Αρχική Υγεία - Διατροφή Παιχνιδιάρικα σνακ για τα παιδιά από τη Nutrimed

Παιχνιδιάρικα σνακ για τα παιδιά από τη Nutrimed

0
pavel subbotin juGdDUBPYec unsplash
Διαφήμιση

Τα ενδιάμεσα γεύματα, ή αλλιώς σνακ, είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά, καθώς εφοδιάζουν άμεσα τον οργανισμό τους με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Όταν μάλιστα είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία και την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού τους. Τέλος, η κατανάλωσή τους φαίνεται πως συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς και στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος της πείνας.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Κάνοντας θρεπτικές επιλογές! 

Τα σνακ αποτελούν ίσως από τα πιο ευέλικτα γεύματα της ημέρας που μας επιτρέπουν να κάνουμε επιλογές σχεδόν από όλες τις ομάδες τροφίμων χρησιμοποιώντας τα με διαφορετική συχνότητα κάθε φορά. Αρκεί λοιπόν σε κάθε σνακ να συνδυάζουμε 1-2 τρόφιμα από ομάδες όπως τα γαλακτοκομικά (π.χ. τυρί και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών), τα δημητριακά (π.χ. κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, κριτσίνια ολικής άλεσης), τα φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα ή 100% φυσικούς χυμούς) ή ακόμη και ξηρούς καρπούς.

‘‘Μυήστε’’ τα παιδιά σας στα ενδιάμεσα γεύματα:
 Αν το παιδί σας δεν είναι πρόθυμο στο να καταναλώσει ενδιάμεσα γεύματα ή προτιμάει σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας, δημιουργήστε με τα παιδιά σας, θρεπτικά σνακ παίζοντας στην κουζίνα! Θα διασκεδάσουν και ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν με τα τρόφιμα αλλά και τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών η απροθυμία των παιδιών στο να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο, μπορεί να περιοριστεί, αν τα ίδια έχουν μαγειρέψει, παίξει ή εμπλακεί στη διαδικασία προετοιμασίας και παρασκευής των τροφίμων. Παράλληλα, η αρνητική άποψη που έχουν διαμορφώσει για συγκεκριμένες τροφές θα μπορούσε να αλλάξει συνδυάζοντας μεταξύ τους οικείες γεύσεις ή τρόφιμα που έχουν ενδιαφέρον χρώμα και υφή, καθώς τόσο η ευχάριστη γεύση, όσο και τα έντονα χρώματα και η παιχνιδιάρικη υφή παίζουν ξεχωριστό ρόλο στις προτιμήσεις τους. Βάλτε, λοιπόν, τις ποδιές σας, μπείτε στην κουζίνα και δημιουργήστε παιχνιδιάρικα και θρεπτικά σνακ!

pavel subbotin juGdDUBPYec unsplash

Προτάσεις

• Σουβλάκια με φρούτα και λαχανικά: Ωραία ιδέα για σνακ είναι να περάσετε μέσα σε ξύλινα καλαμάκια μικρά κομματάκια πολύχρωμων φρούτων ή λαχανικών, ανάμεσα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε αυτά που δεν του αρέσουν ή αρνείται να δοκιμάσει.

• Τοστάκια με… φαντασία: Αν το παιδί σας έχει βαρεθεί το κλασικό τοστ γαλοπούλα-τυρί, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει! Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης ή πολύσπορο και τη «γέμισή» του με άλλες γεύσεις, π.χ. τυρί χαμηλών λιπαρών σε σχήματα και φατσούλες, κοτόπουλο ή αβγό, λαχανικά της αρεσκείας του κομμένα με διάφορα σχήματα και μια σπιτική σάλτσα με γιαούρτι.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση