Αρχική COVID-19 Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Χρηστικός οδηγός

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Χρηστικός οδηγός

0
certificate
Εικόνα: UNSPLASH/Markus Winkler
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό δίνει το περιοδικό Pollitico.  Ο χρηστικός οδηγός δίνει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο πιστοποητικό πήρε την έγκριση της ΕΕ κατόπιν πολλών πιέσεων μόλις λίγα 24ωρα πριν. Στόχος του είναι να διευκολύνει την τουριστική κίνηση που επλήγη λόγω Covid-19.

 • Πώς λειτουργεί; Υπάρχουν τρία είδη πιστοποιητικών. Ένα που αποδεικνύει ότι έχουμε εμβολιαστεί. Ένα δεύτερο που επικυρώνει ότι έχουμε πραγματοποιήσει αρνητικό τεστ. Ένα τρίτο που πιστοποιεί την ανοσία όσων έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Στα έγγραφα θα ενσωματώνεται QR code. Θα παρέχονται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθενται δωρεάν.
 • Μπορώ να ταξιδέψω χωρίς πιστοποιητικό; Ναι. Το έγγραφο δεν αποτελεί προϋπόθεση για ταξίδια.
 • Εάν κατέχω πιστοποιητικό, σημαίνει ότι απαλλάσσομαι από καραντίνα ή επιπλέον τεστ; Οιι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν την ευχέρεια να επιβάλουν περιορισμούς αν το κρίνουν απαραίτητο. Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι δεν θα το πράξουν, δεδομένης και της προόδου των εμβολιασμών.
 •  Θα πληρώνω ακόμη για τεστ; Κάθε κράτος-μέλος αποφασίζει σχετικώς. Ευρωβουλευτές ανέδειξαν το δικαίωμα των ταξιδιωτών σε δωρεάν τεστ, προειδοποιώντας ότι αν οι τιμές τους είναι υψηλές, αυτό σημαίνει ότι και τα ταξίδια θα είναι εκτός δυνατοτήτων κάποιων. Η Κομισιόν δεσμεύθηκε για ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ για να γίνουν φθηνότερα τα τεστ, ειδικά για τους πολίτες που καλούνται να ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό. Η Κομισιόν θέλει επίσης να διευρύνει τη χρήση των φθηνότερων rapid tests.
certificate2
Εικόνα: UNSPLASH/
Annie Spratt
 • Τι γίνεται αν περιμένω ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου; Μια δόση του εμβολίου θα παράσχει πιστοποιητικό ότι έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση – ακόμη κι αν το σκεύασμα που έχει επιλέξει έχει και δεύτερη. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει σε άλλη χώρα θα αποφύγει τεστ ή καραντίνα.
 • Είναι επαρκές το rapid test αντιγόνου; Υπάρχει πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το αρνητικό τεστ αντιγόνου. Ωστόσο, το αν το συγκεκριμένο τεστ θα γίνεται δεκτό εμπίμπει στο νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας.
 • Για πόσο καιρό θα ισχύει το πιστοποιητικό; Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων) είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει της συμφωνίας. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν. O κανονισμός για τα πιστοποιητικά θα ισχύει για 12 μήνες.
 • Ποια εμβόλια καλύπτει το πιστοποιητικό; Τα τέσσερα που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Είναι στην ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν και μονομερώς και για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουγγαρία.
 • Πότε θα είναι έτοιμα και θα ισχύσουν τα πιστοποιητικά; Από την 1η Ιουλίου όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Ωστόσο, παρέχεται και μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων, κατά την οποία θα μπορούν ακόμη να εκδώσουν δικά τους πιστοποιητικά.
 • Θα είναι έτοιμες εγκαίρως οι ευρωπαϊκές χώρες; Η Κομισιόν δηλώνει πεπεισμένη πως τα περισσότερα κράτη θα είναι έτοιμα, ως προς τις τεχνικές προετοιμασίες. Ήδη, χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Κύπρος, έχουν δοκιμάσει τις ψηφιακές υποδομές τους.
 • Τι θα ισχύει με τις εκτός ΕΕ χώρες; Το σύστημα καλύπτει τις 27 χώρες της ΕΕ,, αλλά και πιστοποιητικά που εκδίδονται από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Η Κομισιόν βρίσκεται επίσης σε επαφή με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ για τη διαλειτουργικότητα των πιστοποιητικών.
 • Μπορούμε να κάνουμε κάτι επιπλέον με τα πιστοποιητικά;Οι χώρες μπορούν επίσης να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα πιστοποιητικά της ΕΕ για άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε εστιατόρια ή κινηματογράφους. Και αυτό θα εμπίπτει στο εθνικό δίκαιο.
 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑεροπορικό θρίλερ – Μινσκ: Αναγκαστική προσγείωση πτήσης από Αθήνα
Επόμενο άρθροΑνακαλύφθηκε ο αρχαιότερος σπειροειδής γαλαξίας – Βίντεο προσομοίωσης