Αρχική Ελλάδα Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: Τι σηματοδοτεί για την ενέργεια και την ασφάλεια...

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: Τι σηματοδοτεί για την ενέργεια και την ασφάλεια της Ν.Α Μεσογείου

Μητσοτάκης: Η  Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

0
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ
Διαφήμιση

 

Αγγελική Γυπάκη

Της Αγγελικής Γυπάκη

Με την επιστημονική ομάδα των ExxonMobil – Helleniq Energy να έχει ήδη σαρώσει τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής οικονομικής ζώνης, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης και τις…μηχανές να  «φουλάρουν » πλέον για την αξιοποίηση των πιθανολογούμενων τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τις αρχές του 2025, η έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Αντονυ Μπλίνκεν στην Ελλάδα σηματοδοτεί πρωτίστως την ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στις 20/02/23 στην Ελλάδα -λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία όπου σε είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας –όπως αναμένεται- τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς όπως τα άκουσε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ερευνητικο πλοίο Sanco Swift

Η περιοχή διενέργειας των ερευνών – που ολοκληρώθηκαν κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκορ-νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης αγγίζει περιοχές που περιλαμβάνονται στο τουρκολυβικό μνημόνιο που ως γνωστόν λειτουργεί ως βήμα παράλογων αιτιάσεων από την Τουρκία.Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί την αμερικανική ΕΧΧΟΝ που δηλώνει ανεπηρέαστη από τυχόν αντιδράσεις και αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους το πολύ ελπιδοφόρο project. 

Θερμή υποδοχή- “Το θάυμα της ελληνικής ιδέας” 

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε  τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, με τον δεύτερο να τονίζει ότι “η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν καλυτερη απ’ότι σήμερα” . Ο κ. Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να επισημάνει  μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου:  “την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών,  και ένα από τα πράγματα που είπατε.Αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους.

Μητσοτάκης Μπλινκεν

Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον”. Και πρόσθεσε:”Οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.Προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας” και χαρακτήρισε την Ελλαδα “πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός -Μηνυμα κατά του αναθεωρητισμού

Ο κ Μητσοτάκης καλωσόρισε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών “σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων” καθώς όπως είπε . “Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και, αν μη τι άλλο, αυτός ο απρόκλητος πόλεμος έβαλε σε δοκιμασία τη συμμαχία μας. Αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών”.

Επίσης ο κ Μητσοτάκης επικεντρωσε “Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία. Και φυσικά, θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα. Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία. Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν.

Και, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.”

4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος -ΗΠΑ

Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  έχει ( Τριτη 21 Φεβρουαρίου στις 8:45), συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατόπιν,  υπάρχει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: 

  • Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Tweet: Ο Blinken στη Τουρκία

Ελληνοτουρκικά

Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη στήριξης των ενεργειακών σχημάτων με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό.

Κόμβος ασφαλούς μεταφοράς ενέργειας 

 Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κρίσιμο κόμβο που εγγυάται την ασφάλεια στις μεταφορές ενέργειας και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.Και ως εκ τούτων ενισχύει τη θέση της στο γεωπολιτικό χάρτη, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη βούληση της για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εφόσον η Άγκυρα να αποδείξει με πράξεις και συνέπεια ότι είναι έτοιμη για μία νέα προσέγγιση.

Η Ελλάδα αποτελεί ήδη σημαντικό κόμβο για τη μετακίνηση αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη σε μια εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτός από την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου της χώρας μας στη Συμμαχία, ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη στήριξης του Κιέβου με αποστολή εξοπλισμών ενώ θα θέσει και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει εξ αρχής.

 

 

Διαφήμιση