Αρχική COVID-19 Freedom pass και ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth: Νόμος του κράτους

Freedom pass και ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth: Νόμος του κράτους

0
MOBILEPHONE
Εικόνα: UNSPLASH/Rodion Kutsaev
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ενεργοποίηση του freedom pass στους νέους και η ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth ψηφίστηκαν από τη Βουλή, κατόπιν τροπολογίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Freedom pass

Το Freedom pass θα λάβουν οι νέοι που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Το Freedom pass ισοδυναμεί με 150 ευρώ, με αποδέκτες τις ηλικίες 18-25 ετών. Ο δικαιούχος θα συνδέεται στην στο gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet. Εκεί θα κάνει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (από τράπεζα) και την πίστωση του ποσού σ’ αυτή. Παράλληλα θα συμπληρώνει το ΑΜΚΑ, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και κινητό τηλέφωνο). Η διαδικασία αίτησης θα μπορεί να γίνεται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η κάρτα θα ισχύει έως τις 31.12.2021, οπότε και θα απενεργοποιείται. Τα 150 ευρώ θα μπορούν να εξαργυρωθούν αποκλειστικά σε αγορές ή υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-07/green-pass-psifaiko-pistopiitiko-valitsa-taxidia.jpg.webp?itok=J5MczMu3

 

Ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού (green pass)

Με την τροπολογία καθορίζεται και η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά,κινητών για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού (green pass). Θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους καταστηματάρχες. Σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, εορταστικών εκδηλώσεων και εμπορικών εκθέσεων. Η εφαρμογή θα ελέγχει την εγκυρότητα, μέσω σάρωσης, του κωδικού QR. Υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων ορίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

Ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις

Η τροπολογία προβλέπει και τη δυνατότητα σύνταξης ηλεκτρονικών ιατρικών βεβαιώσεων, σε ειδική πύλη που έχει συνδεθεί με το gov.gr. Ο γιατρός θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στην εφαρμογή και θα καταχωρίζει τα στοιχεία του ενδιαφερομένου (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο…). Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λάβει τον αριθμό βεβαίωσης (barcode) στο κινητό του μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Η ιατρική βεβαίωση, μέσω του barcode θα γίνεται υποχρεωτικά δεκτή από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth

Η διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών θα μπορεί να πραγματοποιείται και με τη χρήση της εφαρμογής myHealth, στις κινητές συσκευές. Η πρόσβαση θα γίνεται είτε με τους κωδικούς του taxisnet είτε με ebanking. Με παράλληλη συμπλήρωση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password, OTP), που θα αποστέλλεται στο κινητό. Με την εφαμογή θα λαμβάνονται συνταγές και παραπεμπτικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση