Αρχική Κόσμος Τα ρεκόρ που «έσπασαν» το 2022 – Τιμές ενέργειας, θερμοκρασίες, πύραυλοι

Τα ρεκόρ που «έσπασαν» το 2022 – Τιμές ενέργειας, θερμοκρασίες, πύραυλοι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ουκρανία - Χάρκοβο - ρεκόρ - πύραυλοι
Εικόνα: Twitter/Business Ukraine mag/Kostiantyn Liberov
Διαφήμιση

Από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που καταγράφηκαν σε πολλά σημεία του πλανήτη, μέχρι τις τιμές της ενέργειας που έφθασαν στα ύψη και τα εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, το 2022 ήταν μια χρονιά άκρων.

Το AFP αναφέρεται σε μερικά από τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν:

  • Τιμές τροφίμων και ενέργειας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε άλμα στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, με τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ να σημειώνει ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο και το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να φτάνει σε υψηλά ρεκόρ. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ανέβηκε σταθερά στο 10,6% τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τη θέσπιση του δείκτη το 1997.

  • Πρόσφυγες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα και κατέφυγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλοι 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Παγκοσμίως, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια.

  • Αφόρητη Ζέστη

Η Ευρώπη πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Αγγλίας όπου ο υδράργυρος έφθασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι δασικές πυρκαγιές που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία επίσης κατέκαψαν μεγαλύτερες εκτάσεις γης-πάνω από 6 εκατομμύρια στρέμματα– από ό,τι είχε συμβεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

  • «Χαλάζι» από πυραύλους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αριθμό ρεκόρ πυραύλων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως απάντηση στις μεγάλης κλίμακας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμα, στις 2 Νοεμβρίου, 23 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.

  • Αντίο Βασίλισσα

Έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, η μονάρχης με την μεγαλύτερη θητεία στη Βρετανία, η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Εκτιμάται ότι, πριν από την τελετή της κηδείας της, περίπου 250.000 πολίτες προσκύνησαν το φέρετρό της.

  • Πανδαιμόνιο με τον Μασκ

Ήταν μια σημαδιακή χρονιά για τον Ίλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου, έφθανε τα σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύντομα προκάλεσε αντιπαράθεση απολύοντας το μισό προσωπικό και επαναφέροντας σε λειτουργία τους λογαριασμούς προσώπων, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχαν αποκλειστεί από την πλατφόρμα.

  • Νέα Καλλιτεχνικά Ύψη

Η καλλιτεχνική συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν, που περιλαμβάνει έργα του Σεζάν, του Κλιμτ και του Βαν Γκογκ, πουλήθηκε από τους Christie’s έναντι 1,62 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ καταβληθεί σε δημοπρασία έργων τέχνης. Παράλληλα, το περίφημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε, που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1964 σε μεταξοτυπία, έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα αφού πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στην τιμή ρεκόρ των 195 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τέσσερα λεπτά.

  • Τιτάνες του Τένις

Όταν ο Ραφαέλ Ναδάλ κέρδισε το Ρολάν Γκαρός για 14η φορά, ο ισπανός άσος αύξησε το προσωπικό του ρεκόρ των Grand Slam σε 22 μπροστά από τους Νόβακ Τζόκοβιτς (21) και Ρότζερ Φέντερερ (20). Αυτή ήταν επίσης μια χρονιά αποχαιρετισμών με δύο από τους μεγαλύτερους αθλητές παγκοσμίως να κλείνουν την καριέρα τους: τον Φέντερερ και την Σερένα Γουίλιαμς, η οποία έχει κατακτήσει 23 Grand Slam.

  • Διοξείδιο Του Άνθρακα Με Νότες

Το 10ο άλμπουμ της αμερικανίδας τραγουδίστριας Τέιλορ Σουΐφτ με τίτλο “Midnights” προκάλεσε τέτοια φρενίτιδα ώστε να καταρρεύσει το Spotify καθώς οι θαυμαστές της που επιχείρησαν να το ακούσουν μέσα σε μια μόνο ημέρα ήταν οι περισσότεροι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ. Δέκα από τα κομμάτια του μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του Billboard Hot 100-μια ακόμη πρωτιά.

Ωστόσο, η τραγουδίστρια σημείωσε και μια αρνητική πρωτιά, καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου των «μεγαλύτερων ρυπαντών με ιδιωτικό τζετ» μεταξύ των διασημοτήτων επειδή επιλέγει πολύ συχνά το μέσο αυτό για τις μετακινήσεις της. Τον Αύγουστο, που ανακοινώθηκε αυτή η αρνητική πρωτιά, μετρούσε ήδη 170 πτήσεις με το ιδιωτικό της τζετ.

  • Οκτώ Δισεκατομμύρια Άνθρωποι

Τον Νοέμβριο, ο παγκόσμιος πληθυσμός, που αριθμούσε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 1950, ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση