Αρχική Επιχειρείν Παγκόσμια Ημέρα Γης: Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου, πολλές εταιρείες δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον μέσα από διάφορες δράσεις και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το κλίμα κινείται και η LG Electronics (LG) που έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της έως το 2030, καθώς και η SAS που σκοπεύει στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος μέσα από δράσεις κοινωνικής καινοτομίας.

LG Electronics

Χαρακτηριστικά, η LG Electronics (LG) έχει παγκοσμίως δεσμευτεί να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της έως το 2030, με την επέκταση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και λύσεων και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελεί μέρος της στρατηγικής της.

Δράσεις LG

Συγκεκριμένα η LG:

  • ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ακολουθήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους με προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος
  • αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θέτουν την ευημερία του πλανήτη σε προτεραιότητα και προωθεί την κυκλική οικονομία. Για να το επιτύχει αυτό, αυξάνει τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και μειώνει τον όγκο και το βάρος των προϊόντων, ενώ περιορίζει τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.
  • συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέσω των λύσεων της για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, καθώς και μέσω ενός ευρέος φάσματος οικιακών και επαγγελματικών προϊόντων ηλιακής ενέργειας.
  • αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την παραγωγή της κατά 50% σε σύγκριση με το 2017 έως το τέλος του 2030. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδρύσει το LG Carbon Fund για την υποστήριξη των Τεχνολογιών και λύσεων για τη μείωση του θερμοκηπίου.
  • συμμετέχει ενεργά στο έργο Clean Development Mechanism (CDM), που στόχο έχει τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών μέσω επενδύσεων τεχνολογίας και κεφαλαίου σε αναπτυσσόμενες  χώρες.
  • ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν μικρά βήματα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος των απορριμμάτων υφασμάτων μέσα από έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον πλανήτη, υποστηρίζοντας την ψηφιακή καμπάνια, #CareForWhatYouWear, προσκαλώντας τους καταναλωτές να υιοθετήσουν βιώσιμες συνήθειες για τη φροντίδα των ρούχων.

Σημειώνεται ότι η LG κατέλαβε, επίσης, την 13η θέση μεταξύ άλλων εταιρειών στην έκθεση Corporate Knights 2021 Carbon Clean200 1, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές της για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των προϊόντων της, τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα και τη χρήση εναλλακτικής ενέργειας. Τέλος, ξεχώρισε για την παραγωγή οικιακών συσκευών με βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

Η SAS συμβάλει στη μείωση της αποψίλωσης των δασών και των εκπομπών αερίων

Παράλληλα, η SAS δεσμεύεται για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος μέσα από δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και ανακοινώνει την στενή συνεργασία με την οργάνωση Amazon Conservation και την πρωτοβουλία Healthy Reefs for Healthy People (HR4HP), των οποίων ηγείται το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τριών κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων:

  • τη μείωση της αποψίλωσης των δασών
  • τη βελτίωση της υγείας των υφάλων
  • τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας

Προστασία των τροπικών δασών

Τα τροπικά δάση συνέχισαν να βιώνουν καταστροφικές απώλειες και το 2020, καθώς τα επίπεδα αποψίλωσης αυξήθηκαν, ενώ οι προσπάθειες για την προστασία τους έμειναν πίσω λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στην περσινή Ημέρα της Γης, η SAS  ξεκίνησε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κοινωνικής καινοτομίας μέσα από το οποίο χρησιμοποιεί crowd-driven τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει, και εν τέλει, να συμβάλλει στον τερματισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Με την πρώτη φάση του προγράμματος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχοντας ταξινομήσει περισσότερα από 845.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του δάσους του Αμαζονίου από τον περασμένο Μάρτιο, η SAS ενισχύει τη δέσμευσή της ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Amazon Conservation.

Η συνεργασία αυτή θα διευρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες της για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της παράνομης αποψίλωσης των δασών και θα επιταχύνει τις καίριες παρεμβάσεις, παρακολουθώντας σημαντικά σημεία του Αμαζονίου.

δάσος

 

Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει

Μελέτες κορυφαίων επιστημόνων έχουν δείξει ότι ο Αμαζόνιος βρίσκεται σε σημείο καμπής, με λιγότερες ίδιες βροχοπτώσεις και κινδυνεύει, στο μέλλον, να μετατραπεί σε μια άνυδρη σαβάνα.

Η συνεργασία του Amazon Conservation με την SAS θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας απώλειας των δασών, δηλαδή την παράνομη αποψίλωση που προέρχεται από άνθρωπο. με την τρέχουσα συνεργασία η SAS και το Amazon Conservation θα εφαρμόσουν ειδοποιήσεις αποψίλωσης, με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων υψηλής ευκρίνειας για να συλλέγουν εβδομαδιαία δεδομένα για την αποψίλωση στα τροπικά δάση.

Με την προτεραιοποίηση των αυτόχθονων και προστατευμένων περιοχών που απειλούνται περισσότερο, το έργο θα αξιοποιήσει στο έπακρο την δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες που θα καθορίσουν εάν η αποψίλωση είναι φυσική ή έχει προέλθει από ανθρώπινη παρέμβαση. Λαμβάνοντας αυτές τις πληροφορίες οι αρχές και οι τοπικές κοινότητες θα μπορέσουν να κατανοήσουν την πηγή της αποψίλωσης και να καθορίσουν εάν είναι νόμιμη σε πραγματικό χρόνο, και να δράσουν άμεσα.

Ο John Beavers, Executive Director του Amazon Conservation δήλωσε σχετικά: “Ο Αμαζόνιος σημείωσε ιστορικό ρεκόρ αποψίλωσης που έφτασε τα 5,6 εκ. στρέμματα μέσα στο 2020, με αύξηση που έφτασε το 17,9% σε σχέση με το 2019. Ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα μας προσφέρει όχι απλά ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές να προλάβουν την αποψίλωση, αλλά και μια ευκαιρία να μάθουν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή και να αναλάβουν δράση”.

Αύξηση της ενημέρωσης για τη βελτίωση της υγείας των ύφαλων

Η SAS συνεργάζεται επίσης με την πρωτοβουλία Healthy Reefs for Healthy People (HR4HP) για να αξιοποιήσει δεδομένα που συλλέγονται από πληθώρα συνεργατών σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια με σκοπό να εκπαιδεύσει την παγκόσμια κοινότητα στο πως μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει τη υγεία του Μεσοαμερικάνικου Κοραλλιογενή Υφάλου, ενός σημαντικού θαλάσσιου βιότοπου που εκτείνεται  στις ακτές της Ονδούρας, της Γουατεμάλας, της Μπελίζ και του Μεξικού και στηρίζει την επιβίωση πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων.  

Για να ενισχύσει την ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχει ο ύφαλος, η SAS, σε συνεργασία με την HR4HP πρόκειται να συμπεριλάβει τα 2021 EcoAudit και 2020 Report Cards, που συγκεντρώνουν αναφορές σχετικά με την υγεία των υφάλων, στο GatherIQ™, μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με σκοπό την βελτίωση του πλανήτη μέχρι το 2030.

Με την ανάλυση των δεδομένων που εμπεριέχονται στα EcoAudit και Report Cards και μέσα από την εκτίμηση των πόρων που προκύπτουν από τους συνεργάτες του HR4HP, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες και να προσαρμόσουν αντίστοιχα τον τρόπο ζωής και τις επιλογές τους, όπως για παράδειγμα να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τύπων ψαριών και να επιλέγουν ξενοδοχεία που ακολουθούν αποδεδειγμένες δράσεις περιβαλλοντικής μέριμνας και βιώσιμες πρακτικές για την ευημερία του υφάλου.

Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μέσω έξυπνων αποφάσεων

Η SAS δεν βοηθά μόνο τους πελάτες της να αναπτύξουν εξυπνότερα μοντέλα λειτουργίας και πράσινες επιχειρηματικές στρατηγικές μέσω της τεχνογνωσίας της σε analytics και κορυφαίες λύσεις λογισμικού που προσφέρει, αλλά έχει επίσης μια μακρόχρονη φήμη ως πρωτοπόρος στη δημιουργία των δικών της βιώσιμων πρωτοβουλιών.

Ως ηγέτης εταιρικής βιωσιμότητας, η SAS δεσμεύεται να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας το δικό της λογισμικό για τη διαχείριση και επιτήρηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τη Συμφωνία του Παρισιού και εγκρίθηκε πρόσφατα  από την πρωτοβουλία Science Based Targets. Οι στόχοι της SAS συνάδουν απόλυτα με τις μειώσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C και την αποφυγή των πιο επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Διαφήμιση