Αρχική Διάστημα Οι 10 πιο εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος για το 2022

Οι 10 πιο εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος για το 2022

Σύνταξη: ecozen.gr

0
διάστημα - Γη - εξωγήινοι - εικόνες διαστήματος
Εικόνα: UNSPLASH/Greg Rakozy
Διαφήμιση

Παρά όλα τα ελαττώματα του, το 2022 ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη χρονιά για παρατήρηση του διαστήματος στην ανθρώπινη ιστορία.

Με την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST), οι αστρονόμοι κοίταξαν πιο βαθιά στο σύμπαν από ποτέ, τραβώντας φωτογραφίες γαλαξιών 13 δισεκατομμυρίων ετών με απαράμιλλη διαύγεια. Αλλά το Webb δεν δούλευε μόνο του. Βετεράνοι διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το Hubble, συνέχισαν την καριέρα τους αποκαλύπτοντας τα πιο θεαματικά μυστικά του διαστήματος, ενώ επιστήμονες εδώ στη Γη απαθανάτισαν σέλας, ηλιακές καταιγίδες και άλλα θαύματα ορατά από τις αυλές τους.

Αυτές είναι 10 από τις καλύτερες διαστημικές εικόνες του 2022.

1. Οι Στύλοι της Δημιουργίας

Pillars of creation - NASA - εικόνες
Εικόνα: NASA, ESA, CSA, STScI/Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη, οι υψηλοί πυλώνες της δημιουργίας είναι μια τεράστια έκταση από γλυπτό αέριο και σκόνη στο Νεφέλωμα του Αετού. Οι πυλώνες ήταν ένα διαβόητο ορόσημο του Γαλαξία για δεκαετίες, αλλά η καθαρή εικόνα του JWST έδωσε νέα πνοή στα αρχαία και μυστηριώδη αντικείμενα.

2. Διαστημικό δαχτυλίδι

rings Hubble
Εικόνα: ESA/Hubble & NASA, Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA, J. Dalcanton

Ενώ κοιτούσε τον νότιο αστερισμό του Ηριδανού, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έπιασε ένα ζευγάρι γαλαξιών να περνούν μια οικεία στιγμή. Καθώς οι δύο γαλαξίες, γνωστοί συλλογικά ως Arp-Madore 417-391, συγχωνεύονται αργά, η βαρύτητα συστρέφεται και παραμορφώνει τα αστέρια τους σε έναν τεράστιο δακτύλιο.

3. Ηλιακή έκρηξη

solar explosion - Andrew McCarthy - διαστήματος
Εικόνα: Andrew McCarthy/@cosmic_background

Ένας πίδακας πυραύλων πλάσματος μήκους 1 εκατομμυρίου μιλίων έξω από τον ήλιο σε αυτή την επική εικόνα time-lapse. Ο φωτογράφος Andrew McCarthy δημιούργησε αυτή τη σύνθετη εικόνα στοιβάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μεμονωμένες λήψεις το ένα πάνω στο άλλο σε διάστημα έξι ωρών, αποκαλύπτοντας τη βίαιη εξέλιξη μιας στεφανιαίας μαζικής εκτίναξης.

4. Αρειανά «πολύγωνα»

Άρης - nasa - εικόνες
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Η κάμερα του Πειράματος Απεικόνισης Υψηλής Ανάλυσης (HIRISE) της NASA είδε ένα παράξενο θέαμα ενώ εκτινάχθηκε στα ύψη πάνω από τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του Άρη: «πολύγωνα» με μοτίβο ραγισμένου εδάφους, που εκτείνονται για μίλια. Αυτά τα σχέδια αποτελούν τακτικό χαρακτηριστικό της άνοιξης του Άρη, που δημιουργούνται καθώς ο πάγος μετατρέπεται σε αέριο στην επιφάνεια του Άρη που ξεπαγώνει.

