Αρχική Ειδήσεις Γραμμή 4 Μετρό: Με ρυθμούς …χελώνας οι μετροπόντικες-Καθυστερούν τα έργα

Γραμμή 4 Μετρό: Με ρυθμούς …χελώνας οι μετροπόντικες-Καθυστερούν τα έργα

Σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση παρουσιάζουν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 Μετρό από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή, με τους μετρόντικες να κινούνται σε ρυθμούς …χελώνας.

0
ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ
Διαφήμιση

Η καθυστέρηση αυτή στις πρόδρομες εργασίες του έργου στη γραμμή 4 Μετρό, συμπαρασύρει με τη σειρά της και τις κύριες εργασίες στις οποίες περιλαμβάνεται η εκσκαφή της σήραγγας της γραμμής με δύο μετροπόντικες και η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γκόλιας, το υπουργείο έκανε δεκτή ένσταση που είχε καταθέσει η ανάδοχος κοινοπραξία του κυρίως έργου ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A. σε απόφαση για προηγούμενη παράταση, ζητώντας να δοθεί επιπλέον παράταση ως τον ερχόμενο Νοέμβριο για την έναρξη της κατασκευής της σήραγγας στη γραμμή 4 Μετρό και με τους δύο μετροπόντικες.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο η Αττικό Μετρό είχε αποφασίσει να δοθεί παράταση στη συμβατική υποχρέωση «Ολοκλήρωση μεταφοράς στο εργοτάξιο, παραλαβή και έναρξη συναρμολόγησης όλων των ΤΒΜ (σ.σ. μηχανημάτων κατασκευής σηράγγων – μετροπόντικες) στα φρέατα εισόδου» κατά 288 ημερολογιακές ημέρες, ήτοι μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και «Έναρξη διάνοιξης σηράγγων με όλα τα ΤΒΜ» κατά  τον ίδιο αριθμό ημερών, δηλαδή ως τις 28 Οκτωβρίου 2023, χωρίς αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου.

Με την ένσταση, που η κοινοπραξία είχε καταθέσει τον Μάρτιο, ζητούσε να δοθεί παράταση δύο ακόμα εβδομάδων από την Αττικό Μετρό, δηλαδή ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2023 για την παραλαβή και έναρξη συναρμολόγησης και των δύο μηχανημάτων (ουσιαστικά του δεύτερου μετροπόντικα) και ως τις 17 Νοεμβρίου 2023 για την έναρξη λειτουργίας τους.

Ως αιτιολογία για το αίτημα αυτό, αναφέρεται η καθυστέρηση στην παράδοση του χώρου του φρέατος TBM Βεΐκου (σ.σ. το σημείο στο οποίο θα συναρμολογηθεί ο δεύτερος μετροπόντικας) στις 23 Νοεμβρίου 2022 αντί για τις 22 Δεκεμβρίου 2021 (καθυστέρηση 336 ημερών) η οποία με τη σειρά της προκαλεί και καθυστέρηση στην υποδοχή και συναρμολόγηση του μετροπόντικα. Σημειώνεται ότι για την παραπάνω καθυστέρηση των πρόδρομων εργασιών στο χώρο του φρέατος πέραν της συμβατικής προθεσμίας, είχε επίσης δοθεί παράταση από την Αττικό Μετρό.

ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 4

Ο πρώτος μετροπόντικας, ο οποίος ονομάστηκε «Αθηνά» τον περασμένο Απρίλιο από τον κ. Μητσοτάκη έχει ήδη συναρμολογηθεί στο φρέαρ Κατεχάκη και το ζητούμενο πλέον είναι το πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του για την ανασκαφή της σήραγγας της γραμμής 4 μέχρι και το κέντρο της Αθήνας. Οι αναφορές περί έναρξης των εργασιών -τόσο από την πρώην ηγεσία του υπουργείου, όσο και από την ανάδοχο κοινοπραξία- εντός του Μαΐου δεν επαληθεύτηκαν και πλέον αναζητείται η νέα ημερομηνία (για ευνόητους λόγους μετά τις εκλογές).

