Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Κίνητρα για πόρους στον αγώνα πρόληψης και καθαρισμού δασών

ΥΠΕΝ: Κίνητρα για πόρους στον αγώνα πρόληψης και καθαρισμού δασών

Πλέγμα κινήτρων  για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων προκειμένου να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης.

0
τροπικά δάση
Εικόνα: pexels/James
Διαφήμιση

Πλέγμα κινήτρων για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων προκειμένου να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός πρόληψης και καθαρισμού των δασών προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, σήμερα (27/7) το μεσημέρι, τα περισσότερα δάση, κυρίως αυτά που βρίσκονται στην νότια Ελλάδα δεν είναι φροντισμένα και καθαρισμένα, λόγω απουσίας των δασικών συνεταιρισμών. Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα στα δάση της Βόρειας Ελλάδας.

Ο ΥΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και καθαρισμού δασών όσον αφορά στην ορθολογική διαχείριση των δασών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ξεκινήσαμε βάζοντας πολύ σημαντικούς πόρους στην πρόληψη, από 20 εκατομμύρια το χρόνο, πήγαμε στα 100 εκατομμύρια, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης Τα δάση μας επί δεκαετίες ήταν αφρόντιστα. Όχι όλα, κάποια στο Βορρά ήτανε και είναι φροντισμένα, γιατί έχουν δασικούς Συνεταιρισμούς. Στη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «…έχουν γίνει διαχειριστικές μελέτες από τη Δασική Υπηρεσία, για σημαντικό αριθμό των δασών μας και είναι μία δουλειά που έγινε, κυρίως, από αυτή την κυβέρνηση. Μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Και υπάρχει -προσθέτω εγώ- και ανάγκη να μοντελοποιήσουμε, με κάποιο τρόπο, τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών, που μπορούν να συμβούν και τί μπορούμε να κάνουμε για να χαράξουμε στρατηγικές γραμμές άμυνας… Τί χρειάζεται να γίνει; Καταρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα -διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία– να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας».

Στην κατεύθυνση ενός σχεδίου πρόληψης και καθαρισμού των δασών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε πως θα προετοιμαστεί και θα ανακοινωθεί από το φθινόπωρο ένα πλέγμα οικονομικών κινήτρων «…για να έχουμε, μονίμως, σημαντικούς πόρους στη μάχη πρόληψης και  καθαρισμού των δασών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τα κίνητρα αυτά να οδηγήσουν σε πραγματικό αποτέλεσμα. Οπότε θέλει σωστό σχεδιασμό, αλλά το φθινόπωρο θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα βασικό πλαίσιο, με το οποίο να δοθούν πραγματικά κίνητρα για την πρόληψη στο δάσος... Ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, π.χ. του Βορρά και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στο Νότο να γίνεται καθαρισμός», επισήμανε.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα-Θα στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά 

Αναφερόμενος στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε πως «είναι ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό, σε ανεκτή τιμή». Όπως εξήγησε: «Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες μέρες, τις αποφάσεις σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα.

Τόνισε πως «εάν έχουμε κάποια ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει στηρίζοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας», για να προσθέσει: «Ταυτόχρονα, προχωρούμε και όλος ο σκοπός είναι να πάμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς την ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα και την ένταξη της αποθήκευσης στο σύστημα, γιατί οι ΑΠΕ θέλουν και αποθήκευση για να δουλέψουν, έτσι ώστε να έχουμε μία μόνιμη πίεση προς τα κάτω, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μεσομακροπρόθεσμα. Επίσης, αυτό έχει μεγάλη σημασία, για να ενισχύσουμε πολύ σημαντικά τους ενεργειακά ευάλωτους. Πρέπει να τους προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Διαφέρει ο κοινωνικά ευάλωτος από τον ενεργειακά ευάλωτο. Σημειώστε, ο ενεργειακά ευάλωτος είναι αυτός που από τη φύση του νοικοκυριού του, σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας, π.χ. έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του, που πρέπει να καταναλώνει σε ενέργεια. Συνεπώς, με το ίδιο εισόδημα κάποιος άλλος μπορεί να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν έχει αυτήν την υπερβάλλουσα πίεση στην ενέργεια, και αυτός δεν μπορεί. Εκεί, λοιπόν, εμείς θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, πολύ σύντομα, ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε τη στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους και ταυτόχρονα να βρούμε πόρους, για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε σωστές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».

Σε σχέση με την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού Δικτύου, δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα τόνισε πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στην ηλεκτροδότηση. «Υπήρξε πολύ μεγάλη επιτάχυνση και στα έργα στο δίκτυο, αλλά και στην είσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών, που αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, της δικής μας διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ειδικά στους καύσωνες τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερο. Και έτσι το σύστημά μας, εγγενώς πια, είναι πιο ευσταθές, στους καταναλωτές επειδή έγιναν αυτές οι επενδύσεις. Πιο δύσκολη είναι η περίοδος το χειμώνα όταν υπάρχουν ανάγκες θέρμανσης και συννεφιά».

Αναφορικά με την περιβαλλοντική ζημιά σχολίασε πως «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη αποτίμηση», εκφράζοντας, παράλληλα, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων, των δύο από την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο και των δύο στις πυρκαγιές στην Μαγνησία.

σπιτια δαση

Ο κ. Σκυλακάκης αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, δήλωσε πως προχωράει και ότι θα ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν στέκεται εμπόδιο στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Σημείωσε, μάλιστα, πως έχει γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ μία τεράστια επένδυση στα χωροταξικά και στα πολεοδομικά σχέδια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία είναι πρωτοφανής σε οικονομικούς πόρους και σε ταχύτητα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ελάχιστη συνεννόηση, που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων, με απώτερο σκοπό το κοινό συμφέρον της χώρας. «…Εμένα με ανησυχεί περισσότερο όταν ακούω στη Βουλή, τον κύριο Ανδρουλάκη να λέει ότι είπα, προεκλογικά, ότι το πρόγραμμά μας το δημοσιονομικό ήταν 5,5 δισ. το χρόνο, όταν δεν το έχω πει ποτέ αυτό. Συνεπώς θα ήθελα, τα κόμματα, τουλάχιστον αυτά που θέλουν με κάποιο τρόπο να συνδέονται με τον ορθολογισμό, να είναι προσεκτικά, γιατί τότε θα έχουμε έναν μίνιμουμ χώρο του ορθολογισμού για να κουβεντιάσουμε. Γιατί αν ο καθένας λέει ότι τον βολεύει, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα, τότε στο τέλος ο ανορθολογισμός θα κυριαρχήσει».

 

 

 

 

 

Διαφήμιση