Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Πόσο ωφελεί την υγεία μας το αυγό – Πώς το καταναλώνουμε

Πόσο ωφελεί την υγεία μας το αυγό – Πώς το καταναλώνουμε

0
αυγά
Διαφήμιση

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Οι άνθρωποι τρώνε αυγά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυγών όπως πάπιας, χήνας και ορτυκιού, αλλά η πιο κοινή και ευρέως γνωστή επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου. Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα αυγά αποτελούν ένα εύκολα διαθέσιμο και φθηνό φαγητό.

Τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος ενός αυγού, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα μέρη μιας υγιεινής διατροφής.

Στο παρελθόν, υπήρχε κάποια διαμάχη σχετικά με το εάν τα αυγά είναι υγιή ή όχι, ειδικά όσον αφορά τη χοληστερόλη. Ωστόσο, η κατανάλωση με μέτρο είναι υγιής, καθώς μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.

Θρεπτική αξία

Τα αυγά είναι ένα τρόφιμο γεμάτο θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες!

Ένα αυγό των 50 γραμμαρίων περιέχει:

 • 77 θερμίδες
 • 0,6 γρ. υδατάνθρακες
 • 5,3 γρ. λίπος
 • 212 mg χοληστερόλη
 • 6,3 γρ. πρωτεΐνες

Ακόμη, προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, ψευδάργυρου, ασβεστίου και όλες τις βιταμίνες Β. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και βιταμίνης Β12.

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των αυγών βρίσκονται αποκλειστικά στον κρόκο, ενώ το ασπράδι περιέχει κυρίως πρωτεΐνες.

Οφέλη για την υγεία

Τα αυγά μπορούν να προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά:

 • Ισχυροί μύες: Η πρωτεΐνη στα αυγά βοηθά στη διατήρηση και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών.
 • Υγεία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα.
 • Παραγωγή ενέργειας: Τα αυγά περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει ενέργεια.
 • Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα: Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β-12 και το σελήνιο στα αυγά είναι το κλειδί για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υγιές.
 • Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Η χολίνη στα αυγά παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του αμινοξέος ομοκυστεΐνης, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή νόσο.
 • Υγιής εγκυμοσύνη: Τα αυγά περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συγγενών αναπηριών.
 • Υγεία των ματιών: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στα αυγά βοηθούν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, η κύρια αιτία της τυφλότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Άλλες βιταμίνες στα αυγά προάγουν επίσης την καλή όραση.
 • Απώλεια βάρους και συντήρηση: Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται γεμάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σνακ και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ενός ατόμου.
 • Υγεία του δέρματος: Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα στα αυγά βοηθούν στην προώθηση του υγιούς δέρματος και στην πρόληψη της διάσπασης των ιστών του σώματος. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά επίσης ένα άτομο να φαίνεται και να αισθάνεται καλά.

Για να βιώσει κάποιος τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών, πρέπει να τα καταναλώνει ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα υγιές άτομο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1-2 αυγά ημερησίως.

τηγανιτά αυγά

Βραστό ή τηγανητό αυγό;

Τα βραστά αυγά είναι αυτά που βράζουμε μέσα σε νερό μέχρι να σφίξει ο κρόκος χωρίς προσθήκη βουτύρου ή λαδιού. Από την άλλη τα τηγανητά αυγά απαιτούν συμπληρωματικό βούτυρο ή λάδι που συμβάλλουν σε επιπλέον θερμίδες και λίπος. Για παράδειγμα, είδαμε ότι ένα αυγό δίνει 77 θερμίδες και 5,3 γρ. λίπους, ενώ στην τηγανητή του μορφή αποδίδει 90 θερμίδες και 7 γρ. λίπους. Παρόλα αυτά και οι δύο εκδοχές διατηρούν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ.

Συνιστάται όμως να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση των τηγανητών αυγών και να προτιμάμε τα βραστά ή την ομελέτα.

Προσοχή!

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 20.000 αυγά μπορεί να είναι μολυσμένο με σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ακραία εντερική δυσφορία.

Για να το αποφύγουμε αυτό, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε και να τα συντηρούμε σωστά στο ψυγείο, να τα μαγειρεύουμε καλά και να τα καταναλώνουμε αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια της σαλμονέλας πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, για αυτό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι τα αυγά που αγοράζουμε καταψύχονται σωστά στο κατάστημα.

Τα αυγά επομένως, είναι μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν μία πολύ εύκολη και γρήγορη επιλογή, ιδανική για όσους ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους και μπορείτε να τα εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα άφοβα!

Πηγή: somaygies.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαφήμιση