Αρχική Υγεία - Διατροφή Επικίνδυνο να μένουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα λένε οι επιστήμονες

Επικίνδυνο να μένουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα λένε οι επιστήμονες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Αϋπνία
Διαφήμιση

Στη μέση της νύχτας, ο κόσμος μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με ένα σκοτεινό μέρος. Κάτω από την κάλυψη του σκοταδιού, οι αρνητικές σκέψεις έχουν έναν τρόπο να περιπλανώνται στο μυαλό σας και καθώς ξαγρυπνάτε κοιτάζοντας το ταβάνι, μπορεί να αρχίσετε να επιθυμείτε ένοχες απολαύσεις, όπως ένα τσιγάρο ή ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες.

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί διαφορετικά αν είναι ξύπνιο τη νύχτα. Μετά τα μεσάνυχτα, τα αρνητικά συναισθήματα τείνουν να τραβούν την προσοχή μας περισσότερο από τα θετικά, οι επικίνδυνες ιδέες αποκτούν μεγαλύτερη απήχηση και οι αναστολές πέφτουν.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος κιρκάδιος ρυθμός εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις κρίσιμες αλλαγές στη λειτουργία, όπως περιγράφουν σε μία νέα έρευνα που συνοψίζει τα στοιχεία για το πώς τα συστήματα του εγκεφάλου λειτουργούν διαφορετικά τη νύχτα.

Η υπόθεσή τους, με την ονομασία “Mind After Midnight”, υποδηλώνει ότι το ανθρώπινο σώμα και ο ανθρώπινος νους ακολουθούν έναν φυσικό 24ωρο κύκλο δραστηριότητας που επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.

Εν ολίγοις, σε ορισμένες ώρες, το είδος μας έχει την τάση να αισθάνεται και να ενεργεί με ορισμένους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα, τα μοριακά επίπεδα και η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι συντονισμένα στην εγρήγορση. Αλλά τη νύχτα, η συνήθης συμπεριφορά μας είναι να κοιμόμαστε.

ύπνος και αϋπνία

Από εξελικτική άποψη, αυτό, φυσικά, είναι λογικό. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στο κυνήγι και τη συλλογή στο φως της ημέρας, και ενώ η νύχτα είναι ιδανική για ξεκούραση, οι άνθρωποι κάποτε διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν κυνηγημένοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, η προσοχή μας στα αρνητικά ερεθίσματα είναι ασυνήθιστα αυξημένη τη νύχτα. Εκεί που κάποτε μπορεί να μας βοηθούσε να αντιδράσουμε σε αόρατες απειλές, αυτή η υπερβολική εστίαση στα αρνητικά μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ένα τροποποιημένο σύστημα ανταμοιβής/κίνησης, καθιστώντας ένα άτομο ιδιαίτερα επιρρεπές σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Αν στην εξίσωση προστεθεί και η απώλεια ύπνου, αυτή η κατάσταση συνείδησης γίνεται ακόμα πιο προβληματική.

“Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ξύπνιοι στη μέση της νύχτας και υπάρχουν αρκετά καλές ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας”, λέει η νευρολόγος Elizabeth Klerman από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

“Η έκκλησή μου είναι να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί αυτό, επειδή επηρεάζεται η υγεία και η ασφάλειά τους, καθώς και η ασφάλεια των άλλων”

Τριπλάσιος ο κίνδυνος αυτοκτονιών μεταξύ 12 το βράδυ και 6 το πρωί

 

Οι συγγραφείς της νέας αυτής μελέτης χρησιμοποιούν δύο παραδείγματα για να καταδείξουν την άποψή τους.

Το πρώτο παράδειγμα είναι ένας χρήστης ηρωίνης που διαχειρίζεται με επιτυχία τις επιθυμίες του την ημέρα, αλλά υποκύπτει στις επιθυμίες του τη νύχτα.

Η δεύτερη αφορά έναν φοιτητή που παλεύει με την αϋπνία και αρχίζει να αισθάνεται μια αίσθηση μοναξιάς και απελπισίας καθώς οι νύχτες χωρίς ύπνο αυξάνονται.

Και τα δύο σενάρια μπορεί τελικά να αποβούν μοιραία. Οι αυτοκτονίες και οι αυτοτραυματισμοί είναι πολύ συχνές τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες αναφέρουν τριπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα με 6:00 π.μ. σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Μια μελέτη του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νυχτερινή εγρήγορση αποτελεί παράγοντα κινδύνου αυτοκτονίας, “πιθανώς μέσω της κακής ευθυγράμμισης των κιρκαδιανών ρυθμών”.

Άγχος - Ψυχολογία - Αυτοκτονία

“Η αυτοκτονία, η οποία προηγουμένως ήταν αδιανόητη, εμφανίζεται ως διέξοδος από τη μοναξιά και τον πόνο, και πριν εξεταστεί το κόστος της αυτοκτονίας, ο μαθητής έχει αποκτήσει τα μέσα και είναι έτοιμος να δράσει σε μια στιγμή που κανείς δεν είναι ξύπνιος για να τον σταματήσει”, εξηγούν οι συγγραφείς της υπόθεσης “Mind After Midnight”.

Περισσότερη η χρήση ναρκωτικών

Οι παράνομες ή επικίνδυνες ουσίες λαμβάνονται επίσης περισσότερο από τους ανθρώπους τη νύχτα. Το 2020, έρευνα σε κέντρο ελεγχόμενης κατανάλωσης ναρκωτικών στη Βραζιλία αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης οπιοειδών τη νύχτα είναι 4,7 φορές μεγαλύτερος.

Ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το χρέος του ύπνου ή την κάλυψη που προσφέρει το σκοτάδι, αλλά πιθανώς υπάρχουν και νυχτερινές νευρολογικές αλλαγές.

Ερευνητές όπως η Klerman και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτούς τους παράγοντες για να βεβαιωθούμε ότι προστατεύουμε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νυχτερινή εγρήγορση.

Μέχρι σήμερα, οι συγγραφείς λένε ότι καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η στέρηση ύπνου και ο κιρκάδιος χρονισμός επηρεάζουν την επεξεργασία ανταμοιβής ενός ατόμου.

Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, όπως οι πιλότοι ή οι γιατροί, αντιμετωπίζουν την ασυνήθιστη ρουτίνα ύπνου τους.

Για έξι περίπου ώρες την ημέρα, γνωρίζουμε εκπληκτικά λίγα για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Είτε κοιμάται είτε είναι ξύπνιος, το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα είναι ένα μυστήριο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Network Psychology

Διαφήμιση