Αρχική COVID-19 Κ. Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε γηροκομεία και υγειονομικούς

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε γηροκομεία και υγειονομικούς

0
Μητσοτάκης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ως ανεμένετο, ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε γηροκομεία και υγειονομικούς. Αλλά και τη χρήση των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνον από τους εμβολιασμένους.

“Όχι” σε νέο lockdown

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες». Και κάλεσε όλους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες ειδικής φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου. Η υποχρεωτικότητα επεκτείνεται και στους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέσσερις επιλογές

Αναλυτικά, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν και να λειτουργήσουν βάσει συγκεκριμένου τετράπτυχου:

  • Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. “Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. “Είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενήί”. “Ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις” είπε ο Πρωθυπουργός.
  • Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.
  • Από 16 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους. Για να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

vaccine5

Ασφάλεια εμβολίων

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη. Όπως είπε, “η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα”. «Και η Επιχείρηση “Ελευθερία” απλώνεται στην επικράτεια. Στόχος μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας» προσέθεσε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν “δύο σκιές”. Η πρώτη είναι η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Η δεύτερη, συμπλήρωσε, είναι ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν.

Στατιστικά εμβολιασμών και θεσμική αρωγή

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία. Τρεις στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται. Στον τουρισμό, οι αφίξεις στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019. «Θέλω να είμαι σαφής. Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση