Αρχική Ενέργεια Γ. Μανιάτης: Τα αναγκαία βήματα στην Ενέργεια στην Ελλάδα

Γ. Μανιάτης: Τα αναγκαία βήματα στην Ενέργεια στην Ελλάδα

0
Γιάννης Μανιάτης
Διαφήμιση

Τις εξελίξεις γύρω από το τελευταίο ενεργειακό εύρημα στην Κύπρο και τι δέον γενέσθαι στην Ελλάδα, ανέλυσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρ. υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90.1 Fm».  Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση

«Φαίνεται ότι το κοίτασμα αυτό είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία δυο χρόνια κατά συνέπεια είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για την Κυπριακή Δημοκρατία γεγονός που σημαίνει και γεωπολιτική αναβάθμιση αλλά και μια προοπτική να ενισχυθούν με πολλά δισεκατομμύρια οι επόμενοι προϋπολογισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η Κύπρος σε λίγο θα έχει πάνω από 20-25% του ΑΕΠ της να προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες» εξηγησε.

Ερωτηθεις πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποδώσουν τα ενεργειακά ευρήματά οικονομικά, απάντησε:

«Αν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία πραγματικά ενδιαφέρεται να τρέξει γρήγορα τις έρευνες τότε μέσα σε ένα διάστημα 3-5 ετών μπορούν να αρχίσουν να έρχονται τα σοβαρά έσοδα στα δημόσια ταμεία».

Ερωτήματα

Αναφερόμενος, δε, στην εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε μάλλον επικριτικός:

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά υπονομεύει αυτό που ξεκινήσαμε τον περίοδο 2011-2014. Πάρα πολλές φορές έχω αναρωτηθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι υπονομεύουν μια εθνική προσπάθεια η οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μια εξήγηση που έχω δώσει είναι ότι έχουν τις ιδεοληψίες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα αντίθετος στις έρευνες υδρογονανθράκων για διαφόρους λόγους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φοβούνται τις τοπικές αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περιοχή λόγω του υποτιθέμενου οικολογικού κινδύνου και προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν τις κομματικές τους ισορροπίες προτιμούν να πηγαίνουν πίσω αυτό το εθνικό καθήκον».

 

Αργούν χαρακτηριστικά οι οι συμβάσεις στην Κρήτη

Πρόσθεσε επ’ αυτού: «Η Exxon Mobil μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ έχουν ζητήσει εδώ και δύο χρόνια δύο από τα οικόπεδα νότια της Κρήτης που είχαμε προκηρύξει το 2014 και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει φέρει να κυρώσουμε στη Βουλή τις συμβάσεις αυτών των δύο οικοπέδων. Επιπλέον πριν από ένα-δύο μήνες δημοσιεύτηκαν οι προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας που έδειχναν τη δική τους ΑΟΖ να φτάνει μέχρι και νότια της Κρήτης δηλαδή η προκλητικότητά τους ξεπερνά πια κάθε όριο και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Αυτά τα οικόπεδα τα προκηρύξαμε εμείς με δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ, είναι κατοχυρωμένα θεσμικά ελληνικά αντί λοιπόν να προκηρύξουν αυτά τα ακραία οικόπεδα που είναι στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, εκεί που ποιος ξέρει τι είναι ικανός να ζητήσει ο Ερντογάν, κάνε μια προκήρυξη, βάλε μέσα έναν κολοσσό και άφησέ τον, όπως στο οικόπεδο 10 της Κύπρου, να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την τουρκική προκλητικότητα. Ούτε αυτό δεν έχει γίνει!», κατέληξε.

Διαφήμιση