Αρχική COVID-19 Ινδική μετάλλαξη: Αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα – Έκτακτες συσκέψεις

Ινδική μετάλλαξη: Αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα – Έκτακτες συσκέψεις

0
Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 700 οι διασωληνωμένοι, 89 νέοι θάνατοι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την ινδική μετάλλαξη στην Κρήτη αλλά και την πορεία των εμβολιασμών στο νησί πραγματοποιήθηκε σήμερα. Υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Συμμετείχαν οι υφυπουργοί πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και Θεόδωρος Λιβάνιος. Επίσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και δήμαρχοι του νησιού. Υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Ποια είναι η κατάσταση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11. Από τα 18, τα 15 ήταν στην Κρήτη. Συνολικά τα κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης είναι πλέον 29. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε η, λόγω Astrazeneca, απροθυμία στο νησί, με τους εμβολιασμούς να «πηγαίνουν πίσω». Για αυτόν το λόγο αποφασίστηκε να «τρέξει» η ενημέρωση στην Κρήτη, ώστε να πειστούν όσοι φοβήθηκαν. Ανήσυχος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν».

Προβλέψεις για παγκόσμια επέκταση

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας. Ιδίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Έως τώρα η Πορτογαλία και η Ρωσία έχουν αυξημένα κρούσματα. Για αυτό και υπάρχει εισήγηση για “κατάλογο κόκκινων χωρών”. Δηλαδή όσοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα από αυτές τις χώρες να ελέγχονται με rapid test κατά την είσοδό τους

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα. Από τον έλεγχο  αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02). Εκ των 155 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση και τα 155 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέας μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου Δέλτα στη χώρα μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση