Αρχική Ειδήσεις Ναυάγιο στην Πύλο-Στην Μαλακάσα οι διασωθέντες-Τι λέει η Ε.Ε για προσφυγικό

Ναυάγιο στην Πύλο-Στην Μαλακάσα οι διασωθέντες-Τι λέει η Ε.Ε για προσφυγικό

Επανέρχεται στο προσκήνιο της Ε.Ε το προσφυγικό, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, οι διασωθέντες του οποίου μεταφέρονται προσωρινά στη δομή της Μαλακάσας. 

0
προσφυγες
Διαφήμιση

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη δράση των διακινητών επισημαίνει ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών ΕλευθεριώνΔικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CNN Greece, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκφράζει την οδύνη του για την τραγωδία, επισημαίνοντας πάντως πως αποτελεί για την Ευρώπη «κάλεσμα σε δράση». Έθεσε μάλιστα τρεις άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική:

  • Να υπάρξει ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
  • Να ανοίξουν νόμιμα και ασφαλή μονοπάτια για να σταματήσουν να κινδυνεύουν ή ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους απελπισμένοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.
  • Να εφαρμοστεί μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, με μετεγκαταστάσεις σε έκτακτη ανάγκη ή κρίση, όπως είναι οι καταστάσεις, όπως αυτές που απαιτούν έρευνα και διάσωση.

«Εάν εκείνοι που ρισκάρουν τις ζωές τους σε αυτά τα σαπιοκάραβα, γνωρίζουν ότι γίνονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και μετεγκαταστάσεις, θα καταπολεμήσουμε τη δράση των διακινητών, των λαθρεμπόρων ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους», τόνισε ο χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός πως συχνά μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα αρνούνται να διασωθούν, γιατί φοβούνται πως θα «παγιδευτούν» ή θα τύχουν κακομεταχείρισης ή θα εγκλωβιστούν μέσα σε κάποιο hot spot.

«Είναι τρομερό εάν το σκεφτείς, πώς μπορεί να νιώθουν όταν τηλεφωνούν (για βοήθεια) ενώ βρίσκονται στη μέση της θάλασσας ή ακόμα χειρότερα, όταν (στην επικοινωνία τους με τους διασώστες) αρνούνται να διασωθούν επειδή έχουν άλλο στόχο ή φοβούνται ότι θα παγιδευτούν σε ένα hot spot», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο αξιοπρεπή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των δεσμευτικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης, τονίζοντας ότι εάν εφαρμοστούν τότε δεν θα υποχρεώνεται ένα κράτος – μέλος να κλείσει πάση θυσία τα εξωτερικά του σύνορα.

Στηλίτευσε το γεγονός πως κράτη αφήνονται μόνα τους να αντιμετωπίσουν μια δεινή κατάσταση και πως εάν υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης τότε είναι λιγότερο πιθανό να συμπεριφέρονται με αρνητικό τρόπο.

«Γιατί ορισμένα κράτη – μέλη συμπεριφέρονται τόσο σκληρά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ; Γιατί ξέρουν, πως μόλις διασώσουν αυτούς τους ανθρώπους, είναι υπεύθυνα και αφήνονται μόνα από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, τα οποία κλείνουν τα μάτια στη δεινή κατάσταση και την πρόκληση στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν».

Επανέλαβε πως η από κοινού δράση μπορεί να οδηγήσει σε καταπολέμηση της δράσης των διακινητών και δραματική μείωση των τραγωδιών στη θάλασσα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με τους πέντε δεσμευτικούς κανονισμούς για όλα τα κράτη – μέλη και πρόσθεσε πως πρέπει να επιτευχθούν οι απαραίτητες ισορροπίες.

pylow nayagio

Ναυάγιο στην Πύλο: Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Στη δομή της Μαλακάσας θα συνεχιστεί η ζωή των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, που άφησε πίσω του 79 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους -που ξεκίνησε από την Αίγυπτο και με ενδιάμεσο σταθμό το Τομπρούκ είχε προορισμό την Ιταλία- αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι από την Καλαμάτα προς τη Μαλακάσα μετά τις 08:30 το πρωί.

