Σύνταξη: ecozen.gr
Ένας πίνακας του Ουίνστον Τσώρτσιλ, που είχε δωρηθεί στο φίλο του, Αριστοτέλη Ωνάση, πωλήθηκε έναντι 1,8 εκατ.δολαρίων. Η πώληση έγινε μέσω δημοπρασίας χθες, στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Philips.
Ελαιογραφία
Η ελαιογραφία αυτή με τίτλο «The Moat, Breccles», που φιλοτεχνήθηκε από τον Τσώρτσιλ το 1921, είχε εκτιμηθεί από τον οίκο Φίλιπς μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρκετά χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με τα 11,6 εκατ. δολάρια άλλου πίνακα του ίδιου δημιουργού. Ο οποίος είχε πουληθεί από την Αντζελίνα Ζολί μέσω του οίκου Christie’s τον περασμένο Μάρτιο. Ο Τσώρτσιλ είχε κρατήσει αυτό το τοπίο για 40 χρόνια, πριν το προσφέρει το 1961. Και τον έκανε δώρο στον φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση. Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πολ Ενγκελέν, αντιπρόεδρος του οίκου Φίλιπς, πριν από από την πώληση.
Τιμές από Ωνάση
Ο Ωνάσης ήταν τόσο υπερήφανος γι’ αυτό το δώρο, ώστε το κρέμασε σε τιμητική θέση. Πίσω από το διάσημο μπαρ –το λεγόμενο Ari’s bar– της θαλαμηγού του “Χριστίνα”. Δίπλα σε έργα των Βερμέερ, Γκωγκέν, Ελ Γκρέκο και Πισάρο. Αυτό το σούπερ-γιοτ, η «Χριστίνα», από το όνομα της κόρης του, ήταν μια πρώην φρεγάτα του καναδικού πολεμικού ναυτικού μήκους σχεδόν 100 μέτρων. Είχε συμμετάσχει στην απόβαση στη Νορμανδία, πριν ο Ωνάσης την αγοράσει μεταπολεμικά έναντι 34.000 δολαρίων. Ο Ωνάσης ανακαίνισε με πολυτέλεια το σκάφος δαπανώντας περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια, για να το κάνει «μία από τις πιο απίστευτες πλωτές δομές». Αλλά και έναν από τους χώρους που προτιμούσε το τζετ-σετ της εποχής, είχε θυμίσει ο Ενγκελέν.
Η ιστορία εν πλω
Από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ μέχρι τον Τζον Φ. Κένεντι, την Μαρία Κάλας ή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, την Γκρέις Κέλι και τον πρίγκιπα Ρενιέ… Πολλά μεγάλα ονόματα της εποχής είχαν επιβιβασθεί στη θαλαμηγό Όταν πέθανε ο Ωνάσης το 1975 –επτά χρόνια μετά το γάμο του με την Τζάκι Κένεντι-, η θαλαμηγός του πουλήθηκε. Όλα όσα βρίσκονταν μέσα σ’ αυτή μπήκαν σε αποθήκη, έως ότου οι κληρονόμοι του αποφάσισαν πρόσφατα να πουλήσουν τον πίνακα. Για να γοητεύσει περισσότερο τους φαν αυτού του μίγματος ιστορίας και διασημότητας, Philips είχε αναπαρέστησε το Ari’s Bar. Με απομιμήσεις των περίφημων δοντιών φάλαινας που το κοσμούσαν. Και γέμισε τα ράφια με φιάλες σαμπάνιας Pol Roger, αυτήν που προτιμούσε ο Έλληνας μεγιστάνας…