Αρχική COVID-19 Ινδική μετάλλαξη: Πώς άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης (Βίντεο)

Ινδική μετάλλαξη: Πώς άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης (Βίντεο)

0
Νίκος Χαρδαλιάς
Εικόνα: EUROKINISSI /ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη:

Στη σημασία των διαγνωστικών τεστ, της μάσκας -όπου υπάρχει συγχρωτισμός- τον άμεσο εμβολιασμό. Και στην αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας εστιάστηκε η σημερινή ενημέρωση για την πανδημία.

Την ενημέρωση έκαναν η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πώς άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών. Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) μεταφέρεονται οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας. Εκτός των δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο. Μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Η Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Οι δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο.
  • Οι δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (Επίπεδο 1).

Ινδική μετάλλαξη (στέλεχος Δέλτα) – Στο στόχαστρο οι νέοι

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την ικανότητα της μετάλλαξης Δέλτα να δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης. Στην Ελλάδα, το 70% των στελεχών Δέλτα κατεγράφη σε άτομα ηλικίας μικρότερα των 40 ετών. Εξ αυτών, 14% είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, 7% είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ουδείς εξ όσων νοσηλεύτηκαν με ινδική μετάλλαξη ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Τόνισε, επίσης,, την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των νέων προ των διακοπών τους, όπου θα εκτεθούν περαιτέρω στον ιό.

Μέτρα ατομικής προστασίας και διαγνωστικά τεστ

«Σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους. Όλο το διάστημα που η πανδημία είναι εδώ» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. Επανέλαβε τη σύσταση για διατήρηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Καθώς και στους εξωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθοριστικός είναι ο ρόλος των τεστ. Tο 51% των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε και την περασμένη εβδομάδα μέσω των self tests. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 9.000. Εξ αυτών τα 4.000 στην Αττική, με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση