Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Παγκόσμια ημέρα Ευτυχίας με τροφές που αποδεδειγμένα την «απογειώνουν»

Παγκόσμια ημέρα Ευτυχίας με τροφές που αποδεδειγμένα την «απογειώνουν»

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η πρόσληψη τροφής από μόνη της, συμβάλει στην θετική μας ψυχολογία. Υπάρχουν ωστόσο, τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα χαράς και ευτυχίας στον οργανισμό μας.

0
τροφές που φέρνουν χαρά
Πηγή Εικόνας: griswoldhomecare.com
Διαφήμιση

Το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας. Είναι μία φυσική ανάγκη που καλούμαστε να καλύπτουμε καθημερινά για να γεμίζουμε τις μπαταρίες του οργανισμού μας. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες που το σώμα μας χρησιμοποιεί για καύσιμα και για άλλες βασικές λειτουργίες. Παίρνουμε επιπλέον, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι δυνατόν κάτι τόσο απλό αλλά απαραίτητο όπως η τροφή, να συμβάλλει στην διάθεση μας;

Το φαγητό φέρνει την ευτυχία

Η επιστήμη της ευτυχίας, η οποία μελετάει τους παράγοντες που συμβάλλουν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, αποδεικνύει ότι το φαγητό μας κάνει ευτυχισμένους και έχει καταλάβει γιατί ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην δημιουργία θετικών συναισθημάτων. Αποδεικνύεται ότι ορισμένα τρόφιμα παρασκευάζονται από ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Ωστόσο, η έλλειψη ορισμένων τροφίμων – ή τουλάχιστον ορισμένα από τα βασικά συστατικά τους – μπορεί πραγματικά να μας κάνει να αισθανθούμε λύπη. Ένα λιπαρό οξύ, που ονομάζεται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι το πιο άφθονο λίπος που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Αυτό είναι καλό, καθώς είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για τη δομή του εγκεφάλου. Είναι επίσης εύκολο να το αποκτήσουμε. Δύο σημαντικές πηγές DHA είναι τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Μια μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας DHA και της αύξησης της κατάθλιψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραδόξως, ενώ ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μπορεί να έχει ακόμη πιο έντονη επίδραση στην ευτυχία. Μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη στο στομάχι κατευθύνεται προς τον εγκέφαλο και της λέει ότι είναι ώρα να φάει. Όταν παράγεται γκρελίνη, αισθανόμαστε πεινασμένοι. Αφού καταναλώσουμε τροφή, η παραγωγή γκρελίνης σταματά και ο εγκέφαλός μας σταματά να λαμβάνει σήματα πείνας.

Οι τροφές που φέρνουν χαρά

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η πρόσληψη τροφής από μόνη της, συμβάλει στην θετική μας ψυχολογία. Υπάρχουν ωστόσο, τροφές οι οποίες περιέχουν συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδα χαράς και ευτυχίας στον οργανισμό μας.

Λαχανικά

Έρευνες έχουν αποδείξει, πως τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β στον οργανισμό, ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως το θαυματουργό φολικό οξύ παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη τροφών που εμπεριέχουν φολικό οξύ. Η ιδανικότερη πηγή πρόσληψης φολικού οξέος δεν είναι άλλη από τα ωμά λαχανικά, που θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας. Μια άλλη επίσης σημαντική πηγή φολικού οξέος είναι και τα όσπρια, που θα πρέπει και πάλι να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μενού μας.

λαχανικά
Πηγή Εικόνας: onmed.gr

Ψάρια

Πέρα από τα ωμά λαχανικά άλλο ένα ακόμα τρόφιμο που φέρνει χαρά είναι και το ψάρι. Πλούσια σε λιπαρά Ω3, τα ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση και επιδρούν θετικά στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, αποτελούν ιδανικές επιλογές εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε Ω3 ενώ και οι χορτοφάγοι θα βρουν παρόμοια ευεργετικά συστατικά στους σπόρους κολοκύθας, στην κράμβη και στο λάδι από λινάρι.

ψάρια
Πηγή Εικόνας: iatronet.gr

Καρύδια

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, Ω-3 λιπαρών οξέων και μαγνησίου. Επιπλέον, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και συμβάλλουν στην παραγωγή ενδορφινών και κατεχολαμινών, ουσιών που δημιουργούν το αίσθημα χαράς. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αντίστοιχη δράση φαίνεται ότι έχουν τα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Αρκούν 3-5 καρύδια σε καθημερινή βάση για να νιώσουμε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Για την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητα των φυτοθρεπτικών συστατικών τους, είναι προτιμότερο να τα καταναλώνεται σε συνδυασμό με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα.

καρύδια
Πηγή Εικόνας: onmed.gr

Μπανάνα

Η μπανάνα τονώνει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και συμβάλλει στην απελευθέρωση σεροτονίνης, μίας από τις ορμόνες που συνδέονται με το αίσθημα χαράς και ευτυχίας.

μπανάνες
Πηγή Εικόνας: neolaia.gr

Σοκολάτα

Μπορεί η αντικαταθλιπτική δράση της σοκολάτας να μην έχει τεκμηριωθεί απόλυτα επιστημονικά, αλλά είναι γεγονός ότι προκαλεί αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας σε καθημερινή βάση είναι ικανό να βελτιώσει το κέφι μας. Προτιμότερες είναι οι σοκολάτες που περιέχουν περισσότερο κακάο (πάνω από 65%) και λιγότερο γάλα και ζάχαρη.

σοκολάτα
Πηγή Εικόνας: onmed.gr

Πιπεριές

Κι όμως οι πιπεριές μας κάνουν χαρούμενους! Ανεβάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών οι οποίες, με τη σειρά τους, βελτιώνουν τη διάθεση και ανεβάζουν την ενέργειά μας στα ύψη.

πιπεριές
Πηγή Εικόνας: clickatlife.gr

Τζίντζερ

Τόσο το τζίντζερ, όσο και η κανέλα και το κάρι, θεωρούνται ισχυρά βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος βελτιώνοντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλοντας στην παραγωγή των ενδορφινών.

τζίντζερ
Πηγή Εικόνας: alterlife.g

Πηγή: science.howstuffworks.com , spirossoulis.com, clickatlife.gr

Διαφήμιση