Αρχική Ενέργεια Αγορά ηλεκτρισμού: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές χονδρικής

Αγορά ηλεκτρισμού: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές χονδρικής

0
electricity2
Εικόνα: UNSPLASH/American Public Power Association

Σύνταξη: ecozen.gr

Τι συμβαίνει με την αγορά ηλεκτρισμού; Γιατί οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα στην χονδρική; Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. Ο μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh.

Υψηλότερα και χαμηλότερα από Ελλάδα

Σε αρκετές χώρες η τιμή είναι υψηλότερη. Όπως στη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh). Σε άλλα κράτη η τιμή διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα με την Ελλάδα  Όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh).

Αιτία η ζέστη

Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η αυριανή ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 182,17 GWh. Αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα, όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128 GWh. Για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μείωση παραγωγής ΑΠΕ

Τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%. Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου. Το γεγονός αυτό μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής…

Διαφήμιση