Εκκρεμεί επίσης η παράδοση του δεύτερου μετροπόντικα (ο οποίος θα ονομαστεί «Νίκη») ώστε να συναρμολογηθεί στο φρέαρ Βεΐκου. Όπως όλα δείχνουν, αυτό θα γίνει τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο έτσι ώστε, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η εκσκαφή να ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Επιπλέον καθυστερήσεις στις πρόδρομες εργασίες καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες και σε εργοτάξια στο κέντρο της Αθήνας όπου είτε επί μέρους εργασίες καθυστερούν (π.χ. αρχαιολογικά στο σταθμό Κολωνάκι) είτε δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εργασίες εκσκαφής με χαρακτηριστική περίπτωση το εργοτάξιο για την επέκταση του σταθμού Ευαγγελισμός, δηλαδή το “δίδυμο” σταθμό για τις γραμμές 3 και 4, το οποίο χωροθετείται στο πάρκο Ριζάρη και για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη προσφυγή (χωρίς όμως μέχρι στιγμής το ΣτΕ να έχει διατάξει τη διακοπή εργασιών σε οποιοδήποτε εργοτάξιο της γραμμής).

Σημειώνεται ότι το σπάσιμο των έργων μετρό στα δύο (με ξεχωριστές εργολαβίες για τις πρόδρομες εργασίες και το κυρίως έργο) είχε κάποτε χαρακτηριστεί ως λύση στο πρόβλημα των αιώνιων καθυστερήσεων που έχουν πλήξει όλα τα έργα μετρό στη χώρα μας. Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι ακόμα και έτσι η «κατάρα» των καθυστερήσεων δεν αποφεύγεται (ενώ ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του έργου της γραμμής 4).

μετρο

Η γραμμή 4 του Μετρό

Η νέα Γραμμή 4 Μετρό, στην πρώτη φάση της ανάπτυξής της, που θα συνδέει το Άλσος Βεΐκου με το Γουδή, θα αποτελείται από 15 σύγχρονους σταθμούς και σιδηρόδρομο διπλής τροχιάς, μήκους 12,8 χιλιομέτρων. Θα εξυπηρετεί οικιστικές ζώνες στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αλλά και σημαντικές υπηρεσίες, επιτρέποντας τη συνδεση του ‘Αλσους Βεΐκου με τα Δικαστήρια σε διάστημα 5 λεπτών και με την Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά.

Το έργο στη Γραμμή 4 Μετρό εκτείνεται από την περιοχή του ‘Αλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, ενώ υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.

Περιλαμβάνει:

  • 15 σύγχρονους Σταθμούς με τα φρέατά τους, που είναι οι εξής: ‘Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.
  • 12,8χλμ. γραμμής με σήραγγα διπλής τροχιάς
  • Προμήθεια 20 υπέρ-αυτόματων συρμών τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό
  • Νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την Γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των Γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών και του ΤΡΑΜ, καθώς και νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών, που θα χωροθετηθούν σε διαθέσιμο χώρο στο αμαξοστάσιο Σεπολίων
  • Σύστημα αυτόματων θυρών επί των αποβαθρών σε κάθε σταθμό, που θα λειτουργεί σε συντονισμό με τις θύρες των συρμών, μέσω του συστήματος σηματοδότησης
  • 9 φρέατα ενδιάμεσα ή τερματικά
  • 2 επιστάθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου και μετά το σταθμό Γουδή, για την εναπόθεση των νέων συρμών, τον καθαρισμό και την ελαφρά συντήρησή τους.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 αναμένεται ως τις 20 Ιουνίου 2029. Πλέον, με βάση τις μέχρι στιγμής καθυστερήσεις, δεν αναμένεται να παραδοθεί εν συνόλω πριν τα μέσα του 2030.

 

Διαφήμιση