Αρχική Special Topics Κλιματική αλλαγή: Αμέτρητα θύματα και κόστος για την Ελλάδα 700 δισ. ευρώ

Κλιματική αλλαγή: Αμέτρητα θύματα και κόστος για την Ελλάδα 700 δισ. ευρώ

0
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, αλλά και τη χώρα μας επισημαίνει ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός. Ο ίδιος έχει κρούσει εδώ και δεκαετίες τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι καύσωνες στη γειτονιά μας, αλλά και διεθνώς, τον επιβεβαιώνουν -δυστυχώς- πανηγυρικά. Ο διακεκριμένος επιστήμων προειδοποιεί εκ νέου για αμέτρητα θύματα και ανυπέρβλητο κόστος – έως 700 δισ. ευρώ, μόνο για την Ελλάδα, έως το τέλος του αιώνα!

Παγκόσμιο καμπανάκι

“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξουμε σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε χαοτικές συμπεριφορές, αγωνία και θλίψη από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν πάρουμε μέτρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες». Αυτό δήλωσε ο κ. Ζερεφός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αφορμή τους καύσωνες και τις δασικές πυρκαγιές, σε Ελλάδα, Σιβηρία, Βόρεια Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία, Κίνα και Ινδία.

FIRE FOREST

700 δισ. ευρώ το κόστος για την Ελλάδα

Σε οικονομικό επίπεδο «στη χώρα μας, το κόστος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε περίπτωση μη προσαρμογής αναμένεται να φθάσει τα 700 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Ποσό διπλάσιο από το εθνικό μας χρέος». «Η ζημιά σε περίπτωση που προσαρμοστούμε θα μειωθεί στο μισό. Είναι ακριβό πράγμα η κλιματική αλλαγή. Όλοι το ξέρουν αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με τους καύσωνες

«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει καύσωνες και δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία. Καύσωνες στην Αλάσκα, τον Βόρειο Καναδά, σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ανάλογους με αυτούς που παρατηρούμε στη Μεσόγειο. Καύσωνες που συνέβαιναν μία φορά στα 20 χρόνια, τώρα συμβαίνουν μία φορά στα δέκα ίσως και πιο σύντομα». Η Ελλάδα επλήγη τέσσερις φορές από καύσωνα στον προηγούμενο αιώνα. Η τελευταία φορά ήταν το 1987. Είχαμε σχεδόν 3.000 θύματα από θερμοπληξία. “Στα 20 πρώτα χρόνια του αιώνα που διανύουμε, είχαμε καύσωνα το 2007 με τις φοβερές πυρκαγιές και τον φοβερό άνεμο. Συνολικά, ήρθαμε αντιμέτωποι με τρεις καύσωνες μέχρι τώρα. Αυτός που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι ο τέταρτος. Για να το πούμε απλά: Συνολικά αντιμετωπίζουμε έναν καύσωνα κάθε πέντε χρόνια» εξηγεί ο κ. Ζερεφός.

ΑΡΓΟΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΖΕΣΤΗΣ . (EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΡΓΟΣ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΖΕΣΤΗΣ . (EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Κόστος με ανθρώπινες ζωές και μετά προσαρμογή(;)

Το 1987 και χωρίς βασικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, χωρίς επαρκή συστήματα θέρμανσης και ψύξης, είχαμε πάνω από 2.000 θανάτους από θερμοπληξία. Στους καύσωνες του 2007 και του 2009 ωστόσο, δεν είχαμε αυξημένους θανάτους. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν χτύπησε ο καύσωνας την κεντρική και δυτική Ευρώπη τον Αύγουστο του 2003, είχαμε 70.000 θύματα από θερμοπληξία. “Το πάθημα φαίνεται ότι έγινε μάθημα” επισημαίνει. Αποτέλεσμα, στον καύσωνα του 2010 και ιδιαιτέρως τον καύσωνα του 2017 στο Παρίσι, να μην έχουμε και εκεί κανένα θύμα από θερμοπληξία».

