Αρχική Ειδήσεις Μουσείο Προϊστορικής Θήρας: Εγκαίνια της έκθεσης «Θηραϊκές τοιχογραφίες»

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας: Εγκαίνια της έκθεσης «Θηραϊκές τοιχογραφίες»

0
thiraikes toixografies o thisauros tou proistorikou aigaiou
Διαφήμιση

«Θηραϊκές τοιχογραφίες» στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας: 28 μοναδικές τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης για πρώτη φορά όλες μαζί.

Η έκθεση «Θηραϊκές τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», την οποία εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόσο επιστημονικό, όσο και καλλιτεχνικό.

Είναι η πρώτη φορά που οι τοιχογραφίες παρουσιάζονται σύμφωνα με τα εικονογραφικά τους προγράμματα, όπως αναπτύσσονταν στα δωμάτια και τα κτήρια του προϊστορικού οικισμού. Είναι η πρώτη φορά που οι τοιχογραφίες παρουσιάζονται ως ολοκληρωμένες συνθέσεις και όχι ως μεμονωμένοι πίνακες. Πολλές από τις τοιχογραφίες ακόμη  κι εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτίθενται για πρώτη φορά, στον τόπο προέλευσής τους, στην Θήρα.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι μέχρι σήμερα ελάχιστα δείγματα ήταν φυσικά προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τοιχογραφίες αυτές δεν έχουν ποτέ εκτεθεί. Συνέχισε λέγοντας: «Οι σημαντικότερες των τοιχογραφιών εξετίθεντο μέχρι το 1999 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Ο σεισμός της Αθήνας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο τμήμα του κτηρίου του Μουσείου με τις τοιχογραφίες. Ο σεισμός ήταν η αιτία που τότε το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ένα μέρος των τοιχογραφιών να συνεχίσει να εκτίθεται στο αποκατεστημένο κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς αποτελούν μοναδικές ψηφίδες των πολιτισμών που άνθησαν στον ελληνικό χώρο, άρα υποχρεωτικά έπρεπε να κοσμούν την έκθεση του Εθνικού μας Μουσείου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του να επιστρέψει και να εκτεθεί στην γενέθλια γη της Σαντορίνης, όπου ανήκουν, προκειμένου να εκπαιδεύουν και να ψυχαγωγούν τους κατοίκους και τις χιλιάδες των επισκεπτών του νησιού…»

Μάλιστα τόνισε ότι μεσολάβησαν 22 ολόκληρα χρόνια έως ότου γίνει πράξη εκείνη η απόφαση του 1999.

Η σημασία της έκθεσης

«Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, όχι μόνον για την Σαντορίνη και για την Ελλάδα. Για όλο τον κόσμο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσφέρει σήμερα στην Σαντορίνη αυτό που δικαιωματικά της ανήκει. Και δημιουργεί ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Γιατί είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται στην Θήρα, στην Σαντορίνη, οι δικές της τοιχογραφίες. Γιατί είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται κάποιες τοιχογραφίες από τις αποθήκες του Ακρωτηρίου, που μπορούμε να τις θαυμάσουμε όλοι. Γιατί είναι η πρώτη φορά που οι τοιχογραφίες βρίσκουν την αρχική θέση που είχαν σε ένα δημόσιο ή σε ένα ιδιωτικό κτήριο και μπορούμε όλοι, ακόμη και οι ειδικοί, να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε το εικονογραφικό πρόγραμμα κάθε δωματίου, κάθε οικοδομήματος, στο σύνολό του και να συνειδητοποιήσουμε το υψηλότατο επίπεδο ζωής στο Ακρωτήρι, αλλά και τη μαγεία και την αισθητική αυτής της ζωγραφικής τέχνης 4.500 χρόνια πριν», συνέχισε.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι η έκθεση «Θηραϊκές τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου» παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό με συστηματικό τρόπο τοιχογραφίες που προέρχονται από τη λεγόμενη ιδιωτική «Δυτική Οικία» και το δημόσιο οικοδόμημα γνωστό ως «Ξεστή 3» αναδεικνύοντας το τεράστιο και κοπιώδες έργο των αρχαιολόγων, των συντηρητών, των μελετητών.

Διαβάστε επίσης:  Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Τέσσερις νέες δράσεις της πολιτείας

Στη συνέχεια του λόγου της έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πρόσωπο του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη, αλλά και της Μάγιας Ευσταθίου, που έφεραν σε πέρας με τρόπο άψογο και όχι εύκολο, τον σχεδιασμό που υλοποιήθηκε από κοινού 14 μήνες πριν στην Σαντορίνη, και τον οποίον ανακοίνωσε την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός.

Μελλοντικοί στόχοι

Τέλος, ανέφερε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έφεραν στο φως και μας χάρισαν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό. Ομολογουμένως, η Σαντορίνη πέρα από την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά έχει ένα τεράστιο σε ποσότητα και ποιότητα πολιτιστικό απόθεμα. Για αυτό το λόγο έχουν δρομολογηθεί πολλά για την προστασία και την ανάδειξή του. Μάλιστα, έθεσε ως τον επόμενο στόχο την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου όχι απλώς ανακαινισμένου, αλλά με εκτεθειμένη πλέον και την δαιδαλική κόρη.

Πηγή: cnn.gr

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒ. Κικίλιας: Το Σισμανόγλειο σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικών – Ανησυχία για τα παιδιά
Επόμενο άρθροDogs’ Voice: Δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για πυρόπληκτα ζώα συντροφιάς