5. Φαντασμαγορικές συγκρούσεις

Cartwheel Galaxy
Εικόνα: NASA, ESA, CSA, STScI

Λαμπερή σκόνη πέφτει από τον σπειροειδή γαλαξία Cartwheel που απέχει 500 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη σε αυτήν την εκπληκτική εικόνα JWST. Το ξεχωριστό σχήμα του τροχού του βαγονιού του γαλαξία είναι το αποτέλεσμα μιας κοσμικής σύγκρουσης μεταξύ του σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός σε αυτήν την εικόνα.

6. Neon-ροζ σέλας

ροζ σέλας - εικόνες
Εικόνα: Markus Varik/Greenlander

Λαμπερό ροζ γέμισε τον ουρανό πάνω από τη Νορβηγία τον Νοέμβριο μετά από μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα. Τα ηλιακά σωματίδια διείσδυσαν στην ατμόσφαιρα της Γης βαθύτερα από το συνηθισμένο, συγκρούοντας με άτομα αζώτου και προκαλώντας τα να εκπέμπουν ροζ φως. Αυτή η πανέμορφη εικόνα δόθηκε από τον Markus Varik, έναν αρχηγό ομάδας περιοδειών στο Northern Lights.

7. Το μυστήριο του ματιού της γάτας

Cat's Eye Nebula διαστήματος
Εικόνα: Ryan Clairmont (αριστερά), NASA, ESA, HEIC, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA) (δεξιά)

Οι αστρονόμοι μοντελοποίησαν το μυστηριώδες νεφέλωμα Cat’s Eye (αριστερά) με βάση τις παρατηρήσεις από το Hubble (δεξιά) και άλλα τηλεσκόπια. Η ομάδα έμαθε ότι η παράξενη, επικαλυπτόμενη δομή φυσαλίδων του νεφελώματος δημιουργήθηκε από δίδυμες δέσμες ταλαντευόμενου αερίου υψηλής πυκνότητας που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα από ένα ετοιμοθάνατο αστέρι στο κέντρο του νεφελώματος.

8. Κοσμικοί βράχοι

κοσμικοί βράχοι - JWST διαστήματος
Εικόνα: NASA, ESA, CSA, and STScI

Μία από τις πρώτες εικόνες του JWST ήταν ένας κοσμικός πίνακας τοπίων του νεφελώματος Carina, που βρίσκεται περίπου 7.600 έτη φωτός από τη Γη. Φωτισμένη και σμιλευμένη από την ακτινοβολία χιλιάδων μωρών αστεριών, αυτή είναι μια από τις πιο ενεργές περιοχές σχηματισμού άστρων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

9. Χαμογελαστός ήλιος

Χαμογελαστός ήλιος
Εικόνα: NASA Solar Dynamics Observatory

Ενώ παρακολουθούσε το αστέρι μας για πιθανές καταιγίδες, το Solar Dynamics Observatory της NASA είδε ένα χαμόγελο έκπληξη στο πρόσωπο του ήλιου. Δημιουργημένο από μια τυχαία διάταξη στεφανιαίων οπών, ή περιοχών στην εξώτατη ατμόσφαιρα του ήλιου όπου αναβλύζει ηλιακός άνεμος, αυτό το χαμογελαστό αστέρι βρισκόταν στη μέση του βροχής της Γης με φορτισμένα ηλιακά σωματίδια.

10. Οι φωτιές του Ωρίωνα

Φωτιές Ωρίωνα διαστήματος
Εικόνα: ESO/Th. Stanke & ESO/J. Emerson/VISTA – Cambridge Astronomical Survey Unit

Το Νεφέλωμα της Φλόγας, ένα τεράστιο πεδίο αερίου και σκόνης στον αστερισμό του Ωρίωνα, φλέγεται φωτεινά σε αυτό το κοντινό πλάνο που τραβήχτηκε από το Πείραμα Pathfinder Atacama στην έρημο της Χιλής. Παρά τη φλογερή εμφάνιση, αυτή η περιοχή του διαστήματος είναι μόνο ελάχιστα θερμότερη από το απόλυτο μηδέν.

Πηγή: Live Science

Διαφήμιση