Αρχική Special Topics Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες Ν.Δ της Κρήτης- Μανιάτης: Μήνυμα συστράτευσης στον εθνικό...

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες Ν.Δ της Κρήτης- Μανιάτης: Μήνυμα συστράτευσης στον εθνικό στόχο

Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025″ δηλώνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας .

0
Χάρτης θαλάσσιων ενεργειακων οικοπέδων
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη

Της Αγγελικής Γυπάκη

Τίτλοι τέλους για τις έρευνες ανεύρεσης ισχυρού κοιτάσματος  υδρογονοανθρακων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.Το ερενητικό πλοίο εφυγε από την περιοχή και τώρα σειρά έχει  η επεξεργασία των δεδομένων που συνέλεξαν οι Νορβηγοί επιστήμονες αλλά και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναδόχους. Η διασικασία αυτή απαιτεί έναν ακόμη χρόνο πρίν μπεί σε λειτουργία το πρώτο γεωτρύπανο στα ενεργειακά οικόπεδα της Κρήτης.”Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025″ δηλώνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας .

Γ.Μανιάτης : Να μην χαθεί πλέον ούτε μια μέρα 

Με αφορμή την ολοκλήρωση των ερευνών ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ένα σημαντικό θετικό βήμα στο εθνικό πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων της πατρίδας μας, που ξεκίνησε το 2011, με την εφαρμογή του νόμου 4001/2011″.

καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας

Ο κ Μανιάτης σχολίασε επίσης ότι: “Η απώλεια, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αρκετών ετών χρήσιμου εθνικού χρόνου, με το ουσιαστικό «πάγωμα» των ερευνών, πρέπει τώρα να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο, ώστε να μην χαθεί πλέον ούτε μια μέρα.

Σήμερα δεν χρειάζονται ούτε πανηγυρισμοί, ούτε μεμψιμοιρίες. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο.Όσοι από εμάς πίστεψαν και δούλεψαν για την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου, πιστεύουμε βαθιά πως ήρθε η στιγμή, η χώρα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, τόσο ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας ολόκληρης της ΕΕ με φυσικό αέριο, όσο και ως μια χώρα διέλευσης των αγωγών TAP, IGB και EastMed, που από το 2013 έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα και από το 2014, στις Εθνικές Στρατηγικές επενδύσεις”.

Εθνική πατριωτική προσπάθεια

“Επειδή η ιστορία, δεν θα μας συγχωρέσει εάν χάσουμε και αυτή την ιστορική ευκαιρία, τόσο να αναβαθμιστούμε γεωπολιτικά, όσο και να αποκτήσουμε μια σημαντική νέα πηγή δημοσίων εσόδων για το ασφαλιστικό μας σύστημα, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι φορείς της δημόσιας ζωής (πολιτικοί, επιχειρηματικοί, ακαδημαϊκοί, κοινωνία των πολιτών), θα συστρατευθούμε επιτέλους, στον κοινό σκοπό χωρίς ‘’ναι μεν αλλά’’, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, χωρίς άλλες δικαστικές αναβολές, χωρίς άλλες ατεκμηρίωτες αντιρρήσεις.
Η εθνική πατριωτική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011, συνεχίστηκε έως τις αρχές του 2015 και πρόσφατα επανεκκίνησε, μας υποχρεώνει όλους, στο όνομα του οφέλους του ελληνικού λαού και της πατρίδας, να συνεργαστούμε και να τη στηρίξουμε μέχρι τέλους».

Εντατικές έρευνες

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβρίο του 2022 προβλέπονταν ότι “οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥΕΠ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου”.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών τότε είχε ως ακολούθως:

  • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
  • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
  • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
  • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Energean: Παρακολούθηση ωκεανογραφικών δεδομένων από εξέδρα παραγωγής υδρογονανθράκων

Παρ’όλα αυτά νωρίτερα σήμερα η  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Οι έρευνες υλοποιηθηκαν από τη διεθνή εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS, για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy.

Από την έναρξή τους στις 10 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου διεξήχθησαν με εντατικούς ρυθμούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις. Συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι έρευνες, οι οποίες διήρκησαν κάτι περισσότερο από 3 μήνες, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με εφαρμογή των αυστηρότερων προτύπων και μέτρων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Οι έρευνες διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της αρμόδιας κρατικής εταιρείας, της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία και είχε τοποθετήσει δικούς της, ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εφαρμογή και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Ως Αρμόδια κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τις συμβάσεις των παραχωρήσεων εκ μέρους του Ελληνικού κράτους, είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι για την εξαιρετική συνεργασία μας με τους επενδυτές, οι οποίοι αύξησαν τις επενδύσεις τους και ολοκλήρωσαν με ταχείς ρυθμούς το ερευνητικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των δεδομένων προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών.»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας καλωσόρισε την ολοκλήρωση των ερευνών και σχολίασε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση των ερευνών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση όλων των σεισμογραφικών προγραμμάτων και είναι ένα ελληνικό επίτευγμα παγκόσμιας κλίμακας που έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου της Ελλάδας με τρόπο που όχι μόνο μπορεί να αποφέρει οικονομικά και στρατηγικά οφέλη, αλλά και να υποστηρίξει την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που αποτελεί τον απώτερο στόχο. Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να εστιάσουμε στην ενίσχυση των πόρων και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτή την ιστορική δυναμική.»

Με παρέμβαση Μητσοτάκη η επιτάχυνση 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Σήμερα, γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης.

Σκρέκας
Εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα σε δύο χρόνια προχωρήσαμε σε σεισμικές έρευνες σε 5 περιοχές, σε αντίθεση με μόλις 2 περιοχές, από το 2011 έως το 2020. Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να δηλώσω πως αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ερευνών. Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025. Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το υπέδαφος της πατρίδας μας κρύβει μια νέα πιθανή πηγή πλούτου με κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ρεαλισμό στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.»

Πεδία ερευνών:

• Δυτικά της Κρήτης, έκταση 20.058,4 τ.χλμ., Μισθωτές: ExxonMobil Exploration & Production Greece B.V. (70% και Διαχειριστής) και HELPE West Crete S.A. (30%)

Διαφήμιση