Αρχική Υγεία - Διατροφή Το καταστροφικό Doomscrolling και πώς να το σταματήσετε

Το καταστροφικό Doomscrolling και πώς να το σταματήσετε

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Doomscrolling
Διαφήμιση

Το Doomscrolling μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη ζωή σε αβέβαιους καιρούς. Είναι φυσικό να θέλετε να κατανοήσετε τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω σας και να αναζητάτε πληροφορίες όταν φοβάστε. Όμως, η έκθεση σε άσχημες ειδήσεις για πολύ καιρό μπορεί να είναι επιζήμια.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν συνέχεια άσχημες ειδήσεις είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Το “Doomscrolling” περιγράφει αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος συνεχίζει να παρακολουθεί δυσάρεστες ειδήσεις και πληροφορίες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτού του είδους η υπερέκθεση σε δυσάρεστες ειδήσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καταστροφολογία κατά τη διάρκεια κρίσεων δεν είναι χρήσιμη αλλά επιβλαβής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η παρακολούθηση πολλών ειδήσεων έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται συγκλονισμένοι.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν περισσότερες ειδήσεις σχετικά με την πανδημία ήταν επίσης πιο ανήσυχοι γι’ αυτήν.

Έρευνες για παλαιότερες κρίσεις, όπως η 11η Σεπτεμβρίου και οι βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, διαπίστωσαν επίσης ότι η συνεχής έκθεση σε ειδήσεις για καταστροφές συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία.

woman reading phone in bed 7409

 

Αναλάβετε τον έλεγχο

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εξάπλωσης του COVID-19, πολλοί βρέθηκαν να κάνουν doomscrolling. Υπήρχαν πολλά άσχημα νέα και, για πολλούς ανθρώπους, πολύ περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της έκθεσης στις ειδήσεις βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτώρια, βίωσε παρατεταμένα lockdown. Σύμφωνα με έρευνα, πολλοί από τους κατοίκους της Βικτώριας αύξησαν τις ώρες παρακολούθησης ειδήσεων όταν άρχισαν τα lockdown.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εισήγαγαν σταδιακά στρατηγικές για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε άσχημες ειδήσεις, επειδή συνειδητοποίησαν ότι τους έκανε να αισθάνονται αγχωμένοι ή θυμωμένοι και τους αποσπούσε την προσοχή από τα καθημερινά τους καθήκοντα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτές οι στρατηγικές μείωσης των ειδήσεων ήταν ιδιαίτερα επωφελείς. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και ότι είναι ευκολότερο να συνδεθούν με άλλους.

Ακολουθούν μερικές από τις στρατηγικές τους, τις οποίες ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε.

Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για να ενημερώνεστε

Αντί να ελέγχετε τις ειδήσεις περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα και σκεφτείτε ποια ώρα της ημέρας θα έχει τις πιο θετικές επιπτώσεις για εσάς.

Μια συμμετέχουσα έβλεπε τις ειδήσεις ενώ περίμενε να ετοιμάσει το πρωινό της τσάι, καθώς αυτό έθετε ένα χρονικό όριο στην περιήγησή της. Άλλοι συμμετέχοντες προτίμησαν να αφήσουν την ενασχόλησή τους με τις ειδήσεις για αργότερα μέσα στην ημέρα, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν το πρωινό τους με ηρεμία και συγκέντρωση.

Κινητό, χρήση κινητού τηλεφώνου

Αποφύγετε να σας “σπρώχνουν” να διαβάσετε ειδήσεις

Η απροσδόκητη ανακάλυψη ειδήσεων μπορεί να σας παρασύρει. Αρκετοί συμμετέχοντες το κατάφεραν αυτό αποφεύγοντας να τους “σπρώχνουν” ειδήσεις, επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με τους δικούς τους όρους. Τα παραδείγματα περιλάμβαναν το να μην ακολουθείτε λογαριασμούς που σχετίζονται με ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις push για τις εφαρμογές ειδήσεων και κοινωνικών μέσων.

Κόψτε τη συνήθεια

Αν παρατηρείτε ότι διαβάζετε ειδήσεις μηχανικά, το να δυσκολεύετε λίγο την πρόσβαση στις ειδήσεις μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να σταματήσετε και να σκεφτείτε.

Μια συμμετέχουσα μετέφερε όλες τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και ειδήσεων σε έναν φάκελο, τον οποίο έκρυψε στην τελευταία σελίδα της αρχικής οθόνης του smartphone της.

Μας είπε ότι αυτή η στρατηγική τη βοήθησε να μειώσει σημαντικά το doomscrolling. Άλλοι συμμετέχοντες διέγραψαν τους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης που παρείχαν συντομεύσεις σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους, διέγραψαν τις εφαρμογές ειδήσεων και κοινωνικών μέσων από τα τηλέφωνά τους και σταμάτησαν να παίρνουν το τηλέφωνό τους στο υπνοδωμάτιό τους τη νύχτα.

Ενημερώστε την οικογένειά σας

Ενημερώστε και άλλα άτομα στο νοικοκυριό σας ώστε να σας υποστηρίξουν. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να περιορίσουν την κατανάλωσή τους όταν άλλα μέλη του νοικοκυριού παρακολουθούσαν, άκουγαν ή μιλούσαν για πολλές ειδήσεις.

Στις καλύτερες περιπτώσεις, η συζήτηση βοήθησε τους ανθρώπους να καταλήξουν σε κοινές συμφωνίες, ακόμη και όταν το ένα άτομο βρήκε την είδηση ανακουφιστική και το άλλο αγχωτική. Ένα ζευγάρι που συμμετείχε στην έρευνα συμφώνησε ότι ο ένας από τους δύο θα παρακολουθούσε τις μεσημεριανές ειδήσεις ενώ ο άλλος θα πήγαινε βόλτα, αλλά τις βραδινές ειδήσεις θα τις έβλεπαν μαζί.

 

Η ενημέρωση εξακολουθεί να είναι σημαντική

Το σημαντικότερο είναι ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δεν περιλαμβάνει την πλήρη αποφυγή ειδήσεων. Η ενημέρωση είναι σημαντική, ιδίως σε καταστάσεις κρίσης όπου πρέπει να γνωρίζετε πώς να παραμείνετε ασφαλείς. Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι εξισορρόπησης της ανάγκης για ενημέρωση με την ανάγκη προστασίας της ευημερίας σας.

Αν λοιπόν η παρακολούθηση ειδήσεων έχει γίνει προβληματική ή αν βρίσκεστε σε κατάσταση κρίσης όπου οι αρνητικές ειδήσεις μπορεί να σας καταβάλλουν, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία. Αυτό θα παραμείνει μια σημαντική πρόκληση καθώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε έναν ασταθή κόσμο.

Διαφήμιση