Αρχική Πολιτισμός Οίκος Christie’s: 2,9 εκατ. ευρώ πωλήθηκε το… αντίγραφο της Μόνα Λίζα

Οίκος Christie’s: 2,9 εκατ. ευρώ πωλήθηκε το… αντίγραφο της Μόνα Λίζα

0
monalisa
Εικόνα: UNSPLASH/Free Birds
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ακόμη και το αντίγραφό της ακριβοπληρώνεται. Ο λόγος για τη «Μόνα Λίζα του Χέκινγκ». Ένα διάσημο αντίγραφο του περίφημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο ιδιοκτήτης του επέμενε για χρόνια ότι είναι το αυθεντικό έργο του ιδιοφυούς καλλιτέχνη. Αυτό το έργο εν τέλει πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατομμυρίων ευρώ σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Τζοκόντα: Διαχρονική γοητεία

Η γοητείας της Τζοκόντα, που εκτίθεται στο Λούβρο, είναι μοναδική. Το αντίγραφό της του 17ου αιώνα διεκδικήθηκε από 14 συλλέκτες και ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική τιμή εκκίνησης. Ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε τη δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα και εκτιμούσε ότι η τιμή θα κυμαινόταν γύρω στα 200.000-300.000 ευρώ.

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ

Ο πίνακας αυτός έφτασε να γίνει πρώτο θέμα σε εφημερίδες και ραδιόφωνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όταν τον αγόρασε ο Ρέιμοντ Χέκινγκ, από έναν παλαιοπώλη στη Νίκαια της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1960. Ο συλλέκτης υπερασπίστηκε με πάθος την αυθεντικότητα του έργου, αμφισβητώντας τους ιστορικούς τέχνης. Μάλιστα, θεωρούσε ότι ο πίνακας που εκτίθεται στο Λούβρο είναι το αντίγραφο. Και παιτούσε από το μουσείο να αποδείξει ότι ο Ντα Βίντσι ήταν πράγματι ο ζωγράφος που τον φιλοτέχνησε. Ο Χέκινγκ πίστευε ακράδαντα ότι είχε στην κατοχή του το αυθεντικό έργο. Θεωρούσε ότι ο πίνακας που είχε επιστραφεί στο Λούβρο το 1914, τρία χρόνια μετά την κλοπή του από τον Ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια, ήταν πλαστός. Μετά τον θάνατο του Ρέιμοντ Χέκινγκ το 1977, ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειάς του.

Για την ιστορία

Η Μόνα Λίζα εντάχθηκε στη συλλογή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας λίγο μετά το 1517. Από τις αρχές του 17ου αιώνα φιλοτεχνήθηκαν πολλά αντίγραφα του έργου, μεταξύ των οποίων και εκείνο που είχε αγοράσει ο Χέκινγκ. Η Μόνα Λίζα (γνωστή και ως Τζιοκόντα-Τζοκόντα, ή Πορτρέτο της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο) είναι προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Ο πίνακας, διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ., απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζοκόντο. Η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική. Η Μόνα Λίζα θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής.

 

Διαφήμιση