Αρχική Ειδήσεις Β. Κικίλιας: Το Σισμανόγλειο σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικών – Ανησυχία...

Β. Κικίλιας: Το Σισμανόγλειο σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικών – Ανησυχία για τα παιδιά

0
NOSOKOMEIO
Εικόνα: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Διαφήμιση

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ακολούθησαν δηλώσεις από τον κ. Κικίλια και τον κ. Μπεχράκη.

Αρχικά, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο μαζί με το ΓΟΝΚ και το «Γ. Γεννηματάς» ήταν από χθες σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση, αυτής της πρωτοφανούς, τεράστιας πίεσης με τις πυρκαγιές στην Αττική, από πλευρά του Συστήματος Υγείας. Ανέφερε ότι από χθες το απόγευμα στις 16:00 μέχρι σήμερα το πρωί στις 08:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και την αποπνυκτική ατμόσφαιρα που υπήρχε εξαιτίας της πυρκαγιάς. Το ΕΚΑΒ βρισκόταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όσους βοήθησαν σε αυτή τη μάχη, λέγοντας «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, φυσικά τους πυροσβέστες μας και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει

Από την πλευρά του ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται.

«Συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε επισημαίνοντας τα συμπτώματα που προκύπτουν από την έκθεση στη φωτιά.

Αναφορικά, με τις ευάλωτες ομάδες και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, είπε: «Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις». 

Ανησυχία για τα παιδιά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τα μικρά παιδιά, τα οποία επειδή εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και εκτίθενται περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες, που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά.

Συνεπώς είναι ανάγκη τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά να φορούν μάσκα ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους αυτές τις μέρες. «Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ενημέρωσε ότι χθες δεν μπήκε σε κίνδυνο ούτε η ζωή ενός ανθρώπου, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα και ότι το Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση.

Διαφήμιση