Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ: Νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο για το Νερό, την Ενέργεια και...

ΥΠΕΝ: Νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο για το Νερό, την Ενέργεια και τα Απόβλητα

Με 156 ψήφους υπέρ, 55 κατά και αποχή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
Διαφήμιση

Την Τρίτη 21/03 ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά  αντιπολίτευσης όσο και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι εννέα από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με την οποία εξέφραζαν τις έντονες αντιρρήσεις τους με το «πολυνομοσχέδιο-μαμούθ» του ΥΠΕΝ.

Κώστας Σκρέκας

Κύρια διαφωνία των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν οι ρυθμίσεις «του πολυνομοσχεδίου-μαμούθ» που αφορούσαν την αφορούν κρίσιμα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος όπως, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η υπέρμετρη παροχή κινήτρων τουριστικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων.

Η διαχείριση του νερού ως δημόσιο αγαθό ήταν το κυρίαρχο θέμα της κριτικής που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος απέκλειε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και βεβαίωνε επανειλημμένως  ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού»

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, η αντιπολίτευση, για άλλη μια φορά, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.

Τελικά, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ  ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής, με 156 ψήφους υπέρ και 55 κατά. Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι».

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση