Αρχική Υγεία - Διατροφή Η ζάχαρη εχθρός για το μικροβίωμα του εντέρου

Η ζάχαρη εχθρός για το μικροβίωμα του εντέρου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Διαφήμιση

Η ζάχαρη μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου, πυροδοτώντας μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί σε μεταβολικές ασθένειες, προδιαβήτη και αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.

Η δυτικού τύπου διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η διατροφή αυτή προκαλεί ανθυγιεινές αλλαγές στο σώμα είναι άγνωστος.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη διατροφή ενός ζώου, γι’ αυτό ο ερευνητής Ivaylo Ivanov του Πανεπιστημίου Columbia και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις αρχικές επιπτώσεις της δυτικού τύπου διατροφής στο μικροβίωμα των ποντικιών.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες διατροφής, τα ζώα εμφάνισαν χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσανεξία στη γλυκόζη.

διαιτα

Και το μικροβίωμά τους είχε αλλάξει δραματικά, με την ποσότητα των τμηματοποιημένων νηματοειδών βακτηρίων – κοινά στο μικροβίωμα του εντέρου των τρωκτικών, των ψαριών και των κοτόπουλων – να μειώνεται απότομα και άλλα βακτήρια να αυξάνονται σε αφθονία.

Η μείωση των νηματοειδών βακτηρίων ήταν κρίσιμη για την υγεία των ζώων μέσω της επίδρασής της στα ανοσοκύτταρα Th17.

Η μείωση των νηματοειδών βακτηρίων μείωσε τον αριθμό των Th17 κυττάρων στο έντερο και περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι τα Th17 κύτταρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη των μεταβολικών ασθενειών, του διαβήτη και της αύξησης του σωματικού βάρους.

βακτήρια

“Αυτά τα ανοσοποιητικά κύτταρα παράγουν μόρια που επιβραδύνουν την απορρόφηση των “κακών” λιπιδίων από το έντερο και μειώνουν την εντερική φλεγμονή”, δήλωσε ο Δρ Ivanov.

“Με άλλα λόγια, διατηρούν το έντερο υγιές και προστατεύουν τον οργανισμό από την απορρόφηση παθογόνων λιπιδίων”.

Ποιο συστατικό της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη οδήγησε σε αυτές τις αλλαγές; Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ευθύνεται η ζάχαρη.

“Η ζάχαρη εξαλείφει τα νηματοειδή βακτήρια και, κατά συνέπεια, τα προστατευτικά κύτταρα Th17 εξαφανίζονται”, δήλωσε ο Δρ Ιβάνοφ.

“Όταν τα ποντίκια ακολούθησαν μια διατροφή χωρίς ζάχαρη και με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, διατήρησαν τα εντερικά κύτταρα Th17 και προστατεύθηκαν πλήρως από την ανάπτυξη παχυσαρκίας και προδιαβήτη, παρόλο που έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων”.

Πότε η έλλειψη ζάχαρης κάνει κακό; 

Όμως, η εξάλειψη της ζάχαρης δεν βοήθησε όλα τα ποντίκια– μεταξύ εκείνων που δεν είχαν καθόλου νηματοειδή βακτήρια εξ αρχής, η εξάλειψη της ζάχαρης δεν είχε ευεργετική επίδραση και τα ζώα έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν διαβήτη.

“Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένες δημοφιλείς διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η ελαχιστοποίηση των σακχάρων, μπορεί να λειτουργούν μόνο σε άτομα που έχουν συγκεκριμένους βακτηριακούς πληθυσμούς στη μικροβιακή τους χλωρίδα”, δήλωσε ο Δρ Ivanov.

Th17

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Στα ποντίκια που μελετήθηκαν, τα συμπληρώματα νηματοειδών βακτηρίων οδήγησαν στην ανάκαμψη των Th17 κυττάρων και στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο, παρά την κατανάλωση από τα ζώα μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αν και οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια νηματοειδή βακτήρια με τα ποντίκια, άλλα βακτήρια στους ανθρώπους μπορεί να έχουν τα ίδια προστατευτικά αποτελέσματα.

Η παροχή Th17 κυττάρων στα ποντίκια παρείχε επίσης προστασία και μπορεί επίσης να είναι θεραπευτική για τους ανθρώπους.
“Ο μικροβιόκοσμος είναι σημαντικός, αλλά η πραγματική προστασία προέρχεται από τα κύτταρα Th17 που επάγονται από τα βακτήρια”, δήλωσε ο Δρ Ivanov.

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιόκοσμου και του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων”.

“Αυτό υποδηλώνει ότι για τη βέλτιστη υγεία είναι σημαντικό όχι μόνο να τροποποιήσετε τη διατροφή σας αλλά και να βελτιώσετε το μικροβίωμα ή το εντερικό ανοσοποιητικό σας σύστημα, για παράδειγμα, αυξάνοντας τα βακτήρια που προκαλούν Th17 κύτταρα”.

Η έρευνα : www.sciencedirect.com

Διαφήμιση