Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα SOS των εξετάσεων: Διατροφικές οδηγίες για όσους διαβάζουν εντατικά

Τα SOS των εξετάσεων: Διατροφικές οδηγίες για όσους διαβάζουν εντατικά

0
Σχολεία - Πανελλήνιες
Διαφήμιση

Της Φωτεινής Κοκκίνου

Μέσα στο άγχος του διαβάσματος και των εξετάσεων μπορεί η διατροφή να είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί ένα νέο! Κι όμως πως είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουν η μνήμη, οι γνωστικές λειτουργίες και ολόκληρο το νευρικό σύστημα χωρίς καύσιμα και μάλιστα τα σωστά;


Φούλαρε με καύσιμα «πολλών οκτανίων»

Όσο απαραίτητα για τη μνήμη είναι τα συχνά διαλείμματα από το διάβασμα, άλλο τόσο είναι και το διάλειμμα για φαγητό. Μόλις ακούσεις την πείνα σου να έρχεται από το στομάχι, κάνε μια παύση και φρόντισε να ανεφοδιάσεις το σώμα σου με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα απαραίτητα καύσιμα του νευρικού συστήματος.

Το ενδιάμεσο αυτό γεύμα είναι σημαντικό να περιέχει και συστατικά που «ανατροφοδοτούν» το νευρικό σύστημα με βιταμίνες π.χ. του συμπλέγματος Β, καλά λιπαρά όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο και να σε χορταίνει!

perfect snacks 0oKehQmGO7c unsplash

Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα φρούτο, όπως η μπανάνα, μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, ένα τοστ με μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη σε ω-3 λιπαρά οξέα και σπιτική μαρμελάδα, ένα ποτήρι γάλα και μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε και C σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί και τυρί με μειωμένα λιπαρά.

Στιγμές χαλάρωσης…

Εξίσου σημαντικός με το χρόνο του διαβάσματος είναι και αυτός που επενδύεις στη χαλάρωση. Εφόσον κάποια από τα διαλείμματα σου συνδυάζονται με τα ενδιάμεσα γεύματα, κλείσε τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και φρόντισε να φας το γεύμα σου σε ένα ήρεμο μέρος μόνος σου, παρέα με μουσική ή με κάποιον δικό σου, ώστε να χορτάσεις και να χαλαρώσεις ταυτόχρονα.

Εάν δεν πεινάς την ώρα του διαλείμματος, επένδυσε το χρόνο σου σε κάποια δραστηριότητα όπως μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο, κάποιο ομαδικό παιχνίδι με φίλους ή χορό! Το διάβασμα απαιτεί να είσαι καθηλωμένος σε μια καρέκλα για πολλές ώρες και το σώμα σου έχει ανάγκη από την κίνηση για να εξισορροπήσει τις θερμίδες που προσλαμβάνεις. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κίνηση μας ανεβάζει τη διάθεση, βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τις αποδόσεις στο διάβασμα!

Διάβασμα - Αϋπνίες


Λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα!

Η ημέρα των εξετάσεων έφτασε. Κάθισε στο τραπέζι και απόλαυσε το πρωινό σου! Η κατανάλωση πρωινού άλλωστε έχει συσχετισθεί με καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις όπως βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερη αντίληψη και βραχυχρόνια μνήμη.

Προτίμησε τρόφιμα που θα γεμίσουν τις αποθήκες της ενέργειάς σου χωρίς να φουσκώσεις όπως ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι με παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που θα σου εξασφαλίσουν ενέργεια, φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμα συστατικά όπως βιταμίνη D και ασβέστιο.

Νερό Unsplash

Δροσίσου τακτικά…

Η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ η πιο έντονη αφυδάτωση, φαίνεται ότι επηρεάζει διαδικασίες του εγκεφάλου όπως η βραχυχρόνια μνήμη. Τα παιδιά άνω των 14 ετών χρειάζονται καθημερινά 2 λίτρα υγρών τα κορίτσια και 2,5 λίτρα τα αγόρια. Φρόντισε λοιπόν να έχεις δίπλα σου ένα ποτήρι νερό ενώ καλό είναι να θυμάσαι πως εκτός από το νερό όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα (γάλα, χυμοί κλπ) συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

Ισορροπία πάνω απ’ όλα

Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα για υψηλές επιδόσεις. Το κλειδί της επιτυχίας ως προς τη διατροφή είναι ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής που σου εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργήσει το σώμα σου! Δοκίμασέ τον και καλή επιτυχία!

Φωτεινή Κοκκίνου

 

Φωτεινή Κοκκίνου

Διαιτολόγος –διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Διαφήμιση