Αρχική Ειδήσεις Δασικοί χάρτες-Χανιά: “Βαρίδι” για τις επόμενες γενιές

Δασικοί χάρτες-Χανιά: “Βαρίδι” για τις επόμενες γενιές

«Βαριά κληρονομιά» στην επόμενη γενιά κινδυνεύει να αφήσει η ελληνική πολιτεία την επίλυση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

0
Διαφήμιση

 

Σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να επιλυθεί το σύνολο των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες, με την ελληνική πολιτεία να αφήνει ουσιαστικά ως «κληροδότημα» την ολοκλήρωση του έργου στην επόμενη γενιά. Τα στοιχεία που έρχονται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους των Χανίων είναι αποκαλυπτικά και βοηθάνε στην  σκιαγράφηση της εικόνας γύρω από την αδυναμία των εμπλεκόμενων φορέων να διαχειριστούν τον όγκο εργασίας που έχει δημιουργηθεί. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως μόλις 120 αιτήματα –αντιρρήσεις έχουν εξεταστεί και διευθετηθεί από το σύνολο των 4.200 αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν στα Χανιά, ύστερα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Μάλιστα οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν με τη νεότερη ανάρτηση ανέχονται σε 25.000. Όπως όλα δείχνουν αυτού του είδους η «δυσκαμψία» στην επίλυση των αιτήσεων θα συνεχιστεί αν δεν αυξηθούν οι αρμόδιες επιτροπές που τις εξετάζουν.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης  κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δικαστικό Μέγαρο στα Χανιά.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης, ανέφερε σχετικά με το θέμα ότι τα καταγραφόμενα σφάλματα στους χάρτες δεν ταυτίζονται με την πραγματική έκταση του προβλήματος και για τον λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης και αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις για το ζήτημα αυτό.

Ειδικότερα για τον τεράστιο όγκο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιτροπές αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι στα Χανιά – που υπάρχουν 3 επιτροπές – έχουν περαιωθεί μόλις 120 υποθέσεις από τις 4.100 που εκκρεμούν από την ανάρτηση του 2019. Από εκεί και πέρα οι υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα με τη νεότερη ανάρτηση ανέρχονται σε 25.000.

Ορεινό δάσος (Φωτογραφία: Marita Kavelashvili / unsplash)

 

 

Το αυξημένο κόστος “απέτρεψε” μεγαλύτερο όγκο αιτήσεων

Η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερο όγκο εργασιών. Τόνισε δε ότι οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 15 Ιουλίου θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν λειτουργούσε ανασταλτικά για τους πολίτες αφενός η οικονομική επιβάρυνση της διαδικασίας και αφετέρου αν δεν έθετε εμπόδια ο τεράστιος φόρτος εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (μηχανικοί, λογιστές κ.λπ.) που καλούνται να τρέξουν.

«Το ερώτημα όλων μας των προέδρων των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης είναι το εξής: Μα αφού γι’ αυτές τις αντιρρήσεις δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία διευθέτησής τους, για ποιο λόγο να μην δοθεί μια παράταση στους πολίτες που δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν να υποβάλλουν τώρα κάποια ένσταση; Αυτό σημαίνει κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Από εκεί και πέρα, με 25.000 νυν υφιστάμενες αντιρρήσεις και με μία επιτροπή 3μελή ή 5μελή για να περαιωθούν αυτές οι υποθέσεις θα χρειαστούν δεκάδες έτη κατά την άποψή μου», υπογράμμισε ο κ. Πραματευτάκης.

Τόνισε δε ότι πέραν της υποστελέχωσης των επιτροπών, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει από προέδρους των επιτροπών τους δικηγόρους και να αναθέσει αυτό το έργο σε δασολόγους θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς είναι ενδεικτικό ότι στην Κρήτη υπάρχουν μόλις 9 δασολόγοι έναντι 1500 δικηγόρων. «Σκεφτείτε αυτοί οι 9 δασολόγοι να έχουν να εξετάσουν αυτές τις 25.000 υποθέσεις!», σημείωσε ο κ. Πραματευτάκης και πρόσθεσε ότι το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων είναι: να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος, να αυξηθούν οι επιτροπές αντιρρήσεων και να δοθεί παράταση ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης επεσήμανε ότι στο Ηράκλειο υπάρχει μόλις μία επιτροπή αντιρρήσεων ενώ σκιαγραφώντας το πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσε: «Έχουμε 460.000 αντιρρήσεις πανελλαδικά, 20.000 εκδικάσεις υποθέσεων, 6.000 εκδόσεις αποφάσεων. Αν κάποιος πιστεύει ότι με αυτούς τους ρυθμούς και το συγκεκριμένο πλαίσιο θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι γελασμένος, είναι εκτός πραγματικότητας».

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Θωμάς Λεχωβίτης ανέφερε ότι στον γειτονικό νομό υπάρχει μόλις μία επιτροπή η οποία καλείται να εξετάσει 9.000 αντιρρήσεις: «Θα πρέπει να αυξηθούν οι επιτροπές. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος και δεν μπορεί να παραχθεί έργο με μία επιτροπή», ανέφερε σχετικά.

 

Διαφήμιση