στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές κι αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει τον ύπνο των ανθρώπων.Στη μελέτη τους χρησιμοποίησαν παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τη μελλοντική απώλεια ύπνου και διαπίστωσαν ότι εάν οι χώρες συνεχίσουν να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2099 κάθε άτομο θα μπορούσε να χάσει κατά μέσο όρο 50 έως 58 ώρες ύπνου την εβδομάδα.

«Διαπιστώσαμε ότι, υπό κανονικές συνθήκες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνεται να προσαρμόζονται πολύ καλύτερα σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες παρά σε θερμότερες συνθήκες», εξήγησε στο Euronews Next.

ύπνος και αϋπνία

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την τραυματισμούς στην εργασία, επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υγρή θερμότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να μειώσει την ταχεία κίνηση των ματιών (REM) και τον ύπνο αργών κυμάτων (SWS).

Οι ηλικιωμένοι, που έχουν ήδη υψηλότερο επιπολασμό της αϋπνίας, μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτοι στα κύματα καύσωνα, καθώς μια “μελέτη δείχνει” ότι ακόμη και η ήπια έκθεση στη ζέστη μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM στους ηλικιωμένους άνδρες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, από την πλευρά τους, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε κλιματισμό και βιώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την έρευνα, καθώς και να αυξήσουν την βλάστηση.

 

 

Διαφήμιση