“Να μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή”

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Να μην προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε τη φύση. Είναι ουσιωδέστατο αυτό έτσι ώστε και να μην έχουμε θύματα» επισημαίνει. Και μπορεί τα θύματα να μειώνονται, αλλά “η ραγδαιότητα των φαινομένων αυξάνει. Με αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότεροι άνθρωποι σε κινδύνους“.  Αυτό συνέβη πρόσφατα στη Γερμανία, μία χώρα με ένα εξαιρετικό σύστημα πολιτικής προστασίας. “Εκατοντάδες θύματα πνίγηκαν, εξαιτίας των εξαιρετικής σφοδρότητας βροχοπτώσεων. Αλλά και το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αγγλία και πολλές άλλες χώρες. Ενώ τα ίδια φαινόμενα βλέπουμε στην Κίνα και την Ινδία».

Στρεβλή ανακατονομή υδάτων

«Το νερό είναι κυρίαρχο στον πλανήτη μας και δεν μπορεί να αλλάξει το συνολικό ποσό του ύδατος που υπάρχει στη Γη. Με την αποσταθεροποίηση του κλίματος ανακατανέμεται σε διάφορες περιοχές. Αλλού αυξάνεται και αλλού μειώνεται. Σε περιοχές που πάσχουν από ξηρασία δυστυχώς μειώνεται και σε περιοχές που πάσχουν από πλημμύρες αυξάνεται. Αυτές οι μεταβολές είναι θεαματικές και στις δύο περιπτώσεις που μπορεί να τις καταλάβει ο καθένας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπερθέρμανση λόγω άνθρακα

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Αιτία της ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε, ζεσταινόμαστε, ψυχόμαστε, παράγουμε προϊόντα. Ο τρόπος αυτός στηρίχθηκε στον άνθρακα. Δηλαδή, σε φυσικούς πόρους που όταν καίγονται εκλύουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και πολλά άλλα παράγωγα, που ονομάζονται αέρια του θερμοκηπίου. Αυτά τα αέρια δημιουργούν μία αόρατη κουβέρτα που περιβάλλει όλο τον πλανήτη. Αυτά τα αέρια δεν έχουν χρώμα, με αποτέλεσμα να μην τον αφήνουν να ψυχθεί προς το διάστημα και να να διαταράσσεται η θερμική του ισορροπία. Μαζί με τη διαταραχή αυτή ακολουθεί η αποσταθεροποίηση του κλίματος» εξηγεί ο κ. Ζερεφός.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η βούληση να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβούμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς; «Να σέβεται τους φυσικούς πόρους. Να μη σπαταλάει το νερό, να παράγει λιγότερα σκουπίδια. Να συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Και όχι μόνο ως προς τα οικοσυστήματα. Γενικότερα, στο σπίτι μας, να φροντίσουμε για ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα. Να μάθουμε να αντιδρούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς» επισημαίνει.

Πώς προστατεύεται η Ελλάδα

«Υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ προχωράμε στην ολοκλήρωση των σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας”. Ο κ. Ζερεφός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα. Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για εξ αμελείας πρόκληση ,πυρκαγιάς. «Μόνο με δρακόντεια μέτρα θα αποτραπεί η αφέλεια ή η δήθεν αφέλεια αυτών των αδιάφορων ανθρώπων οι οποίοι ανάβουν σπινθήρες, γνωρίζοντας την καταστροφή που δημιουργούν με απώλεια ανθρώπινων ζωών» αναφέρει.

Αχίλλειος πτέρνα η αύξηση της στάθμης στη θάλασσα και η ερημοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, η Ελλάδα -λόγω κλιματικής αλλαγής- καλείται να επιλύσει δύο δύσκολα προβλήματα. «Την αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας και το ρυθμό ερημοποίησης, που συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ελλάδα. Και τα δύο φαινόμενα εξελίσσονται μονότονα και αδυσώπητα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ζητήματα. Πρέπει να προστατευθούν τα 15.147 χλμ ακτογραμμής που κινδυνεύουν. Και να αποφευχθεί και η υφαλμύρωση των παρακτίων εδαφών».

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτο Καστελλόριζο για τα μονοπάτια ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Επόμενο άρθροΚαι η Porsche στη διαστημική αγορά! Μπέζος και Μπράνσον απέκτησαν ισχυρό ανταγωνιστή