Αρχική Διάστημα Και η Porsche στη διαστημική αγορά! Μπέζος και Μπράνσον απέκτησαν ισχυρό ανταγωνιστή

Και η Porsche στη διαστημική αγορά! Μπέζος και Μπράνσον απέκτησαν ισχυρό ανταγωνιστή

0
SPACE ROCKET
Εικόνα: ESA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μαύρα… τα μαντάτα για τους κραταιούς Τζον Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον. Έχουν να ανταγωνιστούν ένα νέο παίκτη στη φιλόδοξη διαστημική αγορά. Πρόκειται για την αυτοκινητοβιομηχανία Porsche. Ένα πάρα πολύ ισχυρό brand. Αν η φήμη της στους διαστημικούς αιθέρες αποδειχθεί αντίστοιχη της επίγειάς της, τότε οι ανταγωνιστές θα έχουν πολύ δύσκολο δρόμο…

Επένδυση μέσω της Isar Aerospace

Η Porsche SE, η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει τον όμιλο Volkswagen, είναι ο τελευταίος μεγάλος επενδυτής που ποντάρει στον κρίσιμο ρόλο του διαστήματος στην ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών. Η εταιρεία ελέγχεται από τις συγγενείς οικογένειες Porsche και Piëch που μετέτρεψαν τη Volkswagen σε παγκόσμιο εργοστάσιο. Η Porsche ανακοίνωσε ότι επενδύει στη γερμανική Isar Aerospace. Μια διαστημική επιχείρηση που προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Blue Origin του Jeff Bezos και τη SpaceX του Elon Musk. Ειδικεύεται στην παραγωγή πυραυλικών συστημάτων και την εκτόξευση δορυφόρων.

Πέριξ της Γης

Ενώ οι Blue Origin και SpaceX υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους και ήδη αγωνίζονται με επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, η Isar Aerospace πιστεύει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί στην αναπτυσσόμενη αγορά με την εκτόξευση μικρών δορυφόρων στην τροχιά της Γης. Σχεδιάζει την πρώτη της δοκιμαστική πτήση για το επόμενο έτος.

Μετοχικό σχήμα ισχυρών χαρτοφυλακίων

https://www.isaraerospace.com/images/spectrum.png

Η Porsche SE επενδύει παράλληλα με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων HV Capital και την ελβετική τράπεζα Lombard Odier. Θα εισφέρει 75 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία. Σε συνολικό χαρτοφυλάκιο 165 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει υφιστάμενους επενδυτές. Η Porsche SE δήλωσε ότι θα λάβει “ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής”.

Υποδομές

“Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Isar Aerospace να επενδύσει περαιτέρω στην εκτόξευση, τη δοκιμή και την κατασκευή της υποδομής για την αυτοματοποιημένη παραγωγή πυραύλων. Καθώς και τις εμπορικές της δραστηριότητες”, ανέφερε η Isar Aerospace, σε ανακοίνωσή της.

Η εμπορική ζήτηση για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Οι εταιρείες των παραδοσιακών και αναδυόμενων βιομηχανιών βασίζονται περισσότερο στη δορυφορική τεχνολογία για την εκτέλεση εφαρμογών λογισμικού.

Διαστημικές… εμπορικές μάχες

Τον περασμένο μήνα, η SpaceX μετέφερε 88 δορυφόρους σε τροχιά σε μία μόνο εκτόξευση πυραύλου για λογαριασμό πολλών πελατών. Την ίδια μέρα, η Virgin Orbit – προέρχεται από τη Virgin Galactic του Richard Branson – έστειλε δορυφόρους στο διάστημα που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Στην ίδια αγορά δραστηριοποιούνται ήδη μια πολωνική νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται SatRevolution και η Βασιλική Ολλανδική Αεροπορία.

Internet of Things και λύσεις για την κλιματική αλλαγή μέσω διαστήματος

“Ο χώρος θα γίνει μια βασική τεχνολογική πλατφόρμα για πολλές βιομηχανίες παγκοσμίως. Από την αυτοκινητοβιομηχανία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών – φέρνοντας προόδους και νέες δυνατότητες του Internet of Things. Αλλά και κρυπτογράφηση και αποθήκευση δεδομένων. Καθώς και έξυπνες γεωργικές εφαρμογές και επιτήρηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ” αναφέρει η Isar Aerospace.

https://www.isaraerospace.com/images/hero-1.jpg
Εικόνα: Isar Aerospace

Στα 36 δισ. δολάρια η διαστημική αγορά εκτόξευσης

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών εκτόξευσης διαστήματος αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ (35,4 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2027. Σχεδόν το ένα τρίτο των οποίων θα προέλθει από την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων δορυφόρων.

Για την Porsche SE η συμμετοχή της στη νIsar Aerospace έχει τη σημειολογία της. Η επιχείρηση που έχει επενδύσει συντριπτικά σε αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελεί απτό παράδειγμα του διαστημικού αγώνα που διεξάγεται μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και των δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών τους. Ο Όμιλος Volkswagen είναι κάτοχος των σημάτων Porsche, Audi και Skoda.

Παράδειγμα καινοτομίας

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομικά αποδοτική και ευέλικτη πρόσβαση στο διάστημα θα αποτελέσει τη δυνατότητα καινοτομίας σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας“, δήλωσε σε δήλωσή του ο Lutz Meschke, στέλεχος της Porsche SE, υπεύθυνος διαχείρισης επενδύσεων. “Με την Isar Aerospace, επενδύουμε σε μια εταιρεία που βρίσκεται σε καλή θέση για να καθιερωθεί ως κορυφαίος ευρωπαϊκός κατασκευαστής οχημάτων εκτόξευσης”, πρόσθεσε. Η Isar Aerospace έχει συγκεντρώσει τώρα 180 εκατομμύρια δολάρια από το 2018. Ανακοίνωσε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάιο, η Διαστημική Υπηρεσία της Γερμανίας ανέθεσε στην εταιρεία σύμβαση για την εκτόξευση δύο δορυφόρων σε τροχιά για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Διαφήμιση