Αρχική COVID-19 Ο ρόλος του σάλιου στην διασπορά της Covid

Ο ρόλος του σάλιου στην διασπορά της Covid

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί η νόσος Covid-19 να είναι μία λοίμωξη που αφορά κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο μία νέα μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό “Nature Medicine” αναφέρει και ένα νέο μέρος του σώματος που πλήττεται και ίσως είχαμε υποτιμήσει: τη στοματική κοιλότητα. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχτεί καθώς περνάει ο καιρός, είναι μία νόσος πολυσυστηματική.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη ο ιός μπορεί να μολύνει και κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων.

Γεγονός που εξηγεί γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνευτεί σε δείγματα σάλιου καθώς και γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης, ξηροστομία, και έλκη στόματος.

Το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ενώ μάλιστα όπως ήδη γνωρίζουμε, όταν οι άνθρωποι μιλούν δυνατά ή βήχουν, τότε ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα.

Η έρευνα και τα συμπεράσματα

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αν ο ιός προέρχεται εκτός του στόματος ή αν βρίσκεται και στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας.

Για αυτό τον λόγο αναζήτησαν σε ιστούς από βλεννογόνο στοματικής κοιλότητας την ύπαρξη υποδοχέων ACE2 και TMPRSS2 που είναι απαραίτητοι για την είσοδο του ιού στα κύτταρα και επιβεβαίωσαν ότι όχι μόνο παράγονται μεμονωμένα, αλλά κάποια λίγα κύτταρα είχαν και τους δύο υποδοχείς.

Σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο βρέθηκαν αντίγραφα του RNA του ιού στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και στο σίελο. Σε 35 ασθενείς που ελέγχθηκαν όσοι είχαν συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης συνήθως ανιχνευόταν ο ιός σε δείγματα σίελου

Μία βασική ερώτηση ήταν αν ο ιός που βρίσκεται σε τέτοια δείγματα ασυμπτωματικών ατόμων μπορεί να μολύνει υγιή κύτταρα, και όντως  2 από τα 8 δείγματα ασυμπτωματικών ασθενών που μελετήθηκαν σε εργαστήριο, οδήγησαν σε λοίμωξη και υγιών κυττάρων.

Τα δεδομένα αυτά καταλήγουν στο ότι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σίελου, και επισημαίνουν τη σημασία στη διάδοση της νόσου της στοματικής κοιλότητας.

Σημειώνεται ότι τα νεότερα ευρήματα συνόψισαν οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θ. Ψαλτοπούλου, Π. Μαλανδράκης, Γ. Ντάνασης, και Θ. Δημόπουλος (πρύτανης).

Διαφήμιση