Αρχική Ειδήσεις Aνθρακωρύχοι αναζητούν χρυσό στην έρημο της Αιγύπτου

Aνθρακωρύχοι αναζητούν χρυσό στην έρημο της Αιγύπτου

0
χρυσός
Διαφήμιση

Εξερεύνηση χρυσού στην Ανατολική έρημο της Αιγύπτου αναμένεται να ξεκινήσουν εταιρείες εξόρυξης, στο πλαίσιο νομοθετικής αναθεώρησης που επιδιώκει τελικά να ξεκλειδώσει τεράστιους ανεκμετάλλευτους ορυκτούς πόρους.

Παρά τα άφθονα αποθέματα και την πλούσια ιστορία της εξόρυξης που οδήγησε σε περίτεχνα κοσμήματα χρυσού, η Αίγυπτος διαθέτει μόνο ένα εμπορικό ορυχείο χρυσού.

Οι ξένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να έχουν αυξηθεί, όμως η εξόρυξη έχει μειωθεί.

Τώρα, η χώρα βασίζεται στις υψηλές τιμές του χρυσού και στους τροποποιημένους νόμους περί εξόρυξης που απορρίπτουν τη γραφειοκρατία και έναν κανόνα κατανομής κερδών, μη δημοφιλής στη βιομηχανία, για να προσελκύσουν ενδιαφέρον.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά από την έναρξη του πρώτου γύρου προσφοράς σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε συμβόλαια εξερεύνησης χρυσού σε έναν πρώτο γύρο υποβολής προσφορών, ενώ μάλιστα οι προσφορές συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις σε ορυχεία, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας-στόχου που θα μπορούσαν να προσεγγιστούν.

“Η επιτυχία τελικά θα μετρηθεί από το πόσα ορυχεία πρόκειται να ανακαλυφθούν και να προχωρήσουν στην παραγωγή”, δήλωσε ο Patrick Barnes, Επικεφαλής Μεταλλευτικών & Μεταλλευτικών Συμβούλων EMEARC στο Wood Mackenzie, ο οποίος συμβούλεψε την κυβέρνηση της Αιγύπτου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του νόμου περί εξόρυξης.

“Οι πρώτοι δείκτες μας δείχνουν ότι αυτός ο γύρος προσφορών ήταν πολύ καλύτερος από αυτούς που υπήρχαν προηγουμένως.”

Η προσπάθεια εξόρυξης της Αιγύπτου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο

Η Altus Strategies (ALS.L) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στο Reuters ότι προσπαθεί να δημιουργήσει την τεχνική της ομάδα και να διεξάγει επιχειρήσεις τηλεπισκόπησης και χαρτογράφησης σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που έχουν απονεμηθεί πριν ξεκινήσει την εξερεύνηση.

Μάλιστα, αναμένεται να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια εάν γίνει μια οικονομική ανακάλυψη.

Εκπρόσωπος του B2Gold με έδρα τον Καναδά (BTO.TO), ο οποίος κέρδισε επίσης παραχωρήσεις, δήλωσε ότι η εταιρεία ανυπομονεί να ξεκινήσει την εξερεύνηση σύντομα “δεδομένης της σχετικής υποεπένδυσης στη σύγχρονη εξερεύνηση και, ως εκ τούτου, ανεκμετάλλευτου δυναμικού στις ιστορικές προοπτικές της Arabian-Nubian Shield“.

Οι εταιρείες εξόρυξης χαιρέτισαν την κατάργηση της απαίτησης για τη σύσταση κοινοπραξιών με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, και το ανώτατο όριο των κρατικών δικαιωμάτων στο 20%. Ωστόσο, η διατήρηση μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών για μπλοκ εξερεύνησης περιορίζει τις πιθανότητες οποιασδήποτε έκρηξης χρυσού, δήλωσε ο Sami El Raghy, πρόεδρος της Nordana Pty Ltd. με έδρα την Αυστραλία.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση