Αρχική Ειδήσεις Η πρωτεΐνη στη διατροφή των παιδιών χρήσιμα καθημερινά tips

Η πρωτεΐνη στη διατροφή των παιδιών χρήσιμα καθημερινά tips

Τέσσερις χρυσοί κανόνες για την σωστή διατροφή με πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών. 

0
protein - διατροφή - κορονοϊό
Διαφήμιση

Συντάκτης: Ιωάννα Παπαδοπούλου (*)

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να την προσλαμβάνουν από τη διατροφή τους σε επαρκείς ποσότητες- δίνοντας έμφαση στην πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ένα παιδί;

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται να καταναλώνει ένα παιδί ποικίλλει ανάλογα με:

  • την ηλικία του
  • το βάρος του
  • τη σύσταση του σώματος και τη μυοσκελετική κατασκευή
  • τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του (αν π.χ. αθλείται συστηματικά)

Χρήσιμα tips για τους γονείς

Για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη τρώγοντας ισορροπημένα και υγιεινά:

  1. Βοηθήστε τα να αγαπήσουν τα ψάρια! Φροντίστε το ψάρι (κατά προτίμηση όχι τηγανητό) να υπάρχει στο μενού της οικογένειας 1-2 φορές την εβδομάδα.
  2. Προτιμήστε να τους προσφέρετε άπαχο κρέας! Δεν τους χαρίζει μόνο πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και σίδηρο, που είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.
  3. Φροντίστε έτσι ώστε τα παιδιά να καταναλώνουν γαλακτοκομικά σε επαρκείς ποσότητες, προτιμώντας προϊόντα με μειωμένα λιπαρά. Προσοχή! Τα γαλακτοκομικά είναι τρόφιμα πυκνά σε θερμίδες και λιπαρά και υπερκατανάλωσή τους από τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη πρόσληψη βάρους. Γι’ αυτό τα εντάσσουμε στη διατροφή τους με μέτρο.
  4. Εντάξτε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο! Γνωρίζουμε πως λίγα είναι τα παιδιά που αγαπούν ιδιαίτερα τα όσπρια, όμως αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή τους. Εκτός από πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, τα όσπρια περιέχουν πολύτιμα συστατικά όπως οι φυτικές ίνες κι ο σίδηρος. Συνδυάστε τα όσπρια μαζί με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης π.χ. ψωμί ολικής ή καστανό ρύζι για να προσλαμβάνετε εσείς αλλά και τα παιδιά πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

Παπαδοπούλου ΙωάνναΙωάννα Παπαδοπούλου,

ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)-MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

 

Διαφήμιση