Αφού βρεθούν στη δομή, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις για την αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή τους στη Μαλακάσα θα είναι σύντομη, καθώς ανάλογα με το προφίλ του καθενός θα μεταφερθούν σε άλλες δομές της χώρας, ενώ για εκείνους που θα απορριφθεί η αίτησή τους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασης ή εθελοντικής επιστροφής στην πατρίδα τους.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διασωθέντων στο ναυάγιο στην Πύλο βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι μετά την ταυτοποίηση και τις συνεντεύξεις θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων, καθώς πρόκειται για άτομα κάτω των 16 ετών.

Την ίδια ώρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας συνεχίζονται οι νεκροτομές των στις 79 σορούς του ναυαγίου, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Πήραν προθεσμία οι συλληφθέντες

Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων που είχαν ρόλο διακινητή στο ταξίδι του πλοίου από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Και οι 9 συλληφθέντες είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών και φέρεται να είχαν διακριτούς ρόλους ως πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), κατάφερε να ταυτοποιήσει το πλήρωμα του πλοίου.

Οι 9 που συνελήφθησαν κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Οι οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Βρυξέλλες ΕΕ

Ναυάγιο στην Πύλο: Οι πολιτικές προεκτάσεις και ο ρόλος της Λιβύης

Προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα πληροφορίες και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εμπλέκουν τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους γιούς του στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. 

Το κενό εξουσίας στη Λιβύη, η έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εμπλοκή τρίτων κρατών αφήνουν ανοιχτό πεδίο στα κυκλώματα των διακινητών, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι στέλνοντας εκατοντάδες ανθρώπους στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Επιχείρηση στα… χαρτιά

To 2015, όταν ξέσπασε ο λιβυκός εμφύλιος, οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η τήρηση του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και δευτερευόντως να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών, έθεσαν σε εφαρμογή την επιχείρηση EUNAVFOR MED «SOPHIA». Η επιχείρηση αυτή αντικαταστάθηκε το 2020 από την «IRINI» με την Ελλάδα και την Ιταλία να αναλαμβάνουν εναλλάξ τη διοίκηση επί του πεδίου.

Παρά το γεγονός, ότι η Αθήνα εκπληρώνει – και με το παραπάνω – τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκό «στρατηγείο», διατηρώντας δύναμη μιας Φρεγάτας στα ανοιχτά της βορειοαφρικανικής χώρας, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν τυγχάνει ιδιαίτερης στήριξης από πολλά κράτη- μέλη και ως εκ τούτου η αποτελεσματικότητα της είναι περιορισμένη. Αντίστοιχη κατάληξη είχαν και όποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην κεντρική Μεσόγειο.

Ειδικά για τους «δρόμους» που οδηγούν από τη Λιβύη στην Ιταλία και σπανιότερα στη Μάλτα, η ΕΕ επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής, στην προστασία και αρωγή στους μετανάστες, στη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και στη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων. Παρά την ευρωπαϊκή συνδρομή και τα κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί σε αντίστοιχα προγράμματα, λίγα έχουν επιτευχθεί στο πεδίο, με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι την ελπίδα εξαθλιωμένων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή.

χαλίφα χαφτάρ

Αλλαγή κατεύθυνσης

Εδώ και καιρό, οι εισηγήσεις που φτάνουν στα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής διπλωματίας καταδεικνύουν την ανάγκη αναζήτησης νέων συνομιλητών στη Λιβύη μιας και ο Στρατάρχης Χαφτάρ δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο «παίκτη» και βρίσκεται στο «στόχαστρο» της διεθνούς κοινότητας για την εμπλοκή του στον «πόλεμο» των διακινητών και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Όπως έγραψε πρόσφατα το CNN Greece, μια από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι ο επανακαθορισμός της ελληνικής στρατηγικής στη βορειοαφρικανική χώρα. Η αλλαγή των συσχετισμών, με την προσωρινή κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, ακόμη και το Κάιρο φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αθήνα να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, αν φυσικά, θέλει να έχει λόγο στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο μαλακό της υπογάστριο.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές, εκτιμούν ότι είναι καιρός η Αθήνα να ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές στη Λιβύη, ένα μοντέλο «Ιταλίας» όπως λένε χαρακτηριστικά, διεκδικώντας χώρο και ρόλο στην περιοχή καθώς η απουσία της Ελλάδας αφήνει ζωτικό έδαφος στην Τουρκία για να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.

 

Διαφήμιση